Για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας και αναδιάταξης του ασφαλιστικού συστήματος με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση για νέους επιχειρηματίες η οποία χορηγείται από τη Eurobank. 
 
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης ενός οριζόντιου σταθερού φορολογικού πλαισίου, με σκοπό την αποφυγή εμποδίων για τη σύσταση μίας επιχείρησης, τονίζοντας ότι «η λογική πρέπει να είναι ότι θέλω να έχω ένα οριζόντιο πλαίσιο που να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα, αυτό έχει για μένα πολύ μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να δει κανείς ποιοι είναι οι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες σήμερα, που αν απομακρύνονταν θα είχαμε περισσότερη επιχειρηματική δράση στη χώρα. Ταχύτητα και απλότητα στη δημιουργία επιχειρήσεων. Έχουμε κάνει μια πρόοδο, μπορούμε όμως ακόμα καλύτερα. Σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Είναι ίσως η πιο σημαντική παρέμβαση την οποία μπορούμε να κάνουμε». 
 
Επιπλέον, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του κόμματος του σχετικά με την ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών, αλλά και τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων μίας επιχείρησης, δηλαδή των “καθαρών” κερδών τα οποία διανέμονται στους μετόχους. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε καινοτομίες που έχουν εισάγει άλλες χώρες στον τομέα της επιχειρηματικότητας, όπως χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας ή φοροαπαλλαγές για νεοσυσταθέντες επιχειρήσεις.
 
Και πρόσθεσε ότι «τη μείωση της φορολογίας θα την κάνουμε ούτως ή αλλιώς διότι δεν έχει μεγάλο κόστος. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ενδιαφερόμαστε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Όπως, επίσης, θα μειώσουμε τη φορολογία στα μερίσματα. Αλλά συμπληρωματικά θα χρειαστεί μία τολμηρή παρέμβαση η οποία δεν αφορά μόνο στις επιχειρήσεις, αφορά και την αναδιάταξη του ασφαλιστικού». 
 

«Δεν πρόκειται να γίνουμε πολύ ανταγωνιστικοί σε επίπεδο κόστους»

 
Σε ό,τι αφορά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για την εργασία, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι τέτοιο που δεν μπορούμε να κρατήσουμε το ταλέντο που διαθέτουμε στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για επιχειρηματίες και επαγγελματίες που φεύγουν από τη χώρα για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό.
Επιπροσθέτως, τόνισε πως «αν υπολογίσει κανείς το σύνολο της φορολόγησης και των εισφορών, θα διαπιστώσει ότι δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί. Και για αυτό θέλουμε να κάνουμε μια συνολική παρέμβαση σε αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έχουν αξία για μια εταιρεία η οποία θα γίνει κερδοφόρος κάποια στιγμή στο μέλλον. Αλλά μπορεί για ένα start – up το οποίο δεν έχει ακόμη κέρδη, να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία».
 
Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε πολύ ανταγωνιστικοί σε επίπεδο κόστους, ούτε μπορούμε, αλλά ούτε και θέλουμε να συμπιέσουμε το κόστος ειδικά αν μιλάμε για εργατικό κόστος. Πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί στην ποιότητα και έχουμε πολλά παραδείγματα αγροτικών επιχειρήσεων που το κάνουν με πολύ μεγάλη επιτυχία».
 
Σχετικά με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος της ΝΔ, υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνολική επιδότηση του ασφαλιστικού μας συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό από το 2000 και μετά ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Τόσα έδωσε ο κρατικός προϋπολογισμός για να επιδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα των συντάξεων πέραν της χρηματοδότησης που είχε το ίδιο το σύστημα σε τρέχουσα βάση. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι τους επόμενους μήνες να ανακοινώσουμε μία σημαντική και τολμηρή παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα». 
 
Τέλος, κάλεσε τους επιχειρηματίες να «επενδύσουν σε πολύ πρώιμο στάδιο» τυχόν επιχειρήσεις, και υποσχέθηκε ότι απέναντι στο ρίσκο που θα πάρουν, θα παρέχει μία «καλύτερη φορολογική μεταχείριση».