Σε ομιλία του από το Καστελόριζο, όπου εγκαινίασε δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης, ο Α. Τσίπρας στάθηκε στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα  «που δεν συνάδει με τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τους κανόνες καλής γειτνίασης», τονίζοντας πως από το Καστελόριζο θέλει να δώσει μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης και αποφασιστικότητας.

«Η ενίσχυση του Καστελόριζου και των άλλων ακριτικών νησιών εντάσσεται στο σχέδιο εθνικής προάσπισης των συμφερόντων μας. Γιατί γνωρίζετε πως οι γείτονές μας δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς στους γείτονές τους. Ορισμένες φορές κάποιες πολιτικές ηγεσίες δεν ακολουθούν τις συνήθειες και τα πιστεύω των ανθρώπων. Πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε προκλητική στάση των γειτόνων μας, διάγουμε μια τέτοια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τους κανόνες καλής γειτνίασης. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας».

«Δεν παζαρεύουμε σπιθαμή γης»

Ο Α. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν απειλεί κανέναν και επιδιώκει τη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό, αλλά ταυτόχρονα δεν δέχεται και απειλές καθώς είναι μια χώρα με την οποία κανείς δεν μπορεί να παίζει.

Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν. Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε σπιθαμή γης. Φυσικά δεν απειλούμε κανέναν διότι επιδιώκουμε τη συνεργασία, τον αλληλοσεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη γιατί θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη όλης της περιοχής. Εμπιστευόμαστε απόλυτα τις ένοπλες δυνάμεις μας, και πρόσφατα χάσαμε έναν ήρωα. Μέλημά μας θα έπρεπε να είναι όχι οι προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις, αλλά η καλή συνεργασία στον οικονομικό και τουριστικό τομέα. Το μήνυμά μου είναι μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας καθώς η Ελλάδα, είναι μια χώρα με την οποία κανείς δεν παίζει».

«Τελική ευθεία για την καθαρή έξοδο»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για την οριστική και καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Υποστήριξε ότι τώρα που η χώρα βρίσκεται σε πιο ήρεμα νερά, είναι εφικτός ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα , με το βλέμμα στις ανάγκες του λαού και την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη, για την καθαρή – όσο και ο ουρανός του Καστελόριζου – έξοδο από την επιτροπεία και τα προγράμματα, από μία δύσκολη συγκυρία για τον τόπο. Όπως έχει αποδείξει αυτός ο τόπος και ο ελληνικός λαός, στα δύσκολα ενώνεται και καταφέρνει να ξεπερνά τις δυσκολίες. Τα δύσκολα κάποια στιγμή τελειώνουν. Το ίδιο συνέβη και τώρα.

Μέσα από αγώνες και θυσίες η Ελλάδα καταφέρνει να στέκεται όρθια και να ξεπερνά τις δυσκολίες. Τώρα που πραγματικά βρισκόμαστε σε πιο ήρεμα νερά, σε λιμάνι απάγγειο και ασφαλές μπορουμε να σχεδιάσουμε ένα νέο ταξί με πυξίδα τις ανάγκες αυτού του τόπου και τα όνειρα του λαού. Η Ελλάδα της νέας εποχής οφείλει να έχει ως θεματική αξία την κοινωνική δικαιοσύνη και στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν μπορεί παρά να είναι η δίκαιη ανάπτυξη, δίκαιη και σε γεωγραφικό επίπεδο».