Ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, ότι μεγαλώνει τη δύναμη της HMS Enterprise για να καταπολεμηθεί το εμπόριο ανθρώπων στην κεντρική Μεσόγειο , τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, και θέλει να δει την αποστολή να επεκτείνεται στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Ακόμη, η Βρετανία θα ήθελε να δει πιο στενή συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και τουρκικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο, έτσι ώστε περισσότερα σκάφη να μπορούν να στέλνονται πίσω στην Τουρκία, χωρίς να χρειάζεται να φτάνουν στα ελληνικά νησιά .

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) ανακοίνωσε ότι 9.800 μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία το τρέχον έτος έως τις 16 Μαρτίου σε σύγκριση με 7.400 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η εκπρόσωπος της Barbara Molinario επισημαίνει ότι «θα ήταν πρόωρο να ανακοινωθεί ότι η ροή των μεταναστών αλλάζει προσανατολισμό από την Ελλάδακαι μετατοπίζεται μεταξύ Λιβύης- Ιταλίας, ως αποτέλεσμα των κλειστών συνόρων της βαλκανικής οδού».