«Την κυβέρνηση δεν μπορούσα να την ρίξω. Οι άνθρωποι οι δικοί μου με είχαν πουλήσει από πριν. Έκανα μεγάλη προσπάθεια να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Μου έλεγαν και ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας πως τα Σκόπια δεν θα τηρούσαν τη Συμφωνία και δεν θα φτάναμε στην υπογραφή. Αλλά τελικά και στην υπογραφή φτάσαμε και τα Σκόπια δεν τηρούν την Συμφωνία, γι αυτό το λόγο λέω πως είναι μια άκυρη συμφωνία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην κυβερνητικός εταίρος της κυβέρνησης Τσίπρα και αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, σε συνέντευξή του στον ANT1 το βράδυ της Δευτέρας.

«Εγώ έφυγα από την πολιτική σκηνή μετά την υπογραφή της Συμφωνίας και οι Μακεδονομάχοι τελικά την τίμησαν. Η συμφωνία μου με τον Τσίπρα έγινε πάνω στην κρίση. Ο Τσίπρας ήταν Αριστερός αλλά δεν ήταν ΠΑΣΟΚ. Τηρήσαμε όλα όσα είχαμε συμφωνήσει από την αρχή εκτός από τις Πρέσπες» υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος, ενώ σε ερώτηση για την πολιτική του καριέρα, απάντησε πως «κάνω αγρανάπαυση», αποφεύγοντας να αποκλείσει ευθέως το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι του ’15, ήταν μία συμφωνία έπειτα από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης και ένα σκληρό πόκερ έχοντας δύο επιλογές» ανέφερε για τη συνεργασία του με τον Α. Τσίπρα, συνεχίζοντας πως «ή να ακολουθήσουμε τη λύση Βαρουφάκη-Σόιμπλε, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, 80 δισεκατομμύρια μετρητά και 1,5 εκατ. ανθρώπινες ψυχές σε μία ανοικτή φυλακή που ήταν η Ελλάδα». Μάλιστα, κατηγόρησε τον Γιάνη Βαρουφάκη πως «είχε συμφωνήσει με τον Σόιμπλε να πάρουμε 80 δισ. και να φύγουμε από την ευρωζώνη. Στις ταινίες μόνο ήθελε ο Βαρουφάκης να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Ακολουθούσε τη γραμμή Σόιμπλε. Αυτό που εσείς λέτε μνημόνιο ήταν η συμφωνία που έσωζε την Ελλάδα. Ήταν η ύστατη συμφωνία και ευτυχώς την πετύχαμε με τη βοήθεια των Αμερικανών και την εμπλοκή των Γάλλων».

«Δεν μετάνιωσα τη συνεργασία με τον Τσίπρα. Τα στελέχη μας που πήγαν μαζί του πήγαν μόνα τους. Κακία δεν κρατάω σε κανέναν αλλά έχω πικρία με αυτούς που τους έκανα βουλευτές και έμπαιναν στο σπίτι μου. Το λάθος που έκανε ο Τσίπρας με τις Πρέσπες ήταν τεράστιο. Δεν έχουμε βρεθεί από κοντά αλλά μιλάμε στο τηλέφωνο» απάντησε για τις σχέσεις του με τον Α. Τσίπρα, ενώ ενδιαφέρον είχαν όσα ανέφερε για το πολιτικό μέλλον του πρώην κυβερνητικού του εταίρου.

«Πρέπει να κάνει ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και όποιος είναι βαρίδι να του δώσει την Κουμουνδούρου και να του πει να την κάνει μαυσωλείο. Έχει πολλούς από κάτω του που τον υπονομεύουν. Απέδειξε ότι είναι περισσότερο σοσιαλδημοκράτης και κεντροαριστερός απ’ ότι αριστερός» σημείωσε, έκανε ειδικές αναφορές στις διεθνείς συμφωνίες της κυβέρνησής του με Ισραήλ, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και East Med, ενώ άφησε αιχμές για την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρακολουθήστε απόσπασμα από τη συνέντευξη του Π. Καμμένου: 

Αναφορές στα Ίμια

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Π. Καμμένος επέλεξε να αναφερθεί και στη νύχτα των Ιμίων της 31ης Ιανουαρίου 1996, δηλώνοντας «πεπεισμένος πως το ελικόπτερο στα Ίμια δέχθηκε πυρά».

«Έψαξα να βρω τι έγινε εκείνη τη νύχτα αλλά η τότε πολιτική ηγεσία είχε εξαφανίσει τα στοιχεία. Το ελικόπτερο βρίσκεται σε ένα τολ. Μόνο οι συνομιλίες έχουν αποχαρακτηριστεί. Άκουσα τις συνομιλίες του ελικοπτέρου των ηρώων μας εκείνο το βράδυ και σας πληροφορώ πως τους είχε προταθεί να προσνηωθούν σε τουρκικό σκάφος και εκείνοι αρνήθηκαν και προτίμησαν να πέσουν» ανέφερε ακόμα ο πρώην αρχηγός των ΑΝΕΛ, προσθέτοντας πως «ο Βλαχάκος, ο Καραθανάσης και ο Γιαλοψός. Μάλιστα, του έδωσε άδεια και η ελληνική πλευρά να προσνηωθεί στην τουρκική φρεγάτα».

«Ποτέ δεν ήταν γκρίζα ζώνη τα Ίμια. Ούτε θα είναι. Όταν πηγαίνει ο υπουργός Άμυνας και καταθέτει στεφάνι εκεί ακριβώς που έπεσαν οι ήρωες, είναι επίδειξη σημαίας. Τι σημαίες δεν τις παίρνει ο αέρας. Πήγαινα με το ελικόπτερο ακριβώς πάνω από τα Ίμια. Τα δύο τελευταία χρόνια δεν έγινε κατάθεση στεφάνων εκεί που έπεσαν οι ήρωες» δήλωσε ακόμα, «συγκρίνοντας» τη στάση του κατά τη θητεία του, σε σχέση με αυτήν του σημερινού υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.