Μέρες αφότου η Ιρανή ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί – πρωταγωνιστεί μαζί με τον Σαχάμπ Χοσεϊνί στην υποψήφια για Όσκαρ ταινία του επίσης Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, «Salesman» – ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «ρατσιστικό» σχέδιο διατάγματος, η Ακαδημία αποφάσισε να κάνει παρέμβαση και να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, αφού άρχισαν να μεταδίδονται οι πρώτες εικόνες χάους από τα αεροδρόμια. 
  
Φοβούμενη ότι οι απαγορεύεις μπορεί να στερήσουν από τον Φαραντί να παρευρεθεί στην τελετή απονομής ενώ είναι υποψήφιος, η Ακαδημία εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας την απαγόρευση.    

«Η Ακαδημία γιορτάζει τα επιτεύγματα στην τέχνη του κινηματογράφου, που επιδιώκουν να ξεπεράσει τα σύνορα και να μιλήσουν σε ακροατήρια σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από εθνικές ή θρησκευτικές διαφορές», αναφέρει η δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος της Ακαδημίας.  

«Ως υποστηρικτές των κινηματογραφιστών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους στον κόσμο, βρίσκουμε εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός πως ο σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί, βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία από το Ιράν, «A Separation», που μαζί με το καστ και τους συντελεστές είναι υποψήφιοι φέτος για την ταινία «Salesman» θα μπορούσαν να αποκλειστούν από την είσοδο στη χώρα, λόγω της θρησκείας ή της χώρας καταγωγής τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δημοσιεύματα σημειώνουν πως ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν θα ζητηθεί εξαίρεση από τον σκηνοθέτη ή από την Ακαδημία ή αν θα χορηγηθεί ειδική άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Την εβδομάδα που μόλις πέρασε, όταν ακόμη ο Τραμπ δεν είχε υπογράψει το διάταγμα, η Ιρανή ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί, που πρωταγωνιστεί στην ταινία του Φαραντί, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «ρατσιστικό» σχέδιο διατάγματος.  
 
«Η απαγόρευση χορήγησης άδειας εισόδου που αποφάσισε ο Τραμπ για τους Ιρανούς, είναι ρατσιστική. Είτε εφαρμοστεί είτε όχι σε ένα πολιτιστικό γεγονός, δεν θα παραστώ στην τελετή απονομής των βραβείων της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστήμης του Κινηματογράφου για το 2017, σε ένδειξη διαμαρτυρίας», έγραψε η 33χρονη ηθοποιός στον λογαριασμό της στο Twitter.