«Από την προκαταρκτική έρευνα διαφαίνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου, στο οποίο συμμετείχαν οικειοθελώς μόνο κληρωτοί στρατιώτες της συγκεκριμένης μονάδας, δηλαδή εθνοφρουροί της ίδιας ΕΣΣΟ (σειράς κατάταξης). Είναι περιστατικό που αντίκειται στους στοιχειώδεις κανόνες πειθαρχίας και αξιοπρέπειας του καθενός και είναι καταδικαστέο» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας στην Κύπρο.

Στο βίντεο που έχει έρθει στη δημοσιότητα, εμφανίζονται νεοσύλλεκτοι της 33ης Μοίρας Καταδρομών να υπόκειται σε βαρβαρότητες από παλιούς καταδρομείς, καθώς τους χτυπούν με γροθιές στο στομάχι, τους βρίζουν και τους φωνάζουν χυδαία, ενώ ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλούν οι εικόνες ενός στρατιώτη που ένας άλλος του έχει βάλει το κεφάλι κάτω από τη βρύση.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου αναφέρεται ακόμα πως «εκ πρώτης, δεν κατατάσσεται σε οργανωμένο και προσχεδιασμένο επεισόδιο οποιασδήποτε μορφής εκφοβισμού και σωματικής δοκιμασίας και ήταν χωρίς τη συμμετοχή και παρουσία μόνιμων Στελεχών και ΣΥΟΠ της Εθνικής Φρουράς και χωρίς να είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Δύναμης», ενώ τονίζεται πως η έρευνα θα συνεχιστεί, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «μερικούς ανεγκέφαλους» που αμαυρώνουν την εικόνα της Εθνικής Φρουράς.

«Είμαι εξοργισμένος. Υπάρχει μηδενική ανοχή σε κάθε είδους ανομίας στο στράτευμα. Θέλουμε και έχουμε στρατό επαγγελματιών και ευσυνείδητων πολίτων. Έχουμε ευθύνη απέναντι στη χώρα μας και απέναντι στον κάθε γονιό που μας εμπιστεύεται το παιδί του. Δεν θα επιτρέψουμε σε μερικούς ανεγκέφαλους να αμαυρώσουν την εικόνα της Εθνικής Φρουράς. Επισκέφθηκα άμεσα το στρατόπεδο και διέταξα εις βάθος έρευνα. Γρήγορη και ουσιαστική. Αυτές οι συμπεριφορές δεν πρόκειται σε καμμιά περίπτωση να γίνουν ανεκτές από κανέναν. Επαναλαμβάνω ότι η Εθνική Φρουρά είναι και θα είναι το καμάρι μας. Και αυτό ας το καταλάβουν όλοι» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, ενώ το ζήτημα έχει απασχολήσει πλήθος χρηστών του διαδικτύου, καθώς κάποιοι από αυτούς έφτιαξαν και το παρακάτω βίντεο.

«Η βία που ασκείται στους Καταδρομείς είναι συστηματικά ενταγμένη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς αποσκοπεί στη διαμόρφωση απάνθρωπων και αδίστακτων RAMBO ώστε αύριο να στραφούν ενάντια σε όσους θεωρεί Ασύμμετρες Απειλές η κυβέρνηση και ο Στρατός: τα κοινωνικά κινήματα του κόσμου της εργασίας, η νεολαία, οι πρόσφυγες-μετανάστες και οι μειονότητες» σχολιάζει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος.