Η συμφωνία της Αθήνας με τους εταίρους της περιέχει ήδη αρκετή ευελιξία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από τη συμφωνία εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τον Ιούλιο σαφή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αυτή η συμφωνία περιέχει, ήδη, πολλή ευελιξία, ήμασταν πολύ γενναιόδωροι με την Ελλάδα. Και δεν υπάρχει τώρα απολύτως κανένας λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό» ανέφερε ο κ. Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να περιμένει κάποια ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που δέχεται από το προσφυγικό κύμα.

Επίσης, τόνισε ότι είναι αυτονόητο πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του μνημονίου, «δεν υπάρχουν εκπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά, και παρέπεμψε στην επικείμενη αξιολόγηση του προγράμματος, ενόψει της οποίας, όπως σημείωσε, υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά.

«Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά»

Εντωμεταξύ, ο ελληνικός λαός είναι φτωχός, αλλά πλούσιος σε ανθρωπιά, τόνισε το πρωί της Παρασκευής στην Ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας, να δώσουμε ένα πιάτο φαγητό σε αυτούς που πεθαίνουν στην αυλή μας», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, αυτό είναι το πρόσωπο της Ευρώπης, το πρόσωπο της Μυτιλήνης», κατέληξε ο πρωθυπουργός.  

Έτινγκερ: Η ΕΕ θα χρειαστεί 8 με 10 δισ. για το προσφυγικό

 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί πολύ περισσότερα χρήματα από τις χώρες μέλη για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, εκτίμησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post.
 
Οι Βρυξέλλες θα χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα για τη συνεισφορά τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ιορδανία και στον Λίβανο, αλλά και για τη δημιουργία hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία, σημειώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
 
Ο κ. Έτινγκερ εξήγησε ότι «για το 2016 η ΕΕ χρειάζεται από τις χώρες μέλη οκτώ με δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα από το ένα πέμπτο, δηλαδή περίπου δύο δισεκ. ευρώ» κι επισήμανε ότι παράλληλα η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τις ικανότητές της στην υποδοχή προσφύγων.
 
«Η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει την ικανότητα να μπορεί να καταγράφει 10.000 πρόσφυγες την ημέρα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «γι' αυτό τον λόγο είναι σωστή η δημιουργία hotspots».
 
«Θα πρέπει να υπάρχουν εκεί απ' όπου γίνεται η είσοδος στην Ευρώπη, όμως αν υπάρξει ανάγκη και στα γερμανο-αυστριακά σύνορα», τόνισε και σχολίασε τη «δεξιά στροφή» που παρατηρείται στην ΕΕ εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι οι «δεξιοί λαϊκιστές κερδίζουν δημοτικότητα».

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί ενεργά»

Για «πολύ καλές συνομιλίες» με την ελληνική ηγεσία έκανε λόγο η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, Σαουάν Σέμπλι, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δέχεται ιδιαίτερη επιβάρυνση από την προσφυγική κρίση και για αυτό θα πρέπει να στηριχθεί ενεργά. 
 
Σχετικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Σταϊνμάγερ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, υπογράμμισε ότι είναι από μόνη της δύσκολη και ότι η Ελλάδα νοιώθει την προσφυγική κρίση ως ιδιαίτερη επιβάρυνση. 
 
Ωστόσο, διευκρίνησε, ότι από τη γερμανική πλευρά δεν δόθηκε κάποια υπόσχεση πέρα από τα 17 σημεία που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες. «Είναι σαφές ότι η Ευρώπη προσπαθεί και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει», σημείωσε η κ. Σέμπλι και πρόσθεσε: 
 
«Εάν θέλουμε να λύσουμε την προσφυγική κρίση, πρέπει να κάνουμε μία συμφωνία με την Τουρκία και να στηρίξουμε ενεργά την ελληνική κυβέρνηση».