Η φασιστική ομάδα «Ιερός Λόχος 2012 Θεσσαλονίκης» καλεί στις 7 Απριλίου στη διοργάνωση «macedonian pride» στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά, λέγοντας πως αυτό «έρχεται με σκοπό να γίνει ένα εθνικιστικός θεσμός για την πόλη μας, όπου θα είναι ευπρόσδεκτοι όχι μόνο όλοι οι εθνικά σκεπτόμενοι Έλληνες αλλά και όλες οι συλλογικότητες, ομάδες facebook, σύλλογοι, νεολαίες εθνικιστικών κομμάτων κτλ».

Το αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα για το Δήμο Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα» καλεί τις αριστερές οργανώσεις, τα αριστερά ριζοσπαστικά αυτοδιοικητικά σχήματα, τις μαχητικές συλλογικότητες της πόλης και το αντιφασιστικό κίνημα, να βγουν μπροστά και να ακυρώσουν την φασιστική εκδήλωση. Επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη φασιστική οργάνωση συμμετείχε στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στις 20 Ιανουαρίου και κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Αθήνα, στο πούλμαν που τους μετέφερε ανέβασαν την σημαία της χούντας της 21ης Απριλίου.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση:

Μετά την επίθεση στη θεατρική παράσταση «Πυρκαγιές», η φασιστική ομάδα «Ιερός Λόχος 2012 Θεσσαλονίκης» επιχειρεί και πάλι να σπείρει ρατσιστικό μίσος. Καλεί στη διοργάνωση του πρώτου «macedonian pride», το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους, έχει «σκοπό να γίνει ένα εθνικιστικός θεσμός για την πόλη μας, όπου θα είναι ευπρόσδεκτοι όχι μόνο όλοι οι εθνικά σκεπτόμενοι Έλληνες αλλά και όλες οι συλλογικότητες, ομάδες facebook, σύλλογοι, νεολαίες εθνικιστικών κομμάτων κτλ».

Αφήνοντας ασχολίαστο το γεγονός ότι Έλληνες εθνικιστές καλούν σε διοργάνωση με αγγλικό τίτλο, ας δούμε κάποια από τα πεπραγμένα του «Ιερού Λόχου».

Ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα, ο Ιερός Λόχος είναι η φασιστική ομάδα που μέλη της διέκοψαν για λίγα λεπτά την παράσταση «Πυρκαγιές», σε μια επίδειξη θρησκόληπτου φανατισμού και ανοησίας, διαμαρτυρόμενα για τις «βλασφημίες»(!) που ακούγονταν σε μια σκηνή.

Είναι επίσης μία από τις φασιστικές οργανώσεις που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και  στα επεισόδια που τα συνοδεύουν, όπως αυτά της Κυριακής 20 Γενάρη στην Αθήνα.

Μάλιστα, κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Αθήνα, στο πούλμαν που τους μετέφερε ανέβασαν την σημαία της χούντας της 21ης Απριλίου, για να κάνουν σαφές το ποιοι είναι οι πολιτικοί τους πρόγονοι.

Το 2017, κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, περίπου τριάντα μέλη του «Ιερού Λόχου» προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία, τοποθετώντας κάδους στη μέση του δρόμου, ενώ πέταξαν μπουκάλια και φυλλάδια με ρατσιστικό περιεχόμενο στους διαδηλωτές.

Όταν μιλάμε λοιπόν για τον Ιερό Λόχο, μιλάμε για μια φασιστική ομάδα και η φιέστα που ετοιμάζουν δεν είναι τίποτα άλλο από μια «γιορτή μίσους», μια φασιστική συγκέντρωση.

Επιπλέον πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι αυτή η φιέστα διοργανώνεται σε μια πόλη με μεγάλη προσφυγική ιστορία, μια πόλη που επί της ουσίας έχτισαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες κόντρα στον επίσημο κρατικό, αλλά και στον παρακρατικό ρατσισμό της εποχής (αυτόν που συμπτωματικά ονόμαζε «παστρικές» τις Μικρασιάτισσες και τις κατηγορούσε για ηθική ελευθεριότητα).

Οι αριστερές οργανώσεις, τα αριστερά ριζοσπαστικά αυτοδιοικητικά σχήματα, οι μαχητικές συλλογικότητες της πόλης και το αντιφασιστικό κίνημα θα συντονίσουμε τη δράση μας για να αποτρέψουμε τέτοιες εκδηλώσεις μίσους.

Καλούμε τον Δήμο Καλαμαριάς να πάρει θέση και να μην δώσει άδεια για τη διεξαγωγή αυτής της φασιστοσύναξης. Ίδια στάση πιστεύουμε ότι πρέπει να κρατήσουν όλοι οι Δήμοι της χώρας σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

«Η πόλη ανάποδα»- αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης