Με αφορμή την εκδήλωση – συναυλία στο «Γκαγκάριν» (Κυριακή, 7/5) για την αποτίμηση πεπραγμένων στη δίκη των στελεχών της «Χρυσής Αυγής», ο Θανάσης Καμπαγιάννης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» για την πορεία της δίκης της Χρυσής Αυγής.
 
«Σε ένα τρίμηνο αναμένω να ολοκληρωθούν οι καταθέσεις μαρτύρων» είπε ο Θ. Καμπαγιάννης, ερωτηθείς για την περαιτέρω διαδικασία, προσθέτοντας ότι «έπεται το στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων και των ηχητικών ντοκουμέντων, το οποίο θα απαιτήσει χρόνο, καθώς το σχετικό υλικό είναι πλούσιο. Ακολουθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης. Ειρήσθω εν παρόδω, δεν νομίζω ότι αυτές θα αποδομήσουν την επιχειρηματολογία της πολιτικής αγωγής, καθώς δεν πρόκειται κυρίως για μάρτυρες γεγονότων, αλλά για πρόσωπα που θα μιλήσουν σχετικά με τον χαρακτήρα των κατηγορούμενων, κλπ. Μέσα στο 2018 νομίζω πως θα έχουμε απόφαση».

Ερωτηθείς εάν, κατά την εκτίμησή του, η Χρυσή Αυγή υπονόμευσε η ίδια την υπερασπιστική τακτική της, κατά καιρούς, με δηλώσεις και ενέργειες (πχ δηλώσεις Μιχαλολιάκου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πρωταγωνιστικός ρόλος γνωστού στελέχους της, μετακλητού υπαλλήλου της Βουλής, στον πρόσφατο ξυλοδαρμό του φοιτητή Λάζαρη). Δηλαδή με κινήσεις που ενδεχομένως δείχνουν ότι οι… παρορμήσεις της συχνά επικρατούν των υπολογισμών τακτικής.


Καταλυτική η δύναμη των στοιχείων

«Ασφαλώς και υπάρχει αυτή η παράμετρος», απάντησε ο Θ. Καμπαγιάννης και σχολίασε: «Η Χρυσή Αυγή είναι καθαρά ναζιστική οργάνωση και αυτό σημαίνει,  προδιαγράφει και εξηγεί πολλά. Είναι βεβαίως και δέσμια ενός δυισμού. Από την μία πλευρά υποδύεται το νόμιμο πολιτικό φορέα και από την άλλη είναι… αυτό που είναι. Πράγματι, συχνά αποδυναμώνει την ίδια την τακτική του καμουφλάζ που προσπαθεί να τηρήσει, γιατί υπερισχύει η ίδια η φύση της».

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία που προσλαμβάνουν οι καταδίκες γνωστών στελεχών της Χρυσής Αυγής για υποθέσεις πέραν της κεντρικής δίκης (πχ η Θέμις Σκορδέλη, για τις βιαιότητες στον Άγιο Παντελεήμονα), καθώς και το γεγονός ότι κορυφαία «πρωτοπαλίκαρά» της είναι υπόδικα για τέτοιες επιθέσεις (πχ οι Λαγός – Μίχος, για την έφοδο στον κοινωνικό  χώρο  «Συνεργείο»).   

«Η δύναμη των στοιχείων που υπάρχουν είναι καταλυτική» ανέφερε,  σχολιάζοντας: «αρχικά η εγκληματική αυτή οργάνωση ισχυριζόταν πως είχε εξυφανθεί εναντίον της σκευωρία, η οποία στο δικαστήριο θα αποκαλυπτόταν. Συνέβη το εκ διαμέτρου αντίθετο. Η δικαστική διαδικασία έχει γίνει καταπέλτης σε βάρος τους και τώρα εναποθέτουν τις όποιες ελπίδες σε μάρτυρες που θα μιλήσουν για το χαρακτήρα ή την προσωπικότητα των κατηγορούμενων».