Η υπόθεση, η οποία έφερε μια σειρά από συγκρούσεις και απειλές μεταξύ των πολιτικών προσώπων, έχει αναστατώσει το πολιτικό σκηνικό. Όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό έγγραφο, σύμφωνα με τις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, όλα τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή δύο πρώην πρωθυπουργοί και οχτώ υπουργοί, δέχτηκαν παράνομες πληρωμές, όπως αναφέρει «Η Καθημερινή».
 
Σημειώνεται ωστόσο πως τα αδικήματα που ενδεχομένως να βαρύνουν μέσα από τις καταθέσεις μαρτύρων τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς, θεωρούνται παραγεγραμμένα, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το οποίο σημαίνει πως δεν μπορεί να κινηθεί δίωξη κατά πολιτικού προσώπου μέχρι στιγμής.
 
Η έκβαση της υπόθεσης βασίζεται στους τρεις αυτούς μάρτυρες, οι οποίοι στις καταθέσεις τους, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2017 μέχρι και τον Φεβρουάριο, κάνουν λόγο για μεγάλα ποσά παράνομων πληρωμών αναφερόμενοι σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
 

Βαλίτσα με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ για τον Σαμαρά
 

Σύμφωνα με τους ίδιους τους μάρτυρες, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έλαβε χρήματα σε βαλίτσα η οποία κατέφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου  με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, ενώ όσον αφορά τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, φαίνεται να έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τον τρόπο καταβολής.
 
Όπως αναφέρει «Η Καθημερινή», περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να έχουν διακινηθεί για εμβόλια, ποσό το οποίο μετά το 2010 μειώνεται στα 5 εκατ. έως και 10 εκατ. ευρώ.
 
Το εισαγγελικό έγγραφο περιλαμβάνει άλλες ακόμη 17 καταθέσεις μαρτύρων πέραν των μαρτύρων που έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας, καθώς και στοιχεία που έχουν αντλήσει οι αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, φαίνεται πως κι άλλα άλλων φαρμακευτικών εταιρειών εμπλέκονται στην υπόθεση, οι οποίοι πιθανότατα να είναι γενικοί γραμματείς υπουργείων.

 

Κεντρικά πρόσωπα Στουρνάρας – Γεωργιάδης
 

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Εφημερίδας Συντακτών», γίνεται αναφορά και στον πρώην αντιπρόεδρο της εταιρείας Novartis, τον Κωνσταντίνο Φρούτζη, ο οποίος  φαίνεται να μετέφερε μια μαύρη τσάντα πριν από προγραμματισμένη συνάντησή του με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η οποία θεωρείται πως μετέφερε χρήματα αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.
 
Επίσης κατά το διάστημα της υπουργίας του Αδώνιδος  Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, το υπουργείο φαίνεται να είχε εξασφαλίσει το ποσό των 65 εκατ. ευρώ για την εταιρεία ως αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου. όπως αναφέρουν οι μάρτυρες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο τότε υπουργός έλαβε 2 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες αυτές, τα οποία χρήματα έλαβε από το υπουργικό του γραφείου με ένα βαλιτσάκι. 
 

Συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου
 

Στη Βουλή θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποφασιστεί σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο. Όπως αναφέρει το Documentonews.gr η κυβέρνηση θέλει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι οι εργασίες της Επιτροπής.
 
Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και οι εξελίξεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, έπειτα από τις πρόσφατες δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού.
Θα συζητηθεί επίσης και η έξοδος στις αγορές με το 7ετές ομόλογο, που αναβλήθηκε έπειτα από την καθοδική πορεία των αμερικανικών και διεθνών χρηματιστηρίων.

 

«Στελέχη της Novartis οι προστατευόμενοι μάρτυρες»
 

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, έκανε υποθέσεις για το σκάνδαλο Novartis βγαίνοντας στο πρωινό πάνελ του ΑΝΤ1, λέγοντας πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες ενδεχομένως να είναι στελέχη της εταιρείας, αναφέροντας πως γνώριζε όσα αναφέρονται στη δικογραφία ήδη πριν γίνει υπουργός.
 
«Οι μαρτυρικές καταθέσεις αποτελούν απόδειξη. Στελέχη της εταιρείας είναι οι μάρτυρες, που αρχίσαν να ''κελαηδούν'' και να ''δίνουν'', στελέχη τα οποία τα έπιασαν να έχουν μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται και άρχισαν να ''κελαηδούν''. Όχι ότι είναι αγαθά παιδιά, όμως ξεκίνησαν την ιστορία», ανέφερε ο Π. Πολάκης, ενώ σε όσους λένε πως η υπόθεση είναι κατασκευασμένη, απαντάει πως «η Novartis, όπως και πολλές φαρμακευτικές έχουν κατακλέψει τον πλανήτη και αυτήν τη στιγμή βγαίνει η βρωμιά στη δημοσιότητα».
 
«Είμαι γιατρός και τα γνώριζα όλα αυτά πριν γίνω υπουργός», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ερωτώμενος για το πώς γνωρίζει για τα στοιχεία της δικογραφίας. «Τα φάρμακα της Novartis εκτόπισαν φάρμακα άλλων εταιρειών με μη θεμιτό τρόπο» είπε.