Στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης στο Παρίσι, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε προειδοποίησε ότι ίσως χρειαστούν ακόμη πιο δραστικές ενέργειες σε αυτή την «άνευ προηγουμένου εποχή» τονίζοντας προς τις κυβερνήσεις να μην «καθυστερούν με σχετικά μικρές ενέργειες, για να αποφευχθούν οι οδυνηρές καταστροφικές συνέπειες του πρώτου κύματος».

Παράλληλα, υποστήριξε πως «η εξελισσόμενη επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία: τα καθημερινά κρούσματα κι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, ενώ ο κορονοϊός είναι πλέον η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου» κάνοντας λόγο για περισσότερους από 1.000 θανάτους την ημέρα.

Προειδοποίησε, επίσης, πως εάν οι κυβερνήσεις χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα το ποσοστό των καθημερινών καταγραφόμενων θανάτων μπορεί να πενταπλασιαστεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, υποδεικνύοντας όμως πως απλά μέτρα «θα μπορούσαν να επιβραδύνουν δραματικά την τάση».

Τέλος, ανέφερε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια σε μόλις 10 ημέρες με το μέσο όρο καθημερινών κρουσμάτων να ξεπερνάει για πρώτη φορά τις 120.000 περιπτώσεις υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξη από αυτή του πρώτου κύματος.

Σημειώνεται πως στην Ελλάδα είχαμε τις τελευταίες ώρες 11 νέους θανάτους, ενώ χθες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 436.