Όπως δήλωσε η Ζερούγκι οι πόλεμοι και οι ένοπλες συγκρούσεις σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν φτάσει σε ακραίο σημείο. Όπως είπε, περισσότερα από 250.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί από ένοπλες οργανώσεις ή και από τα ίδια τα κράτη.
 
Η ίδια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μία μέρα μετά την ομιλία της στην 25η ολομέλεια του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ήταν αφιερωμένη στα δικαιώματα των παιδιών, ανέφερε ότι στη Συρία, το Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αλλά επίσης και στη Σομαλία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και πολλές άλλες χώρες, χιλιάδες παιδιά στρατολογούνται, σκοτώνονται, ακρωτηριάζονται, βιάζονται, υφίστανται πλύση εγκεφάλου και εξαναγκάζονται να διαπράττουν ωμότητες.
 
Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από την έναρξη του κινήματος των ανταρτών Σελεκά, στα τέλη του 2012, υπολογίζουμε, είπε, ότι 3.500-6.000 παιδιά έχουν ενταχθεί σε διάφορες ένοπλες ομάδες.
 

Στρατολόγηση ανηλίκων
 

Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ έχει καταρτίσει κατάλογο με 55 χώρες όπου εφαρμόζεται η στρατολόγηση ανηλίκων.
 
Οκτώ κυβερνήσεις και 46 ένοπλες οργανώσεις κατηγορούνται ότι στρατολογούν παιδιά-στρατιώτες.
 
Από τις οκτώ χώρες Αφγανιστάν, ΛΔ του Κονγκό, Μιανμάρ, Σομαλία, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Τσαντ και Υεμένη οι έξι έχουν υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για την απαγόρευση της πρακτικής αυτής ενώ οι άλλες δύο Υεμένη και Σουδάν σκοπεύουν επίσης να το υπογράψουν.
 
«Η στρατολόγηση παιδιών κάτω των 15 ετών θεωρείται έγκλημα πολέμου» υπογράμμισε η Ζερούγκι.