Το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel έχει προκαλέσει τουλάχιστον έξι νεκρούς, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοούμενων. Τεράστιες και ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές.

Ο κ. Στέφανος Σακκάς από τη Μαραθέα Καρδίτσας μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την καταστροφή που υπέστη η περιοχή μετά την κακοκαιρία Daniel.

«Είμαστε από χθες το πρωί εγκλωβισμένοι από 2 έως και 3 μέτρα το νερό. Μαζευτήκαμε όλο το χωριό σε μία καφετέρια που ήταν κλειστή και μπράβο στον ιδιοκτήτη που μας άνοιξε το μαγαζί και ανέβηκε ο κόσμος, είναι διώροφη. Είμαστε σε 60 τ.μ. 100 άτομα, δεν έχουμε νερό για τουαλέτα, δεν έχουμε νερό να πιούμε. Έχει γίνει ένα μπάχαλο εδώ, δεν σηκώνει κανείς το τηλέφωνο, δεν ήρθε ούτε ο δήμαρχος να μας φέρει ένα μισό λίτρο νερό. Έχουμε νεφροπαθείς εδώ, έχουμε μωρά 16 μηνών, έχουμε εγκλωβισμένους κατάκοιτους στα σπίτια», ανέφερε αρχικά ο κ. Στέφανος Σακκας.

«Ο Στρατός δεν έπρεπε να βγάλει τον κόσμο έξω με βάρκες; Είμαστε στο έλεος. Δεν γνωρίζουμε για αγνοούμενους. Έχουν πέσει και σπίτια που κατοικούνταν. Το χωριό έχει 450-500 ανθρώπους. Είναι στο κέντρο του χωριού και στα σπίτια και άλλοι άνθρωποι. Στο διπλανό χωριό, στην Κόρδα είναι στα κεραμίδια άνθρωποι. Εμείς εδώ, δεν έχουμε καμία επικοινωνία. Μόνο με βάρκα μπορεί να προσεγγιστεί το χωριό», συμπλήρωσε ο κ. Σακκάς.

Και συμπλήρωσε: «Στην καφετέρια που είμαστε πάνω υπάρχει ταράτσα που μπορεί να μας φέρει τρόφιμα. Εμείς τώρα εδώ πρέπει να φύγουμε. Έχουμε 10 μωρά από 16 μηνών έως 3 ετών. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι, δεν έχουν συγγενείς και είναι εγκλωβισμένοι. Ολόκληρη χώρα δεν μπορούν να στείλουν 10-20 βάρκες να πάρουν τον κόσμο; Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε ένα αντλιοστάσιο πριν από 8 χρόνια. δεν είχε πλημμυρίσει ποτέ το χωριό μας, με το που έκαναν αυτό το έργο όλα τα νερά καταλήγουν στο χωριό. Το αντλιοστάσιο έχει 5 μήνες τεράστιες και δουλεύουν 2, γιατί δεν φτάνει το ρεύμα. Μετά τον Ιανό μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει άλλο ποταμό έξω από το κεντρικό για να διοχετεύονται τα βρόχινα νερά και να τα τραβάει το αντλιοστάσιο».

Κινδύνευσε έγκυος

Όπως περιέγραψε στο OPEN η εθελόντρια Ειρήνη Δήμου, η ΕΜΑΚ επιχειρούσε όλο το βράδυ με την κατάσταση να είναι πολύ δύσκολη στον Παλαμά και τον Βλοχό με τους ανθρώπους να βρίσκονται στον λόφο και να περιμένουν για να φτάσει κάποιο εναέριο μέσο και να τους σώσει.

Είδη πρώτης ανάγκης δεν έχουν δοθεί στους εγκλωβισμένους. Δεν υπήρχε ούτε νερό, ούτε τρόφιμα. Υπήρχαν εγκλωβισμένα παιδιά σε σπίτια με τους γονείς τους ήταν περίπου 20 με 25 άτομα μαζί.

Στις 3 τα ξημερώματα έγινε μια προσπάθεια με τις βάρκες να προσεγγίζουν όπου μπορούσαν για να δώσουν νερά. Στον Βλοχό συγκεκριμένα πάνω στον λόφο είχαν εγκλωβιστεί 150 άτομα.

Τα εναέρια μέσα έχουν ξεκινήσει από το πρωί να προσπαθούν να διασώσουν με προτεραιότητα τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας.

Χαρακτηριστικά έγινε έκκληση για μια έγκυο που κινδύνευε από αφυδάτωση. Στις 3 τα ξημερώματα προσέγγισε γιατρός με βάρκα για να ενυδατώσει την έγκυο γυναίκα με ορό η οποία παραμένει εκεί εγκλωβισμένη μαζί με τον γιατρό μέχρι να την βοηθήσουν τα εναέρια μέσα.

Στις ταράτσες για να σωθούν και στον Κοσκινά Καρδίτσας

Κάτοικοι του Κοσκινά Καρδίτσας έχουν ανέβει στη σκεπή ενός σπιτιού ενώ γύρω τους έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από την κακοκαιρία Daniel.

Κακοκαιρία Daniel: Ανέβηκαν στη σκεπή σπιτιού για να σωθούν στον Κοσκινά - Βίντεο από την Καρδίτσα

Άνθρωποι στην ταράτσα, παιδιά καλυμμένα με πετσέτες και γύρω τους ένα χωριό… πνιγμένο από τα ορμητικά νερά της φονικής κακοκαιρίας με τους 6 νεκρούς και τον άγνωστο αριθμό αγνοουμένων.