«Αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στην διπλωματική φαρέτρα της χώρας» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη συναίνεση ως προς την αντίληψη των πραγμάτων που διαπιστώθηκε μεταξύ των κομμάτων. Όπως επεσήμανε, ενημέρωσε τους εκπροσώπους τον κομμάτων «για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς».

«Παρά ταύτα εξήγησα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Όσον αφορά τη Λιβύη, ενημέρωσα για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφορης παραβίασης του διεθνούς δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας- Τρίπολης. Η επίσκεψη Χάφταρ στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή» ανέφερε ακόμα ο Ν. Δένδιας.

Αναφορικά με τη διαδικασία του Βερολίνου από όπου απουσίαζε η ελληνική αντιπροσωπεία, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως δεν ξεκίνησε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης και είχε προηγουμένως αξιολογηθεί με τρόπο που δεν οδήγησε στη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, ενώ τόνισε ότι η Διαδικασία του Βερολίνου δεν κατάφερε να σημειώσει επιτυχία ούτε σε ότι αφορά την κατάπαυση του πυρός.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς -και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό- ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όμως περνάει στα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε και πρόσθεσε «Θεωρώ ότι η ελληνική διπλωματία έχει καταγράψει τις περισσότερες διμερείς και πολλαπλές επαφές από οποτεδήποτε».

Επιπλέον, για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των χωρών της περιοχής, με το πρόγευμα εργασίας που οργανώθηκε το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν και αναφορές στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων και το κατοχικό δάνειο, με τον Ν. Δένδια να αναφέρει πως «η ελληνική απάντηση προς τη γερμανική πλευρά είναι ότι για την Ελλάδα το θέμα δε θεωρείται λήξαν. Οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες κάτι το οποίο διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους».

Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών, την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Αλγερία, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας A. Tebboune, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας, Sabri Boukadoum. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη.

«Ανάγκη εθνικής συναίνεσης αλλά με εθνική στρατηγική»

Το καλό κλίμα της συζήτησης επιβεβαίωσε και η αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, σπεύδοντας όμως να τονίσει ότι αυτό δε συνεπάγεται εθνική συναίνεση.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι τέτοιο «απαιτεί εθνική στρατηγική και εκεί έχουμε πραγματικά πολύ δρόμο να διανύσουμε». Τόνισε ακόμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, καθώς ψήφισε και τον σχετικό προϋπολογισμό στη Βουλή.

«Έχουμε όμως ακόμα διαφωνία ως προς το τι εννοούμε ενεργητική πολιτική. Για εμάς ενεργητική πολιτική σημαίνει διεκδικητική πολιτική. Το γεγονός για παράδειγμα ότι δε συμμετέχουμε στη διάσκεψη του Βερολίνου είναι μια αποτυχία της ενεργητικής διεκδικητικής πολιτικής» σημείωσε η Σ. Αναγνωστοπούλου.

«Θεωρούμε ότι η πολυδιάστατη πολιτική δεν έχει λάβει το εύρος που θα έπρεπε. […] Δε μπορεί να παίζεται η ιστορία της περιοχής μας, της Ανατολικής Μεσογείου και όλης της Μεσογείου εν γένει και η Ελλάδα να είναι απούσα. Πρέπει να είναι παρούσα γιατί την αφορά άμεσα» κατέληξε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση.

«Γόνιμος διάλογος» με αστερίσκους

Το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας και το περιβάλλον που αυτή δημιουργεί κυριάρχησε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, σημείωσε από την πλευρά του και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος. Για γόνιμη και εποικοδομητική λύση έκανε λόγο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, ενώ η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα σημείωσε ότι κυριάρχησε η ομόνοια στα εθνικά θέματα.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι η τουρκική επιθετικότητα «δημιουργεί είναι ένα περιβάλλον που εγκυμονεί κίνδυνους, συνεπώς ο προβληματισμός όλων των κομμάτων και του υπουργείου ήταν γύρω απ΄ αυτό το θέμα και από τους τρόπους εκείνους με τους οποίους είναι δυνατόν να εκδηλωθεί ελληνική πρωτοβουλία».

«Έγινε μια εκτεταμένη ενημέρωση από τον κ. Υπουργό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που αφορούν τα ελληνοτουρκικά, τη Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια», σημείωσε από την πλευρά της η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. «Υπήρξε ένας γόνιμος διάλογος, υπήρξαν παρατηρήσεις από την πλευρά των κομμάτων, αλλά εκείνο που κατά τη δική μας άποψη κυριάρχησε είναι η ομόνοια στα εθνικά μας θέματα», προσέθεσε.