Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται τη Πέμπτη και τη Παρασκευή να πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειένου να τους ενημερώσει αναφορικά με την εν εξελίξει ένταση με τη Τουρκία στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, καθώς επίσης και για τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα οποία η κυβέρνηση ανέφερε και ως «εθνική επιτυχία», καθώς όπως σημείωσαν τα κυβερνητικά στελέχη, εξασφαλίστηκαν για τη χώρα μας 70 δισ.

Ωστόσο είχαν προηγηθεί μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία κατήγγειλε ότι παρέμενε ανενημέρωτη, ενώ ειδικά για τα εθνικά θέματα ο ελληνικός λαός ενημερωνόταν από «διαρροές», χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση.

Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ως εξής:

  • Στις 12:30, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα,
  • Στις 13:30, με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά,
  • Στις 18:15, με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο,
    Στις 19:30, με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
  • Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 09:30.

«Ο Μητσοτάκης αρνείται να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ»

Πιο συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοινώσει τις συναντήσεις, με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, ζητώντας επανειλημμένα τη σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διαδικασία εξέτασης του κατηγορητηρίου κατά Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, ο Α. Τσίπρας, εκτός του πλαισίου της συζήτησης, είπε πως «χθες όλη τη μέρα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκπέμπατε σήμα συναγερμού. Διαρροές έδιναν και έπαιρναν στα sites και τα social media. Για ανάκληση αδειών, για επιστράτευση της Εθνοφυλακής στα νησιά μας, ακόμη και για κλήσεις σε εφέδρους για επιφυλακή».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «όλα αυτά δεν τα έδιναν κάποια τρολς, όλα αυτά τα έδιναν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και την ίδια στιγμή, βουλευτές της ΝΔ το έπαιζαν κομάντο στο Twitter».

Ακόμα μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όμως, μένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο». Και ενώ ολόκληρος ο Τουρκικός στόλος είναι έξω και βγαίνει και ο ελληνικός, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό για το τι συμβαίνει, αλλά αρνείται να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο για να πάρει αποφάσεις και να συντονίσει».

Ο πρωθυπουργός «δεν απαλλάσσεται της υποχρέωσής του να ενημερώσει τη Βουλή για τις εξελίξεις και την ένταση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο»

Κατόπιν της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, δέχεται την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρόλα αυτά δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές στο καθώς όπως αναφέρει, η ΝΔ έχει δημιουργήσει «νοσηρό και διχαστικό πολιτικό κλίμα που ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά, με σχέδιο και με τη βοήθεια παρακρατικών μηχανισμών, ενορχηστρώνει, προκειμένου να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Παράλληλα η ανακοίνωση αναφέρει ότι παρά το εν λόγω κλίμα, «δεν σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης απαλλάσσεται της υποχρέωσής του να ενημερώσει τη Βουλή για τις εξελίξεις και την ένταση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Εκτός εάν θεωρεί ότι αρκεί ως ενημέρωση των βουλευτών η απίστευτη αποστροφή του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, ότι «αιφνιδιάσαμε την Τουρκία».

«Το σχέδιο της “επόμενης ημέρας” πρέπει να συγκροτηθεί με βάση τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο συγκεκριμένων συμφερόντων».

Το δεύτερο σκέλος της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών αφορά τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής, από την οποία το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να λάβει, σύμφωνα με τη κυβέρνηση, ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης, 70 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσες ανάγκες που προέκυψαν από την κρίση που επιτάχυνε η πανδημία του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στελέχη του κόμματος, επέκριναν σφόδρα τη συμφωνία που η κυβέρνηση καλούσε ως «εθνική επιτυχία». Σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, αν και θεώρησε θετική την ενίσχυση των χωρών της ΕΕ με 750 δισ. από το ταμείο ανάκαμψης, αντιθέτως υπογράμμισε πως «η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, τόσο για μείωση των επιχορηγήσεων όσο όμως και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις, δεν αφήνουν περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό».

Επίσης στρέφοντας τα πυρά του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα πρόκειται να έρθει αντιμέτωπη με «βαθιά ύφεση, περικοπές και μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα επιχορηγήσεις, που όμως δεν μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, και υψηλό δανεισμό που εγκυμονεί κινδύνους για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους».

Στο ίδιο ύφος αλλά παραθέτοντας και συγκεκριμένα στοιχεία ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Γιώργος Τσίπρας διατύπωσαν συγκεκριμένα ερωτήματα.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση:

«Παρά τους πανηγυρισμούς Μητσοτάκη, η τετραήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες φέρνει για την Ελλάδα:

32 δισ. ευρώ (19,5 δισ. σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. σε δάνεια) και όχι 70 δισ. ευρώ, όπως έσπευσε να πει ο ίδιος.

Μνημονιακούς όρους, τα «φρένα των φειδωλών εταίρων» και διαδικασίες έγκρισης «δόσεων» μέσω Eurogroup, που ακυρώνουν σε σημαντικό βαθμό τα θετικά βήματα του κοινού δανεισμού και της μεταφοράς πόρων.

Την εφαρμογή της έκθεσης Πισσαρίδη για τη διανομή των χρημάτων, μέσω της οποίας ορίζεται ως αναπτυξιακή στρατηγική η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και δημόσιων υποδομών, αλλά και το κλείσιμο και η συγχώνευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό:

Ισχύει ότι για την Ελλάδα θα εκταμιευτούν μόνο 3,4 δισ. ευρώ για το 2021;

Ισχύει ότι δεν υπάρχει δέσμευση για άλλη εκταμίευση ως το 2022, παρά μόνο δέσμευση για εγκρίσεις επιχορηγήσεων στο 70% του συνόλου που αντιστοιχεί στη χώρα;

Ισχύει ότι δεν υπάρχει δέσμευση για γρήγορη έγκριση και εκταμίευση δανείων, παρά μόνο για εγγυήσεις;

Δυστυχώς, η παρουσία και η διαπραγμάτευση του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες ήταν κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας.

Με «λαθροχειρίες» και επικοινωνιακούς χειρισμούς δεν επιτυγχάνεται ανάκαμψη.

Η ενδιάμεση έκθεση Πισσαρίδη πρέπει να έρθει άμεσα στη βουλή και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο της «επόμενης ημέρας» πρέπει να συγκροτηθεί με βάση τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο συγκεκριμένων συμφερόντων».