Στις 30 Νοεμβρίου, λίγες μέρες πριν την Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, ο ΚΕΔΚΑ και ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, επέλεξαν να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις τεσσάρων ανάπηρων υπαλλήλων, που εργάζονταν με τετραετή σύμβαση στον δήμο.

Η απόφαση για μη ανανέωση των συμβάσεων τους ελήφθη ακόμα και μετά τη θετική εισήγηση των προϊσταμένων τους για ανανέωση των συμβάσεων. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγορούν τη διοίκηση του δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη για αναλγησία σε βάρος ΑμεΑ και τον καλούν να προχωρήσει άμεσα στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένων χρόνου αυτών των ατόμων, σε αορίστου χρόνου:

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πριν λίγες μέρες, μεσούσης της πανδημικής κρίσης, που έχει δημιουργήσει συνακόλουθα και μία τεράστια, απρόβλεπτων διαστάσεων οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, η Διοίκηση του Δήμου μας προχώρησε σε μία ανήκουστη ενέργεια: Έστειλε στην ανεργία τέσσερις εργαζόμενους με Αναπηρία – με πρόσφατη απόφαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμαριάς ( ΚΕΔΚΑ ) – μετά από 4ετείς συμβάσεις και εν μέσω πανδημίας, ενώ οι  ανάγκες που κάλυπτε αυτό το προσωπικό είναι υπαρκτές και πραγματικές και  γι’ αυτόν τον λόγο οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών κατέθεσαν θετική εισήγηση για να  παραμείνουν στις θέσεις τους!

Το τραγελαφικό βέβαια είναι πως αυτά συνέβαιναν την  ημέρα που η Παγκόσμια Κοινότητα καλούνταν να τιμήσει τα Άτομα με Αναπηρία, την  ημέρα που όλοι μας (πόσο μάλλον οι ασκούντες διοίκηση), θα έπρεπε να προχωράμε σε μέτρα και διεκδικήσεις, που θα εξισώνουν τους συμπολίτες μας, δίνοντάς τους ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία, στην διαβίωση, στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στην Καλαμαριά, η Διοίκηση και ο Δήμαρχος αποκάλυψαν  το πραγματικό πρόσωπο τους, αυτό   της αναλγησίας και της σκληρότητας!

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με το οποίο προσλάβαμε Άτομα με Αναπηρία στην Κοινωφελή Επιχείρηση έληγε στις 30-11-2020. Σύσσωμη,λοιπόν, η αντιπολίτευση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΚΕΔΚΑ) του Δήμου μας, ενόψει και  της λήξης του προγράμματος, ζητούσαμε να μπει έγκαιρα το θέμα για συζήτηση στο ΔΣ, αλλά η πρόεδρος και οι εκπρόσωποι της παράταξης του Δημάρχου κώφευαν και το εισήγαγαν στην κυριολεξία και στο και πέντε, στο  Δ.Σ που πραγματοποιήθηκε μόλις στις 27-11-2020 και ώρα 16:00 και ενώ εν τω μεταξύ μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο.

Το χειρότερο δε όλων ήταν, ότι ενώ είχαν προειλημμένη την απόφασή τους και ήταν προδιαγεγραμμένο το μέλλον των συγκεκριμένων τεσσάρων εργαζομένων, η Πρόεδρος του Δ.Σ ζήτησε τη γνώμη από τους υπευθύνους των δομών στις οποίες εργάζονταν, οι οποίοι με τις εισηγήσεις που κατέθεσαν αναφέρονταν πολύ θετικά, τόσο για το παραγόμενο έργο και την αποτελεσματικότητά τους όσο και για τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους!

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΚΑ αγνόησε όλα αυτά και μέσα σε μία ατμόσφαιρα εντάσεων και προπηλακισμών, οι τέσσερις απολύθηκαν, με την φθηνή δικαιολογία ότι «έληξαν οι συμβάσεις τους», παίζοντας στην κυριολεξία με τις λέξεις πως «δεν πρόκειται περί απόλυσης, αλλά περί λήξης του Προγράμματος».

Την ίδια στιγμή ΟΛΗ η αντιπολίτευση τόνιζε ότι ο ίδιος ο Νόμος τους δίνει τη δυνατότητα, οπότε θα έπρεπε να προχωρήσουμε στην συνέχιση των συμβάσεων και να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους. Άλλωστε η Κοινωφελής επιχείρηση είναι υποστελεχωμένη και οι τρεις κάλυπταν θέσεις που η στελέχωσή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ακόμη και ο τρόπος και η μεθόδευση των απολύσεων είναι ανήκουστη: Ενώ όλα αυτά συνέβαιναν, η Πρόεδρος δεν μπήκε καν στον κόπο να καλέσει τους εργαζόμενους έγκαιρα και να τους ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι, αντ’ αυτού τους αιφνιδίασε. Όταν μάλιστα γνώριζαν,πως η τακτική που ακολουθούνταν τα προηγούμενα χρόνια για εργαζόμενους τέτοιων προγραμμάτων ήταν να παραμένουν στην εργασία τους.

Περιμέναμε, έστω και την ύστατη στιγμή, πως το θέμα θα αντιμετωπίζονταν διαφορετικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου που πραγματοποιήθηκε στις 30-11-2020, όπου το θέμα ξανατέθηκε και πάλι από τις Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.

Ως πολίτες ταγμένοι στην υπεράσπιση των ίσων δικαιωμάτων έναντι όλων!

Ως δημότες που θεωρούμε πως η εργασία είναι Δικαίωμα και όχι προνόμιο!

Καλούμε τον Δήμαρχο και την Διοίκηση της ΚΕΔΚΑ να αναιρέσει την άδικη απόφασή της, και να επαναφέρει τους εργαζόμενους στην φυσική τους θέση: στην Κοινωφελή μας Επιχείρη (μετατρέποντας τις συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου). Για το λόγο αυτό, θα το  φέρουμε ως τακτικό θέμα της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου, προκειμένου να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Διοίκηση να επανορθώσει”.

Συνεργασία για την Καλαμαριά   

Θεοδόσης Μπακογλίδης

Καλαμαριά Πρώτη Ξανά

Άρης Τεμεκενίδης

Η Καλαμαριά που μας αξίζει

Αβραάμ Περσίδης

Καλαμαριά Αλλιώς

Δημήτρης Αρκούδης

Λαϊκή Συσπείρωση

Βικέντιος Αντωνάκης

 

Η ΕΣΑμεΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα, κάνοντας λόγο για άδικες απολύσεις και ζήτησε από το δήμο Καλαμαριάς, το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ να ανακληθεί η απόφαση, προκειμένου να ανανεωθούν οι συμβάσεις των τεσσάρων εργαζόμενων, ενώ επισημαίνουν πως το αναπηρικό κίνημα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε αυτή την κίνηση:

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

Την άρση των άδικων απολύσεων των εργαζομένων με αναπηρία στο Δήμο Καλαμαριάς ζητά με έγγραφό της η ΕΣΑμεΑ, που απευθύνεται τόσο στον Δήμο Καλαμαριάς, όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στην ΚΕΔΕ.

Η ΕΣΑμεΑ ενημερώθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση του Δήμου ότι ο Δήμος Καλαμαριάς έστειλε στην ανεργία 4 εργαζόμενους  με αναπηρία, με απόφαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμαριάς (ΚΕΔΚΑ), μετά από 4ετείς συμβάσεις και εν μέσω πανδημίας, ενώ οι  ανάγκες που κάλυπτε αυτό το προσωπικό είναι υπαρκτές και πραγματικές και για αυτό τον λόγο οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών κατέθεσαν θετική εισήγηση για να  παραμείνουν  στις θέσεις τους.  Μάλιστα επισημαίνεται ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε στις 3 Δεκεμβρίου, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία…

Η ΕΣΑμεΑ καλεί τον δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη και την Διοίκηση της ΚΕΔΚΑ να αναιρέσει την άδικη απόφασή της, και να επαναφέρει τους εργαζόμενους στις θέσεις εργασίας τους. Καλεί την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ να ενημερώσει τους δημάρχους ότι το αναπηρικό κίνημα δεν θα μείνει με σταυρωμένο χέρια, και οι ελάχιστες θέσεις των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις θα διαφυλαχθούν πάση θυσία. Πρόκειται για θέσεις που έχουν κερδηθεί από τους αγώνες του εθνικού αναπηρικού κινήματος, με τη συνεργασία όλων των φορέων και των οργανώσεών του, ώστε να σπάσει το στίγμα και η απομόνωση και να εξαλειφθεί το φαινόμενο να είναι τα άτομα με αναπηρία τα πρώτα που απολύονται και τα τελευταία που προσλαμβάνονται.

Η ΕΣΑμεΑ καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να μην υπάρξει δεύτερο γεγονός σαν αυτό και τα άτομα με αναπηρία να συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους.