Υπό τον τίτλο «Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργός Δικαιοσύνης προκαλεί φόβους για το κράτος δικαίου», οι FT επιχειρούν να συνθέσουν ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου για την Ελλάδα, «καλωσορίζοντας» με αυτόν τον τρόπο τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης. Το δημοσίευμα μεταφέρει ουκ ολίγες δηλώσεις πολιτικών και αξιωματούχων από την Ελλάδα, όλες με καταφανή προσανατολισμό στη στοχοποίηση του Μ. Καλογήρου..

«Είναι μία προβληματική επιλογή για μια χώρα που ισχυρίζεται πως είναι μέλος του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κατεστημένου» μεταφέρει το δημοσίευμα τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην αρχή του άρθρου.

Μετά τη δήλωση Μητσοτάκη, ο συντάκτης του άρθρου κάνει ειδική αναφορά στις υποθέσεις Γεωργίου και Novartis. Αναφορικά με την πρώτη, επαναλαμβάνει την «αγωνία της διεθνούς κοινότητας» για την τύχη του τεχνοκράτη, που αντιμετωπίζει ακόμα τις κατηγορίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με το οποίο οδηγήθηκε η χώρα στο ΔΝΤ και τους μηχανισμούς διάσωσης, λίγους μόλις μήνες μετά την καταδίκη του για παράβαση καθήκοντος.

Το «πορτραίτο» του νέου υπουργού από τους FT, ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ, καθώς στη συνέχεια γίνεται εκτενής αναφορά στην υπεράσπιση του καταδικασμένου για συμμετοχή στου Πυρήνες της Φωτιάς, Κώστα Σακκά, καθώς και στη δράση της οργάνωσης.

Ο συντάκτης κάνει μία γρήγορη αναδρομή στο 2010 και στην «αποστολή βομβών σε ξένους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων η Αγκέλα Μέρκελ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Νικολά Σαρκοζί», ενώ μεταφέρει την κρίση πως η οργάνωση ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από το παγιδευμένο δέμα που έλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος το 2017, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

Επιπροσθέτως, αφού εντέχνως υπογραμμίζεται πως ο Μ. Καλογήρου ανέλαβε τα καθήκοντά του την ημέρα που εγκρίθηκε η τέταρτη νόμιμη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο συντάκτης κάνει ειδική αναφορά στις δηλώσεις δυσαρέσκειας της Νέας Δημοκρατίας και της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μεταχείριση του καταδικασμένου μέλους της 17Ν.

Διαψεύδοντας το δημοσίευμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times είναι ψευδές, κατασκευασμένο και συκοφαντικό. Ως δικηγόρος υπερασπίστηκα τον κ. Αγγελέτο Κανά για την ονομαζόμενη υπόθεση ΕΛΑ, ο οποίος αθωώθηκε αμετάκλητα το 2009 από την ελληνική Δικαιοσύνη. Οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση αυτή προσβάλλει την ελληνική Δικαιοσύνη η οποία απήλλαξε τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο.

Στην περίπτωση του κ. Σακκά ουδέποτε υπήρξε εντολέας μου ή «πελάτης» μου («client»), όπως ψευδώς αναφέρει η συντάκτρια του εν λόγω δημοσιεύματος, η οποία αντιδεοντολογικά δεν φρόντισε, ως όφειλε, να διασταυρώσει ή να ζητήσει σχολιασμό πριν τη δημοσίευση του άρθρου της. Διευκρινίζω ότι συμμετείχα σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να σχολιάσω νομικό ζήτημα το οποίο απασχόλησε τον νομικό κόσμο την περίοδο εκείνη, δηλαδή αν επιτρέπεται η παράταση της προσωρινής κράτησης οποιουδήποτε κατηγορουμένου, πέραν των 18 μηνών που ορίζει το Σύνταγμα σε περίπτωση άσκησης συμπληρωματικής ποινικής δίωξης. Το ζήτημα αυτό απασχόλησε εξάλλου τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου από τον οποίο μπορεί να ζητήσει σχετική ενημέρωση η Νέα Δημοκρατία.

Κατόπιν των διευκρινίσεων αυτών, οποιαδήποτε αναφορά ή αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου, συνιστά θεσμική απρέπεια, που στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, κυρίως προς το διεθνές ακροατήριο και στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και θα αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο».