Στην πρώτη ψηφοφοφρία ο Σταύρος Δήμας έλαβε 160 ψήφους ενώ στη δεύτερη 168.

Περί τις 175 θετικές ψήφους υπολογίζεται το κυβερνητικό ταβάνι, αλλά η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι μπορούν να είναι και περισσότερες, πολύ κοντά στις απαιτούμενες 180.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός με μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη στο κυβερνητικό μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ δεν κατόρθωσε απολύτως τίποτα σε σχέση με την υποστήριξη της κοινής γνώμης, αντιθέτως προκάλεσε εκατοντάδες αρνητικά σχόλια.

Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αύριο το μεσημέρι, στη Βουλή, θα συνεδριάσει (14.00), το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Σημειωτέον ότι αρνητικά έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ και ΔΗΜΑΡ, ωστόσο για τις Κ.Ο. των δύο τελευταίων δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η απόφαση θα τις αφορά σύσσωμες. «Παρών» και από τη Χ.Α., ωστόσο πηγές της κυβέρνησης δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν διαρροές προς την κυβέρνηση.

Το βάρος λοιπόν, εσχάτως, έχει πέσει στους εναπομείναντες ανεξάρτητους που στις 2 πρώτες ψηφοφορίες παρέμειναν στο «παρών», ενώ δεν μπορεί να είναι γνωστό τι εκτυλίσσεται στο παρασκήνιο, παρότι πολλά έχουν καταγγελθεί.

Το γεγονός ότι το τελευταίο πενθήμερο δεν αναλήφθηκε καμία σημαντική πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους του Μαξίμου είτε σημαίνει ότι κάποια εσκαμμένα δεν μπορούν να ξεπεραστούν και ότι αντικειμενικά οι ψήφοι δεν φτάνουν τις 180 είτε ότι η κεντρική πολιτική πλέον εκτυλίσσεται σε αχαρτογράφητα σημεία.

Για να βρεθούν επιπλέον 12 ψήφοι, πρέπει να ψηφίσουν όσοι ανεξάρηττοι άφησαν έστω και για λόγους πολιτικής ευγένειας ανοιχτό το ενδεχέμενο να υπερψηφίσουν, αλλά και να σπάσουν αρκετές ψήφοι από ΑΝΕΛΛ και ΔΗΜΑΡ. Διαφορετικά, να επιστρατευθεί η ύστατη εφεδρεία του συστήματος, η χιτλερική Χρυσή Αυγή.

Το Σαββατοκύριακο δεν έλειψαν από τον αστικό Τύπο οι αναφορές ότι ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής ή και η παρατεταμένη αστάθεια (προεκλογική περίοδος) οδηγούν με ακρίβεια στο χείλος του γκρεμού, με άδεια ταμεία, διακοπή της χρηματοδότησης και μια σειρά άλλων γεγονότων που νομοτελειακά οδηγούν στην έξοδο από την ευρωζώνη προτού πιάσουν για τα καλά οι ζέστες.

Όπως επίσης έκαναν λόγο για σταδιακή εξανέμιση του δημοσκοπικού προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ, για «νίκη του φόβου έναντι της οργής».

Εν τούτοις, όλο και περισσότεροι αναλυτές παραδέχονται ότι το πιθανότερο σενάριο είναι οι εκλογές, που θα διεξαχθούν το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου.