Δεκτό με 154 «ναι» και 141 «όχι» έγινε το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που περιλαμβάνει πλήθος προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στην Ολομέλεια της Βουλής, με την κυβερνητική πλειοψηφία να αυξάνει κατά έναν βουλευτή, καθώς η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, που ανεξαρτητοποιήθηκε πρόσφατα από την Ένωση Κεντρώων, εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Ελπίζουμε ότι το επόμενο μεγάλο κοινοβουλευτικό “ραντεβού” θα αφορά στο θέμα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ» σημείωναν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αμέσως μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, εξηγώντας ότι αυτό που προέχει τώρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, είναι το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, για την οποία απομένουν «δευτερεύοντα προαπαιτούμενα» (κυρίως αφορούν διοικητικές και υπουργικές αποφάσεις).
 
Νωρίτερα, κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία για τέσσερα άρθρα, μετά από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για το άρθρο με τα οικογενειακά επιδόματα, του ΚΚΕ για το άρθρο για τις απεργίες και η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη διαμεσολάβηση, το «πόθεν έσχες» των στελεχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς.
 
Κατά την ψηφοφορία, «όχι» σε όλα ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων, ενώ το Ποτάμι δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τις απεργίες καταψηφίζοντας τα υπόλοιπα.
 
Σημειώνεται πως το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» σε όλα εκτός από το άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα που ψήφισε «παρών», εξηγώντας ότι «παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων».
 
Αναφορικά με τη στάση των ανεξάρτητων βουλευτών, πλην της Θ. Μεγαλοοικονόμου, «παρών» ψήφισε η Κατερίνα Παπακώστα στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα καταψηφίζοντας όλα τα υπόλοιπα, ενώ ο Χάρης Θεοχάρης είπε «όχι» σε όλα εκτός από το άρθρο για τις απεργίες που το υπερψήφισε.
 

«Λερώσαμε τα χέρια μας για να μην αποδράσουμε» το μήνυμα Τσίπρα

 

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει εκεί που απέτυχαν οι προκάτοχοι της, καθώς με το πολυνομοσχέδιο – σκούπα που ψηφίζεται ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης και κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος για τη χώρα. Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να υπογράψει μνημόνιο , υποστήριξε πως «πήραμε την απόφαση να λερώσουμε τα χέρια μας χωρίς να αποδράσουμε».
 
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων» και αυτή η εξέλιξη «φέρνει εκνευρισμό και αμηχανία στο παλιό πολιτικό σύστημα», μην παραλείποντας να στρέψει τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και κατά του ΚΚΕ.
 
Ο Α. Τσίπρας εξαπέλυσε και πάλι πυρά κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι έχει διαψευστεί επανειλημμένως από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος του. Διερωτήθηκε αν συμβουλεύεται μέντιουμ και χειρομάντες όταν κάνει τις προβλέψεις περί πρόωρων εκλογών.
 
«Δεν υπάρχει άλλος αρχηγός της Αντιπολίτευσης στα χρονικά που μόνο λίγους μήνες από την ανάληψη της ηγεσίας ζήτησε εκλογές και προέβλεψε ότι η α’ αξιολόγηση δεν θα κλείσει. Μετά μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα πετύχουμε κανέναν στόχο και θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Παρά την διάψευση συνέχισε το ίδιο βιολί. Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας».
 
Ακόμη, τόνισε ότι ο λαός αποφάσισε να στείλει στην αντιπολίτευση τα κόμματα που κυβερνούσαν από το 1974 και αν αυτό δεν γινόταν, η περίοδος των οκτώ χρόνων ύφεσης θα διαρκούσε περισσότερο και άφησε αιχμές κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που από το 2015 έχουν μονίμως ανοικτό το κουτί της Πανδώρας
 
«Το καλοκαίρι αφήνουμε πίσω τη δυσκολότερη περίοδο που έζησε η χώρα από το 1974 και αυτό αφήνει εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς. Αφήνουμε πίσω μας μία πολλαπλώς επιζήμια περίοδο. Η περίοδος των οχτώ ετών θα κρατούσε περισσότερο αν δεν έστελνε στην αντιπολίτευση ο λαός τα κόμματα που κυβέρνησαν μόνο με τον φόβο και από το 2015 και μετά αντιπολιτεύονται με την καταστροφολογία. Από την ημέρα που αναλάβαμε έχουν μονίμως ανοιχτό το κουτί της Πανδώρας».
 

«Ήταν άδικο και έγινε πράξη»

 

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση. «Αλήθεια δεν αισθάνεστε ίχνος ντροπής που από εκεί που μιλούσατε για γερμανοτσολιάδες και σκίζατε μνημόνια παίρνετε τα εύσημα των δανειστών γιατί έχετε γίνει οι καλύτεροι συνομιλητές τους;», ρώτησε τους βουλευτές της κυβέρνησης και έκανε λόγο για κυβέρνηση – οπερέτα που άλλα λέει το πρωί και άλλα λέει το βράδυ.
 
Μιλώντας στη Βουλή σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου χωρίς νέα μέτρα δεν υφίσταται και αυτό είναι κάτι που το επιβεβαιώνουν και οι δανειστές.
 
«Κάθε μέρα έρχεται και κάποιος από τους δανειστές να μας εξηγήσει πως δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν θέλετε να κοροϊδέψετε τους πολίτες. Έχετε υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας. Αν είστε ακόμα στην εξουσία το καλοκαίρι του 2018, θα αναλάβετε νέες βαριές υποχρεώσεις με άλλοθι την ελάφρυνση του χρέους που ήταν κεκτημένο από το 2012. Δεν έγινε γιατί μπήκατε εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας».
 
Απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβέρνησης, τους ρώτησε αν αισθάνονται ίχνος ντροπής που έχουν γίνει η πιο πρόθυμη κυβέρνηση στο να περάσει τα μέτρα των δανειστών, ενώ αποκαλούσαν γερμανοτσολιάδες τους προκατόχους τους.
 
«Δεν αισθάνεστε ίχνος ντροπής όταν ακούτε από τους δανειστές πως είσαστε η ευκολότερη κυβέρνηση που συνάντησαν. Είστε εσείς που μιλούσατε για γερμανοτσολιάδες. Στραγγαλίζετε τη ρευστότητα και ψηφίζετε μεταρρυθμίσεις που δεν τις εφαρμόζετε. Προκαλείτε καθημερινά μεγάλη βλάβη στην οικονομία. Κάνατε την Ελλάδα παγκοσμίως γνωστή για τη λέξη κωλοτούμπα. Κάνατε το ψέμα επάγγελμα».
 
Αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης επιδομάτων, θέλησε να παραφράσει το «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» του Α. Τσίπρα, ενώ υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση το 2014 ως έξαλλη αντιπολίτευση απειλούσε τους δανειστές και έφερνε εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
 

Γεννηματά: Νέο παραμύθι της κυβέρνησης η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια

 

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία της Φώφης Γεννηματά, που επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το αφήγημά της για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ενώ έκανε λόγο για διγλωσσία στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.
 
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι τελειώνει η τριλογία της εξαπάτησης, όπως είπε, του κ. Τσίπρα με το σκίσιμο του μνημονίου μ' ένα άρθρο, το παράλληλο πρόγραμμα και την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.
 
«Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει και προκαταβολικά ψηφίσει 4ο μνημόνιο, με υψηλά πλεονάσματα, περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, επιτροπεία μέχρι το 2060 και δέσμευση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.
 
«Αυτοί που κρυφογελούν σήμερα με τα μέτρα που παίρνετε, είναι οι εκφραστές της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα, που βλέπουν να υλοποιείται πλήρως η πολιτική τους, χωρίς καν να “βρέξουν τα πόδια τους”. Ως φαίνεται το σύνθημα “ΣΥΡΙΖΑ ή δεξιά”, γίνεται σήμερα «και ΣΥΡΙΖΑ και Δεξιά» ανέφερε η Φ. Γεννηματά.
 
Παράλληλα, η αρχηγός της ΔΗΣΥ κάλεσε στη χάραξη Εθνικής Γραμμής για να μην επανέλθει ξανά η κρίση στο μέλλον, σημειώνοντας πως «αυτό απαιτεί νέα προοδευτική πρόταση και εμείς θα την προωθήσουμε με τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, και κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να σταματήσουν το blame game, όπως είπε, με στόχο το εσωτερικό τους ακροατήριο.
 

Κουτσούμπας: Τσακίζετε εργαζόμενους για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου

 

«Χρειάζεται πραγματικά μεγάλη πολιτική θρασύτητα, να κλιμακώνετε την επίθεση στα λαϊκά στρώματα και την ίδια ώρα να ισχυρίζεστε ότι μεροληπτείτε κιόλας υπέρ των κοινωνικά αδύναμων. Χρειάζεται πραγματικά πολιτική αναίδεια, πολιτικός κυνισμός, να βαφτίζεις προνομιούχους όσους δεν ανήκουν ακόμα στην ομάδα ακραίας φτώχειας και να ζητάς νέες θυσίες απ' τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ την ίδια ώρα ενισχύεις το μεγάλο κεφάλαιο» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο της 3ης αξιολόγησης.
 
Είπε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τα πλεονάσματα «στύβοντας» τους εργαζόμενους, ενώ «η “δίκαιη ανάπτυξή” σας φέρνει επιπρόσθετα μέτρα το επόμενο διάστημα» και την χαρακτήρισε ως «οικονομικούς εκτελεστές που τσακίζετε εργαζόμενους για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου» προσθέτοντας «γίνεστε ψυχροί εκτελεστές των λαϊκών στρωμάτων και γι' αυτό να είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσετε».
 
«Το επόμενο διάστημα, για να πετύχετε τα πρωτογενή πλεονάσματα που θέλετε, φέρνετε νέα φοροεπιδρομή σε μισθωτούς, συνταξιούχους, μειώνοντας το αφορολόγητο σε κάτω από 6.000 ευρώ ετησίως. Αναφέρεστε στο 50%+1 λες και δεν γνωρίζετε τίποτα για την εργοδοτική τρομοκρατία σε τόπους δουλειάς και το ρόλο και του κυβερνητικού και του εργοδοτικού συνδικαλισμού», προσέθεσε ο γγ του ΚΚΕ.
 
Σημείωσε ακόμα ότι όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ως διατάξεις που επαναφέρουν την κοινωνική δικαιοσύνη, η πραγματικότητα είναι σκληρή και αδυσώπητη και θρυμματίζει οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να την συγκαλύψει. «Το κεφάλαιο σας ζήτησε να υπονομεύσετε για παράδειγμα, το δικαίωμα στην απεργία, και να το κάνετε πράξη» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «η ουσία στο συγκεκριμένο είναι ότι ξεκινάτε το ξήλωμα του δικαιώματος της απεργίας».
 
Επισήμανε ότι τα υπαρκτά προβλήματα ανασύνταξης και λειτουργίας του εργατικού κινήματος δεν είναι αρμοδιότητα του αστικού κράτους, αλλά αφορά τις εσωτερικές λειτουργίες του συνδικαλιστικού κινήματος και τους εργαζόμενους και τόνισε ότι «όλες οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργατών, κατακτήθηκαν όλες αυτές τις δεκαετίες, όλο τον προηγούμενο αιώνα, σε κόντρα με τις κυβερνητικές ηγεσίες και νόμους, σε κόντρα με τους στόχους του ΣΕΒ. Έτσι και οι σημερινοί σας νόμοι, σας λέμε ξανά κι απ' το βήμα της Βουλής, θα μείνουν ανενεργοί, θα ανατραπούν στην πράξη».
 

