Όπως αναφέρει o Guardian, μετά από πολύμηνη δίκη καταδικάστηκαν έξι δημοσιογράφοι που κατηγορούνταν από το καθεστώς Ερντογάν για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αδελφοί Αλτάν είχαν στείλει «κωδικοποιημένα μηνύματα» στη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής, μια ημέρα πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου, ενώ η Ναζλί Ιλτσάκ κατηγορήθηκε ότι στήριξε το δίκτυο των πραξικοπηματιών.  Οι άλλοι τρεις δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν, κατηγορούνταν για κατάργηση του συντάγματος και ανατροπή της κυβέρνησης.


Τον Ιανουάριο η τουρκική κυβέρνηση είχε αγνοήσει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου υπέρ της αποφυλάκισης των αδελφών Αλτάν που κρατούνται από τον Ιούλιο του 2016. Τουλάχιστον 73 δημοσιογράφοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές από το καθεστώς Ερντογάν.

Σύμφωνα με  οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, η απόφαση αυτή των τουρκικών Αρχών είναι πιθανό να ανοίξει την πόρτα και για άλλες υποθέσεις, στις οποίες είναι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι και συγγραφείς. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), (αρμόδιος για τα ΜΜΕ) καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει τη σημερινή απόφαση και να απελευθερώσει τους δημοσιογράφους.