X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Τοξικός κίνδυνος στη Μεσόγειο

Στη γονατισμένη από την κρίση Μεσόγειο, σε περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και στα Κύθηρα, εν πλω, πρόκειται να γίνει η καταστροφή των συριακών χημικών. Για πολύ αρνητικό προηγούμενο κάνουν λόγο περιβαλλοντικές οργανώσεις, θυμίζοντας τις πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό
|
Το απόγευμα της Τετάρτης, το δανέζικο φορτηγό πλοίο Ark Futura επρόκειτο να μεταφέρει 700 τόνους χημικών Προτεραιότητας 1 προς το λιμάνι Gioia Tauro της Ιταλίας. Εκεί, 560 τόνοι επρόκειτο να μεταφορτωθούν στο Cape Ray για να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία της υδρόλυσης σε διεθνή ύδατα και σε σημείο που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Σημειώνεται ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει εν πλω καταστροφή εξαιρετικά επικίνδυνων χημικών σε τόσο μεγάλες ποσότητες, ενώ η διαδιακασία, εκτός των άλλων, θα δημιουργήσει πολύ αρνητικό προηγούμενο, με κίνδυνο να χρησιμοποιείται πλέον η Μεσόγειος ως χώρος «επεξεργασίας» τοξικών χημικών, όπως προ δεκαετίες χρησιμοποιούνταν νησιά του Ειρηνικού ως χώροι πυρηνικών δοκιμών.
 
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έστειλε κοινή δήλωση επιστημόνων από 14 χώρες, εξειδικευμένων σε θέματα ρύπανσης και περιβάλλοντος, προς τον ΟΗΕ, την οργάνωση OPCW, την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση για τους κινδύνους που ενέχει η εν πλω καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.
 
Σε απαντητικές επιστολές τους, τόσο ο κ. Μπαρόσο, όσο και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει πρόθεση να ριφθούν χημικά στη θάλασσα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ατυχήματος ή αστοχίας, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζουν πώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποτραπεί πλήρως.
 

Η ευθύνη των ΗΠΑ
 

Οι απαντήσεις τους, απλώς επαναλαμβάνουν τις διαβεβαιώσεις του OPCW για την περιβαλλοντική ασφάλεια της διαδικασίας, ενώ όμως στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι του OPCW επισήμαναν ότι σε περίπτωση ατυχήματος, ο οργανισμός δεν φέρει καμία ευθύνη και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
 
«Δυστυχώς έως σήμερα η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι είναι αποδεκτό από τους λαούς της Μεσογείου να γίνει στις θάλασσές μας η εξαιρετικά επικίνδυνη εν πλω καταστροφή του χημικού οπλοστασίου» επισημαίνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης.
 

Γονατισμένη η Μεσόγειος

«Είμαι σίγουρος ότι αν μία τέτοια επιχείρηση σχεδιαζόταν για τα διεθνή ύδατα κοντά στη Βρετανία ή την Ολλανδία, για παράδειγμα, θα υπήρχε καθολική αντίδραση. Στη γονατισμένη από την κρίση Μεσόγειο όμως, με εξαίρεση την κοινωνία της Κρήτης και κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και της Ιταλίας, δυστυχώς οι αντιδράσεις έως σήμερα είναι περιορισμένες.
 
Μόνο μία καθολική κινητοποίηση, πολιτών, περιβαλλοντικών και επιστημονικών φορέων, ΜΜΕ αλλά και κυβερνήσεων θα μπορούσε να αποτρέψει, έστω και την τελευταία στιγμή, να μπει η Μεσόγειος σε τέτοιο αναίτιο και τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο!».
 
 

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις