Παράλληλα τόνισε ότι τον αγώνα για τη Δημοκρατία δεν πρέπει να τον καπηλευτούν ούτε οι αντιεξουσιαστές ούτε οι υμνητές της χούντας.

Όσο και αν προσπαθήσει το κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας να διατηρήσει τα προνόμια και την εξουσία του δεν θα κερδίσει τη μάχη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε αποφασισμένοι να καταργηθούν τα προνόμια για όλους, να τελειώσει αυτό το κύκλωμα που βγήκε εκτός ελέγχου και έφερε την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «αυτά είναι τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που ξεχωρίζουν τις δυνάμεις της προόδου και της συντήρησης».

Νεοφιλελευθερισμός και διαπλοκή

Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στον αγώνα που δίνει η χώρα, ο λαός ενάντια σε εξωτερική επιβολή νεοφιλελεύθερων αναποτελεσματικών μοντέλων, αλλά και στον αγώνα κατά της εγχώριας διαπλοκής, καθώς και στον αγώνα για να εφαρμοστεί ταξική πολιτική υπέρ των χαμηλών στρωμάτων.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού και των αγώνων του δήθεν αντιεξουσιαστές, που απουσίαζαν από τους αγώνες, αλλά εμφανίζονται ως υπερασπιστές του λαού, που ελέω εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε κανείς θεωρούν ότι έχουν την απόλυτη εξουσία, την εξουσία της ζωής και του θανάτου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να καπηλευτούν τους αγώνες ούτε αυτόκλητοι σωτήρες ούτε οι υμνητές της χούντας είτε βρίσκονται στη Χρυσή Αυγή είτε αλλού».

ΟΧΙ σε συντηρητική αναδίπλωση

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «ως λαός έχουμε γνωρίσει την προσφυγιά και έχουμε χαραγμένες στην συλλογική μνήμη μας τις εικόνες των πατεράδων και των παππούδων μας».

Τόνισε ότι «η πολιτική ήττα της Ευρώπης από τους τρομοκράτες θα επέλθει αν η Ευρώπη επιλέξει τη συντηρητική αναδίπλωση πίσω από φράκτες και κλειστά σύνορα. Ήττα της Ευρώπης θα είναι η απομάκρυνσή της από τις αρχές του ουμανισμού και η προσχώρησή της στις φωνές της ακραίας και αντιδραστικής Δεξιάς».

Μεταρρύθμιση των ΑΕΙ

Σχετικά με τα ΑΕΙ, ανέφερε την ανάγκη για «δημοκρατική μεταρρύθμιση», καθώς «με τις παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας η ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο είχαν πληγεί κατάφωρα, πολλές φορές με προσχήματα που δυστυχώς ένωσαν ασύνδετες ιδεολογίες, όπως η νεοφιλελεύθερη με τις ακραίες ακροδεξιές αντιλήψεις».

Έκανε λόγο μάλιστα για «εκπαιδευτικό σύστημα που θα στοχεύει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών ιδανικών» και σημείωσε ότι «απορρίπτουμε κάθε τι που αντιστρατεύεται τον ουμανισμό».

Ημέρα έμπνευσης και αναστοχασμού

Συνδέοντας την παρακαταθήκη «των μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών αγώνων με τη σημερινή πραγματικότητα», ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το Πολυτεχνείο αποτελεί την «ωρίμανση μίας βαθιάς ριζοσπαστικοποίησης που ξεκίνησε τα χρόνια της δεκαετίας του 1960» και συνδέεται με το έπος της Εθνικής Αντίστασης.

«Είναι ημέρα έμπνευσης αναστοχασμού αλλά και προβληματισμού. Είναι σημείο διάρρηξης στο συνεχές του αυταρχισμού» υπογράμμισε. «Είναι στιγμή που αποδεικνύει ότι ο πόθος για ελευθερία, δικαιοσύνη μπορεί να γίνει ισχυρότερος από το φόβο της καταστολής ή ακόμη και του θανάτου» είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «Είναι η απόλυτη στιγμή της ηθικής εξύψωσης του ανθρώπου. Είναι η απόλυτη στιγμή της ελευθερίας του ανθρώπου».

Ο Α. Τσίπρας έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες όπως η αυτοπυρπόληση του Γεωργάκη στη Γένοβα, στους αγώνες της Νεολαίας Λαμπράκη, στην απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου από τον Αλέκο Παναγούλη, στις «στιγμές και όσων βασανίσθηκαν αλλά επέλεξαν να μείνουν άγνωστοι».

Ευχαρίστησε ακόμη τους βουλευτές που έδωσαν αγώνες κατά της δικτατορίας και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης λίγο αργότερα αναφέρθηκε ονομαστικά στον Νίκο Μανιό, τον Στάθη Παναγούλη, τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και άλλους που ανήκουν σε άλλες πτέρυγες της Βουλής.

Όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, «η μέγιστη προσφορά του Πολυτεχνείου ήταν η ακύρωση του πειράματος Μαρκεζίνη, δηλαδή της ψευδοφιλελευθεροποίησης της δικτατορίας με τη διατήρηση του ελέγχου στην χούντα. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη Μεταπολίτευση, δυστυχώς όμως με βαρύ το τίμημα της κατοχής στην Κύπρο, με το εισαγόμενο πραξικόπημα και την εισβολή».

Το τέλος της Μεταπολίτευσης

Για τη Μεταπολίτευση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ήταν η περίοδος της οικοδόμησης για πρώτη φορά μίας σταθερής και σχετικά μεγάλης σε διάρκεια, Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ανάρρωσης της ελληνικής κοινωνίας από τη βαρβαρότητα του μετεμφυλιακού κράτους των εθνικοφρόνων».

«Είναι η περίοδος της άνθισης της Δημοκρατίας, αλλά και της συγκρότησης ενός συνασπισμού πελατειακής εξουσίας και ενός αυτάρεσκου κράτους», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «ό,τι και να είναι η Μεταπολίτευση, το σίγουρο είναι ότι το τέλος της με τα μνημόνια, επαναφέρει τα λαϊκά αιτήματα για λαϊκή δημοκρατία και εμβάθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης».