Παρά τις ενδείξεις, τόσο ο τοπικός πρωθυπουργός Αρτούρ Μας όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να πιάσουν την «καυτή πατάτα». Οι Καταλανοί αυξάνουν την πίεση για δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, καθώς τα προβλήματά τους σέρνονται επί μακρόν, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική επίλυσης στο προσεχές μέλλον. 

Οργή για την φτωχοποίηση

Η κρίση οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις ακόμα και στην πλουσιότερη περιοχή της Ισπανίας, οι κάτοικοι της οποίας κατηγορούν εδώ και καιρό τη Μαδρίτη για τη φτωχοποίησή τους. Η οργή των Καταλανών εκφράστηκε με νέες μαζικές κινητοποιήσεις πριν από περίπου ένα μήνα. Εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για να ενώσουν τα χέρια τους και να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τα καταλανικά εδάφη. 
 
Ωστόσο τις προηγούμενες εβδομάδες το ενδιαφέρον στράφηκε από τους διαδηλωτές στους πολιτικούς. Με νωπές τις κινήσεις συμβολισμού από τα πλήθη των συγκεντρωμένων, πλέον αναδεικνύονται πιο «πεζά» ζητήματα όπως η παροχή ρευστότητας. 
 

Το «στρίβειν» δια της γραφειοκρατίας

Την Τρίτη, η καταλανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε έγγραφο 50 σελίδων, όπου περιγράφονται οι οικονομικές διεκδικήσεις της έναντι της Μαδρίτης. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Καταλονία διεκδικεί ποσό ύψους 9,4 δισ. ευρώ, το οποίο υποστηρίζει ότι της χρωστά η μαμά-Μαδρίτη, εξαιτίας της υπέρογκης φορολόγησης που της επιβάλλει, χωρίς να προχωρά σε ανάλογου μεγέθους επενδύσεις.  
 
Η δεξιά κυβέρνηση υπό τον Ραχόι δύσκολα θα μετριάσει τη δυσαρέσκεια των Καταλανών, ικανοποιώντας τα οικονομικά τους αιτήματα, όσο η χώρα συνεχίζει να βυθίζεται στην ύφεση. 
 
Εξάλλου, τόσο ο Μαριάνο Ραχόι όσο και ο Αρτούρ Μας δεν θέλουν να φτάσουν στα άκρα. Αναζητούν συμβιβαστική λύση που θα δώσει τέλος στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες.
 
Οι πρόσφατες, γραφειοκρατικού τύπου, πρωτοβουλίες του Α. Μας, είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχτηκε από τις μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου μήνα, και από τους αριστερούς συγκατοίκους του στην τοπική κυβέρνηση, οι οποίοι συντάσσονται με τους διαδηλωτές. 
 

«Ναι» σε διάλογο, «όχι» σε συμφωνία 

Κατά τα άλλα, οι δύο πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν έτοιμοι να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, όμως καθόλου έτοιμοι δεν είναι να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο Ραχόι θεωρεί ότι η κρίση στην περιοχή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική και ότι θα υποχωρήσει, όταν αντιμετωπιστεί η ύφεση. Και ο Μας από την πλευρά του, δεν θεωρεί ότι έχει λόγο να βιαστεί. 
 
Αξιωματούχοι στη Βαρκελώνη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις γενικές εκλογές, στα τέλη του 2015, θα είναι ευνοϊκότερα διακείμενη απέναντι στα καταλανικά αιτήματα, σε σχέση με τη σημερινή.
 
Η άρνηση Ραχόι και Μας να αναλάβουν το πολιτικό κόστος για την επίλυση των καυτών προβλημάτων βυθίζει την Ισπανίι σε πολιτική και πολιτειακή κρίση πρωτοφανών στα μεταπολιτευτικά χρόνια διαστάσεων.