Θεοδωράκης: Κλείνετε τις μνημονιακές υποχρεώσεις με ένα νομοσχέδιο Φρανκενστάιν

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Βουλή και αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ, έκανε λόγο για παρασκηνιακές διεργασίες και ενδοκυβερνητικές παραφωνίες που προδιαγράφουν μια «νέα εθνική ήττα», επικρίνοντας έντονα τη στάση του Πάνου Καμμένου. «Ο κ. Καμμένος έχει προβάρει πολλές στολές και μάλλον τώρα προβάρει τη στολή των τσίρκων» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Πρόσθεσε ότι η θέση του Ποταμιού είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, εφόσον οι γείτονες εγκαταλείψουν τις αλυτρωτικές τους θέσεις.
 
Ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις Ζουράρη, λέγοντας ότι από τη Διαύγεια προκύπτει ότι επί 14 μήνες που ήταν στο υπουργείο Παιδείας, υπέγραψε 19 αποφάσεις τυπικού χαρακτήρα. Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως η κυβέρνηση «απελευθερώνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο ακόμα και 500 ευρώ. Έχει δε, συμβολική σημασία, να επισημάνουμε ότι η έναρξη των πλειστηριασμών θα γίνει την Πρωτομαγιά. Από το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη πάτε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Θεοδωράκης. Υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει ουσιαστικός εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων, και με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τις πλειοψηφίες.
 
Ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στα εσωτερικά ζητήματα επικεντρώνοντας στα θέματα ασφάλειας. Μίλησε για τα φαινόμενα ανομίας που επικρατούν σε πολλές περιοχές της Αθήνας, αλλά και στα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Χαρακτήρισε μάλιστα, υποκριτική («πλάκα με κάνεις» είπε χαρακτηριστικά) την απόφαση του υπουργού Παιδείας να θέσει ως πρόεδρο της επιτροπής για την εξάλειψη των φαινομένων χουλιγκανισμού στα ΑΕΙ, τον Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος, όπως είπε, «άνοιξε την πόρτα σε όσους κατάδικους είχαν πλούσιους δικηγόρους».
 
Τέλος, για τα επιδόματα ανέφερε ότι η μείωση τους σε τρίτεκνους με τρία παιδιά και με εισόδημα 25.000, δεν είναι δίκαιο μέτρο.
 

Λεβέντης: Αν ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο, θα ντρέπεστε

 

«Το νομοσχέδιο αυτό, αν το ψηφίσετε, θα ντρέπεστε και θα απολογείστε στα παιδιά σας επειδή το ψηφίσατε» δήλωσε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο. Συνεχίζοντας, ο Βασίλης Λεβέντης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι «την ίδια στιγμή που κόβει τα πολυτεκνικά επιδόματα, υπόσχεται να τα επαναφέρει».
 
Πέραν τούτων, ο Β. Λεβέντης σχολίασε την άποψη που εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ότι «η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι μέσα στο κλίμα και την πραγματικότητα» και αναρωτήθηκε:
 
«Άρα, το 2014, όταν υποσχόταν ότι σχίζει μνημόνια, ήταν στον κόσμο του;». Χαρακτήρισε δε την παραπάνω τοποθέτηση, ως «ομολογία ειλικρίνειας». Και αναρωτήθηκε εάν έχει κανείς διαβάσει από την πλειοψηφία αυτό το νομοσχέδιο.
 
Αναφορικά με την μεταπήδηση της Θ. Μεγαλοοικονόμου στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε λίγο αργότερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «το βράδυ των εκλογών η κ. Μεγαλοοικονόμου θα λάβει την απάντηση», για να συμπληρώσει πως «πιστεύαμε ότι ο κ. Τσίπρας είχε ένα ήθος. Τώρα έχασε κι αυτό το ηθικό πλεονέκτημά του».