Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Παρασκευή, αποφάσισε να επιβάλλει καραντίνα σε δύο δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου Ορεστιάδας και η δομή φιλοξενίας της Δράμας τίθενται σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Πέρα από την επιβολή καραντίνας, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει πως σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από όλους τους διαμένοντες και εργαζόμενους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Επιπλέον μέτρα προστασίας των δομών φιλοξενίας από τις επιπτώσεις του Covid – 19 προβλέπονται με 3 νέες κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ). Συγκεκριμένα, από σήμερα όπως ορίζεται ρητά στην σχετική ΚΥΑ, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στους διαμένοντες και στους εργαζομένους στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), σε όλες τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, καθώς και σε κάθε είδους δομή και χώρο υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.

Επίσης, σύμφωνα με τις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, από σήμερα 14 Αυγούστου μέχρι και τις 31 Αυγούστου τίθενται σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό οι εξής δομές: α) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών (Κ.Υ.Τ.) Φυλακίου Ορεστιάδας.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή, από 14/8/20 έως και 31/8/20, απαγορεύεται ρητά η είσοδος στην δομή φιλοξενίας τρίτων προσώπων με την εξαίρεση του Διοικητή του Κ.Υ.Τ., των φορέων υποστήριξης διοικητικής διαχείρισης, των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, των εργαζομένων της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Εντός της περιμέτρου αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους της εν λόγω δομής φιλοξενίας. β) επίσης, από σήμερα και μέχρι τις 31 Αυγούστου τίθεται σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό και η δομή φιλοξενίας της Δράμας, στην οποία εφαρμόζονται τα όμοια μέτρα με αυτά που ισχύουν και στο ΚΥΤ της Ορεστιάδας.