Χιλιάδες πολιτών, μεταξύ των οποίων και πολλά «Κίτρινα Γιλέκα», βγήκαν στους δρόμους στο Παρίσι και δεκάδες ακόμη γαλλικές πόλεις, σήμερα Σάββατο, κλιμακώνοντας τις διαμαρτυρίες εναντίον του νόμου, που, μεταξύ άλλων, δίνει ελευθέρας στην αστυνομική βία, αφού ποινικοποιεί την δημοσίευση εικόνων αστυνομικών εν δράσει. Ο νόμος ψηφίστηκε επί της αρχής την Παρασκευή,  με παρόντες μόλις 182 από τους 577 βουλευτές, και έλαβε 146 υπέρ και 24 κατά.

Κατά την κυβέρνηση Μακρόν, στόχος είναι η προστασία των αστυνομικών από όποιον θα ήθελε να τους εκδικηθεί, όμως η απαγόρευση και ποινικοποίηση της δημοσίευσης, προφανώς πρώτα και κύρια θίγει την Ελευθερία του Τύπου και, επίσης, εμποδίζει τους πολίτες να καταγγέλουν την αστυνομική αυθαιρεσία στα κοινωνικά δίκτυα.

Μεταξύ των συνθημάτων που κυριάρχησαν σήμερα στους δρόμους ήταν «Ο νόμος σας είναι ντροπή για μας», «Εσείς τα όπλα, εμείς τις κάμερες» και «Κοίτα το πουλάκι», ενώ δε λείπουν και οι πρωτότυπες διαμαρτυρίες μέσω κοινωνικών δικτύων.

Στις διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις πρωτοστατούν τα σωματεία των δημοσιογράφων αλλά και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θεωρούν αδιανόητη την κατασκευή νέας εγκληματικής ενέργειας, στο άρθρο 24 του νόμου -που πάντως πρέπει να ψηφιστεί και από τη Γερουσία-, αυτή της «δημοσιοποίησης εικόνας αστυνομικών ώστε να απειλείται η σωματική ή πνευματική τους ακεραιότητα», με πρόβλεψη για ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Μεταξύ όσων κάλεσαν τον κόσμο να κατέβει σήμερα στον δρόμο ήταν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Αμνηστία, η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όλα τα δημοσιογραφικά σωματεία της χώρας και οι δικηγορικοί σύλλογοι κ.α., ενώ την ανησυχία τους για την περίπτωση που όντως ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο έχουν εκφράσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο Γάλλος Συνήγορος του Πολίτη.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών και του Τύπου έχει βρεθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανέν, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη δήλωσε ότι όσοι δημοσιογράφοι καλύπτουν διαδηλώσεις και επεισόδια οφείλουν να ενημερώνουν εκ των προτέρων τις αρχές για τις προθέσεις τους και τον τόπο που θα βρίσκονται «ώστε να μην υπάρξει σύγχιση εάν υποχρεωθεί η αστυνομία να καταφύγει στη βία». Μετά τη θύελλα που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, λέγοντας χθες, Παρασκευή, στο κοινοβούλιο ότι οι δημοσιογράφοι «θα επιτρέπεται να βιντεοσκοπούν και μεταδίδουν» εικόνες αστυνομικών «χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους» και θα διώκονται μόνον αν «οι εικόνες συνοδεύονται από σχόλια με βλαπτικό στόχο» ή σχόλια που «προτρέπουν σε βία».