Την ανησυχία της αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Ευρώπη, την Κίνα και τις χώρες που συναλλάσσονται με το Ιράν, εξέφρασε η Ομάδα των Είκοσι (G20) την Κυριακή στο Μπουένος Άιρες. Συγκεκριμένα, η G20 τόνισαν ότι τέτοιες ενέργειες θα πλήξουν την παγκόσμια ανάπτυξη, και κάλεσαν τις πλευρές σε διάλογο. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι παραμένουν μη διαλλακτικές σχετικά με την επιβολή πρόσθετων δασμών και τις κυρώσεις εις βάρος των παραπάνω χωρών.
 
Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι μεν «ισχυρή», αλλά απειλείται «βραχυμεσοπρόθεσμα από την αύξηση των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων» ανέφεραν οι είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 τόνισαν την ανάγκη «να ενισχυθεί ο διάλογος» και να αναληφθούν «ενέργειες για να περιοριστούν οι κίνδυνοι και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη».
 
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, στοχοθετώντας πάνω απ' όλους την Κίνα, ενώ η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα επιβάλλει πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα αλλά και κυρώσεις στις χώρες οι οποίες συναλλάσσονται με το Ιράν. Τέλος, είχε διαμηνύει πως σκοπεύει να περιορίσει δραστικά τις αγορές κινεζικών αγαθών. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επικύρωσε αυτή την αμφιλεγόμενη πολιτική, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται για προστατευτισμό από μέρους της Ουάσινγκτον.
 
Σημειώνεται ότι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, θα μεταβεί την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον μαζί με την επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ για συνομιλίες, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν εξαιρέσεις για την ΕΕ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
Στη συνεδρίαση της G20, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να έχουν «καθεστώς συμμάχου, όχι εχθρού αλλά συμμάχου», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει την Παρασκευή «εχθρό» την Ευρώπη, επικρίνοντας την νομισματική της πολιτική και απειλώντας να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Σε ερώτηση εάν η Ευρώπη είναι παράπλευρη απώλεια του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς δεν είναι υπεύθυνη για τις σημαντικότερες εμπορικές ανισορροπίες. Η στοχοθέτησή μας είναι ασφαλώς ανάρμοστη. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε γέφυρες».
 
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ τόνισε ότι η Γαλλία παίζει ηγετικό ρόλο σε μια Ευρώπη ενωμένη στο ζήτημα του εμπορίου και θα αντισταθεί σθεναρά στη «βαρβαρότητα και στο νόμο της ζούγκλας» που επιβάλλει η Ουάσινγκτον. «Αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Εναπόκειται στις ΗΠΑ να κάνουν ένα βήμα για να υπάρξει αποκλιμάκωση, να διευθετηθούν όλα αυτά», πρόσθεσε.
 
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έδωσε «την εντύπωση ότι οι Αμερικανοί αναζητούν έναν δρόμο εξόδου από τον εμπορικό πόλεμο» βλέποντας ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει, αναφέρουν ανώνυμες πηγές του ΑΠΕ – ΜΠΕ. Τέλος, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, επεσήμανε τη μείωση της ανάπτυξης λόγο του εμπορικού πολέμου, και έκανε έκκληση για «την επίλυση των εμπορικών συγκρούσεων διαμέσου της διεθνούς συνεργασίας».
 

Ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις ζήτησε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ

 
Επιπροσθέτως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε την Κίνα και την ΕΕ για υποχωρήσεις ώστε να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη εμπορική σχέση. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον θέλει ένα «πιο ισορροπημένο εμπόριο» και αξίωσε να παραχωρηθεί «η ίδια πρόσβαση για τις αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα με αυτή που απολαύουν οι κινεζικές εταιρείες στις ΗΠΑ». Σημειώνεται ότι από το Πεκίνο έχει ήδη επιβάλλει πρόσθετους δασμούς ως αντίδραση στις ΗΠΑ, ενώ είχε κατηγορήσει τη χώρα ότι ετοιμάζεται να αρχίσει «τον χειρότερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία».
 
Στα συμπεράσματα έγινε λόγος για πρόοδο στο πεδίο της φορολόγησης του ηλεκτρονικού εμπορίου και το πλαίσιο των νέων ψηφιακών νομισμάτων. Η σύνοδος των αρχηγών των κρατών της G20 πρόκειται να διεξαχθεί στα τέλη του Νοεμβρίου στο Μπουένος Άιρες, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται εκεί, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του.

Πυροδοτεί εκ νέου την κόντρα ΕΕ – ΗΠΑ το πρόστιμο στην Google

 
Την Παρασκευή ο Τραμπ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ, αναφορικά με πρόστιμο που επέβαλλε στην Google, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την κυριαρχία του λειτουργικού του συστήματος Android, και να υιοθετεί αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των ανταγωνιστών του.

Ανταλλαγή πυρών ΗΠΑ – Ιράν

 
Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο Τραμπ προειδοποίησε το Ιράν για «συνέπειες που λίγοι έως τώρα έχουν υποφέρει», ενώ λίγο νωρίτερα ο ομόλογος του Χασάν Ραχανί είχε τονίσει ότι ένας πόλεμος με το Ιράν θα είναι «η μητέρα των μαχών».

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 8 Μαΐου ότι αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 και ότι τίθενται ξανά σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Η εκ νέου επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, η ισχύς των οποίων είχε ανασταλεί βάσει της συμφωνίας της Βιέννης, θα γίνει σταδιακά από τον Αύγουστο. Για τον λόγο αυτό, το Ιράν προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

 
«Κύριε Τραμπ μην παίζετε με την ουρά του λιονταριού. Αυτό μόνο λύπη θα φέρει», είπε ο Ροχανί απευθυνόμενος σε συνάντηση Ιρανών διπλωματών, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna. «Μην απειλήσεις ποτέ ξανά τις ΗΠΑ» απάντησε ο Τραμπ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε σχολιάσει ότι «η ιρανική κυβέρνηση μοιάζει περισσότερο με μαφία παρά με κυβέρνηση».
 
«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τα επαναστατικά πιστεύω μας. Θα αντισταθούμε στην πίεση των εχθρών μας. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν τίποτα άλλο από το να καταστρέψουν το Ιράν. Όμως ο Τραμπ δεν μπορεί να κάνει τίποτα εναντίον μας», δήλωσε στο πρακτορείο Isna, Ιρανός διοικητής.