Συνάντηση είχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. Ωστόσο, οι δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στην ονομασία της ΠΓΔΜ αλλά και τις ενταξιακές διαδικασίες της χώρας.
 
Σχετικά με την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας στην Ένωση τον Ιούνιο του 2019, ο Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε ότι «αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για τη χώρα σας και τα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια». Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι στις 28 Ιουνίου θα επικυρωθεί από τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ η εν λόγω απόφαση.
 
Σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το όνομα της γείτονος χώρας, ο Τουσκ τόνισε πως η συμφωνία αποτελεί «παράδειγμα για την επίλυση διαφωνιών» και κάλεσε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφράσουν την ομόφωνη στήριξή τους.
 
Ο Ζάεφ υποστήριξε ότι η ΕΕ «αναγνώρισε τη μεταστροφή» της ΠΓΔΜ και δεσμεύτηκε να δώσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η χώρα του, αλλά και στην αρχή μιας ενταξιακής διαδικασίας, η οποία κρατά κατά μέσω όρο επτά χρόνια.
 

Καρφιά Τσίπρα Κατά Μητσοτάκη και Γεννηματά

 
Για το ονοματολογικό μίλησε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «κλείσαμε λογαριασμούς του παρελθόντος», ενώ στη συνέχεια πυρά εξαπέλυσε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά, για το ότι έχουν συγκροτήσει «ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού», όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών».
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι αποτυχημένοι διαχειριστές του παρελθόντος, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά, έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού. Δημαγωγούν, προσπαθώντας να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους. Η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες που ξεπέρασαν το παρελθόν και συνδιαμόρφωσαν ένα δίκαιο μέλλον».
 

Δυσαρέσκεια από το  Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για Γεννηματά


Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεφ, εξέφρασε την έντονη διαφωνία με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σε ό, τι αφορά το ονοματολογικό, ενώ πριν από μερικές μέρες σε συνάντηση τους, η Φ. Γεννηματά είχε δηλώσει ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία των Σοσιαλιστών για το Μακεδονικό και είχε τονίσει ότι δεν δέχεται υποδείξεις.