Στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη γερμανική Βουλή, η Μέρκελ έλαβε 364 επί συνόλου 688 έγκυρων ψήφων, συγκεντρώνοντας εννέα ψήφους περισσότερες από την αναγκαία απόλυτη πλειοψηφία των 355 ψήφων. Η κυβερνητική πλειοψηφία που απαρτίζεται από τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Χριστιανοκοινωνιστές  (CDU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), μετρά δύναμη 399 βουλευτών.

Το σύμφωνο 177 σελίδων που υπέγραψαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, ενίσχυση του γαλλογερμανικού άξονα με στόχο τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, καμία αύξηση φόρων και εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, για την προσφυγική κρίση οι εταίροι στη νέα κυβέρνηση συμφώνησαν να θέσουν όριο στις οικογενειακές επανενώσεις τις 1.000 τον μήνα, περιορίζοντας συνολικά τον αριθμό των αιτούντων άσυλο σε 180.000 με 220.000 τον χρόνο. Το θέμα της φορολογίας αποτέλεσε ένα από τα σημεία έντονης διαφωνίας ανάμεσα στα τρία κόμματα, με το δύο συντηρητικά κόμματα να αποδέχονται το αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών περί μη αύξησης της φορολογίας.

Ξεκάθαρη η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική

Ο Γενς Σπαν του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, που αναμένεται να είναι ο επόμενος υπουργός Υγείας, έδωσε δείγματα για τη σφιχτή οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Ο Σπαν υποστήριξε ότι αυτοί που παίρνουν επιδόματα ανεργίας με βάση τις μεταρρυθμίσεις ισχύοντος νόμου δεν είναι φτωχοί, καθώς οι βασικές τους ανάγκες καλύπτονται.

Παρά τις όποιες ελπίδες για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής με την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τους Σοσιαλδημοκράτες, ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαϊερ, έχει ξεκαθαρίσει πως θα φροντίσουν να συνεχιστεί «το επιτυχημένο έργο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Συγκεκριμένα, ο Άλτμαϊερ υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα μείνει πιστή στο «δόγμα Σόιμπλε» και θα επιδείξει προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και στην Ευρωζώνη. «Θα φροντίσουμε να συνεχιστεί το επιτυχημένο έργο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Θα μείνουμε πιστοί σε έναν προϋπολογισμό που δεν θα δημιουργεί νέα χρέη. Δεν θα αυξήσουμε τους φόρους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπηρετήσουμε με υπευθυνότητα τα συμφέροντα της Γερμανίας». Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι ο κάθε υπουργός της κυβέρνησης θα δεσμεύεται από τη συνολική πολιτική και δεν θα θέτει τη δική του ατζέντα.