Η επαναφορά της κατοχής βόμβας μολότοφ σε κακούργημα αντί για πλημμέλημα αποτελεί ένα από τα ζητήματα που προκαλούν εντάσεις στη συζήτηση των τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα, να «αποκαλύπτει» την υποκρισία των προωθούμενων αλλαγών, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

«Πείτε μου σας παρακαλώ, ποιο αδίκημα διαπράττει αυτός που κατέχει μία βόμβα μολότοφ στην πλάτη. Θέλω να μου προσδιορίσουν οι συνεργάτες σας. Θέλω ακριβή και συγκεκριμένη αιτιολογία, γιατί στην αιτιολογική έκθεση δεν το αναφέρετε, ποιο έννομο αγαθό προσβάλλει η απλή κατοχή μιας βόμβας μολότοφ, όταν η οπλοφορία και η οπλοχρησία ενός καλάσνικοφ το οποίο μπορεί να έχει 15 σφαίρες μέσα και να έχω άλλες 15 δεσμίδες στην πλάτη μου που μπορεί να σκοτώσουν 200, να είναι ένα απλό πλημμέλημα, εφόσον η οπλοφορία και η οπλοχρησία εξακολουθεί να είναι πλημμέλημα. Τόσο απλά, τόσο καθαρά, τόσο λογικά με το “λάμδα” κεφάλαιο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ασκώντας κριτική στις προωθούμενες διατάξεις υπογράμμισε «σας είπα πριν, ότι το δικαιοκρατικό και φιλελεύθερο πνεύμα του ποινικού κώδικα, δεν επιτρέπει καν σαν σκέψη, να πάμε σε τυποποίηση εγκλημάτων που μπορεί να αναφέρονται στο φρόνημα, στην σκέψη, στην πρόθεση. Πείτε μου σας παρακαλώ, ποιο αδίκημα διαπράττει αυτός που κατέχει μία βόμβα μολότοφ στην πλάτη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέφυγε να δώσει απάντηση στη σύγκριση των δύο αδικημάτων, απαντώντας στον Σπ. Λάππα με ειρωνική διάθεση. «Αυτός ο οποίος έχει μια βόμβα μολότοφ στο σακίδιο του, τι την θέλει; Βόλτα θα κάνει με τη βόμβα μολότοφ; Δηλαδή, ο έμπορος ναρκωτικών που έχει μια τσάντα με ναρκωτικά, βόλτα θα κάνει;» αποκρίθηκε, ενώ από την απάντησή του δεν έλειπε η Μαρφίν.

«Δεν σας άκουσα να λέτε κάτι θετικό για το γεγονός ότι η παραβίαση δικαστικής απόφασης πλέον έχει ποινή μεγαλύτερη από αυτή που είχε. Η παραβίαση δικαστικής απόφασης δεν πρέπει να τιμωρείται; Δεν σας άκουσα να λέτε κάτι για το γεγονός, ότι δίνουμε τις πραγματικές αρμοδιότητες στον εισαγγελέα Διαφθοράς. Είναι απαίτηση από τους διεθνείς οργανισμούς. Εγώ δέχομαι ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι η ίδια η δημοκρατία η οποία πολλές φορές μας δημιουργεί τη δυνατότητα να έχουμε διαφορετική προσέγγιση για συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά πείτε μου, αυτός που έχει μια βόμβα μολότοφ στο σακίδιο του, τι την θέλει; Βόλτα θα κάνει με τη βόμβα μολότοφ; Δηλαδή, ο έμπορος ναρκωτικών που έχει μαζί του μια τσάντα με ναρκωτικά, βόλτα τα κάνει; Βόλτα τα κάνει κ. Λάππα; Για να καταλάβουμε το γίνεται», είπε ο Κ. Τσιάρας.

«Αν θέλετε να ξεχάσετε γεγονότα που πλήττουν την ελληνική πολιτεία και την ίδια τη δημοκρατία, θυμηθείτε τουλάχιστον τη Μαρφίν. Οι Έλληνες δεν το ξεχνάνε. Πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε μια σειρά σε ορισμένα ζητήματα» συμπλήρωσε.

«Το ταξίδι, δεν έχει αποδειχθεί πλέον δικαστικά και δεν υπάρχει δικαστική απόφαση πανευρωπαϊκά να αποδειχθεί ότι το ταξίδι εντάσσεται μέσα στα πλαίσια τρομοκρατικής απειλής, εκτέλεσης τρομοκρατικής πράξης» αναφέρθηκε ακόμα ο Σπ. Λάππας σε άλλη διάταξη του Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιεί «ύποπτα ταξίδια».

«Δεν είπε κανείς ότι δεν είναι αδίκημα η κατοχή μολότοφ. Προφανώς είναι αδίκημα. Άλλο όμως αν είναι πλημμέλημα ή κακούργημα. Συζητούσαν για το μέγεθος. Άλλο η κατοχή, άλλο η χρήση» εξήγησε την Πέμπτη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.