X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Καρτέλ κορυφαίων φαρμακευτικών του πλανήτη σε πάνω από 100 γενόσημα ερευνά η αμερικανική Δικαιοσύνη

Καρτέλ με στόχο τη νόθευση του ανταγωνισμού και την αύξηση των τιμών γενόσημων φαρμάκων για περισσότερες από 100 θεραπείες φέρονται να είχαν στήσει οι κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Novartis, η Pfizer, η Teva και η Mylan. Μεταξύ των θεραπειών στις οποίες αναφέρονταν τα φάρμακα, ο ιός HIV, το άσθμα, τη Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, τον καρκίνο και τα αντικαταθλιπτικά. Ακόμα και κατά 1.000% η αύξηση των τιμών που φέρονται να κατάφεραν, σε μια υπόθεση που ήδη διερευνά η Αμερικανική Δικαιοσύνη, στην οποία έχουν προσφύγει περισσότερες από 40 πολιτείες.
|

Σύμφωνα με τους New York Times, το καρτέλ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών της παγκόσμιας αγοράς στόχευε σε πλήθος γενόσημων φαρμάκων, σημαντικότατων θεραπειών. Όπως αναφέρεται, μεταξύ των γενόσημων φαρμάκων βρίσκονταν οι ουσίες φαρμάκων για τον HIV, για το άσθμα, για την υψηλή χοληστερόλη, για τη Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, για τον καρκίνο και σειρά άλλων ασθενειών.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα δικαστικά έγγραφα, οι εισαγγελείς περιγράφουν ένα περίπλοκο πρόγραμμα καθορισμού των τιμών, στο οποίο συμμετείχαν περί τις 20 εταιρείες γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και πλήθος στελεχών υπεύθυνων για τις πωλήσεις, το μάρκετινγκ και την τιμολόγηση. Στην καταγγελία αναφέρεται πως οι φαρμακευτικές γνώριζαν πως οι μεθοδεύσεις τους για την νόθευση του ανταγωνισμού παράνομες, καθώς και πως γι' αυτόν τον λόγο απέφευγαν τις γραπτές αναφορές, συντονίζοντας αντ' αυτού γεύματα, πάρτι, εκδρομές για γκολφ και άλλες εκδηλώσεις «δικτύωσης».
 
«Όλοι γνωρίζουμε ότι τα συνταγογραφημένα φάρμακα μπορεί να είναι δαπανηρά» δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Νιού Τζέρσεϋ, συμπληρώνοντας πως «τώρα γνωρίζουμε ότι οι υψηλές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται εν μέρει από μία παγκόσμια συνομωσία μεταξύ των εταιρειών γενόσημων φαρμάκων, με σκοπό τη διόγκωση των τιμών των φαρμάκων τους».
 
«Έχουμε ισχυρές αποδείξεις που δείχνουν ότι η βιομηχανία γενόσημων φαρμάκων διέπραξε απάτη πολλών δισ. δολαρίων σε βάρος του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Κονέκτικατ, Γουίλιαμ Τογκ. «Έχουμε e-mails, μηνύματα, τηλεφωνικά αρχεία και πρώην στελέχη των εταιρειών που πιστεύουμε ότι θα αποδείξουν συνωμοσία επί σειρά ετών για τη διαμόρφωση των τιμών», ανέφερε ο ίδιος εισαγγελέας. 
 
Σημειώνεται πως εκπρόσωπος της Teva στις ΗΠΑ απέρριψε τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι η ισραηλινή εταιρεία «δεν έχει εμπλακεί σε ενέργειες που θα οδηγούσαν σε αστική ή ποινική ευθύνη». Παράλληλα, οποιαδήποτε δήλωση φέρεται να αρνήθηκε και η Pfizer, ενώ η θυγατρική της, Greenstone, ανέφερε πως «υπήρξε αξιόπιστη και αξιόπιστος προμηθευτής προσιτών γενόσημων φαρμάκων εδώ και δεκαετίες, και σκοπεύει να αμυνθεί σθεναρά απέναντι στις καταγγελίες».
 
Σύμφωνα με αντίστοιχο ρεπορτάζ του βρετανικού Independent, το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του καρτέλ εκτάθηκε στην περίοδο του Ιουλίου του 2013 και του Ιανουαρίου του 2015, οπότε και σύμφωνα με τις καταγγελίες, η Teva αύξησε τις τιμές σε περίπου 400 συνταγοποιήσεις τουλάχιστον 112 γενοσήμων φαρμάκων. Ταυτόχρονα, πάντα κατά την καταγγελία, οι εταιρείες συμφώνησαν να αυξήσουν τις τιμές σε όσο το δυνατόν περισσότερα φάρμακα. Μεταξύ των εταιρειών, εκτός των Teva, Novartis, Pfizer και Mylan, φέρονται ακόμη εταιρείες όπως η Johnson & Johnson, η Bayer και η Cambrex.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως, μόλις τον Σεπτέμβριο του 2016, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλε πρόστιμα ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ σε αρκετές φαρμακευτικές για την σύμπραξη σε καρτέλ, με σκοπό την καθυστέρηση της εμπορίας του γενόσημου, αντικαταθλιπτικού citalopram. Όπως αναφέρει το Lawpost.gr, μεταξύ των εταιρειών βρίσκονταν οι Generics, Alpharma, Arrow και Ranbaxy. 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις