Πυρ ομαδόν εξαπέλυσε η αντιπολίτευση για τις ακραίες ιδεοληπτικές πρακτικές στην απόδοση δικαιοσύνης, με αφορμή τους υπερσυντηρητικούς και με ιδεολογικό πρόσημο περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στους δύο αντιφασίστες συλληφθέντες της συγκέντρωσης της Τετάρτης στη πλατεία Βικτωρίας.

Οι δύο νέοι, που τυγχάνει να είναι και καλλιτέχνες, έχουν λάβει κύμα αλληλεγγύης τόσο αό κόμματα, οργανώσεις και καλλιτεχνικούς χώρους αλλά και συνολικά μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την πλήρη ευθύνη για τη νεκρανάσταση ό,τι πιο οπισθοδρομικού, μετεμφυλιακού και συντηρητικού στοιχείου στη χώρα μας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στη δική του ανακοίνωση σημειώνει πως «αφού πρώτα η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδόν απαγόρευσε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στις διαδηλώσεις υπό το φόβο αντιδράσεων στις πολιτικές της, ήρθε σήμερα και η αδιανόητη για κοινοβουλευτική δημοκρατία απόφαση με τους πρωτοφανείς περιοριστικούς όρους σε δυο νέα παιδιά που πρώτα χτυπήθηκαν και μετά συνελήφθησαν στην πλατεία Βικτωρίας».

Προσθέτει ακόμα ότι αυτό συνέβη, «μετά τις επίσημες καταγγελίες πως αστυνομικοί άλλαξαν τις καταθέσεις τους εναντίον των δύο συλληφθέντων, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει ότι οι ίδιοι τους φόρτωσαν ενοχοποιητικά στοιχεία και μολότοφ».

Τέλος η ανακοίνωση καταλήγει σε έντονο ύφος τονίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει την πλήρη ευθύνη για τη νεκρανάσταση ό,τι πιο οπισθοδρομικού, μετεμφυλιακού και συντηρητικού στοιχείου στη χώρα μας», ενώ συμπληρώνει πως «θα πάρει τις απαντήσεις του με ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο υπεράσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών, τόσο από τη νεολαία που έχει στοχοποιήσει όσο και από την κοινωνία την οποία τρέμει ως Πρωθυπουργός της μεγαλύτερης ύφεσης μεταπολεμικά».

«Προσπάθεια να παγιωθούν νέου τύπου περιοριστικοί όροι»

«Οι περιοριστικοί όροι, με τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες της αντιρατσιστικής συγκέντρωσης στη Βικτώρια, συνιστούν μια επικίνδυνη και απαράδεκτη μεθόδευση», επισημαίνει η ανακοίνωση της νεολαίας του ΚΚΕ.

Η ΚΝΕ διαβλέπει ακόμα ότι «επί της ουσίας γίνεται προσπάθεια να παγιωθούν νέου τύπου περιοριστικοί όροι, όπως η μη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και δημόσιες συγκεντρώσεις, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές».

Επιπροσθέτως στην ανακοίνωση η Κομμουνιστική Νεολαία, κάνει λόγο για αβασιμότητα των κατηγοριών που βαραίνουν τους δύο συλληφθέντες, και υπογραμμίζει ότι «με την παραπάνω απόφαση, όπως και με άλλες παρόμοιες στο παρελθόν, δημιουργείται προηγούμενο για ακόμα μεγαλύτερη ένταση της καταστολής, ειδικά μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για τις διαδηλώσεις».

Η ανακοίνωση καταλήγει ξεκαθαρίζοντας πως «ο λαός και η νεολαία θα σταθούν εμπόδιο και θα ακυρώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην πράξη, όπως και κάθε προσπάθεια περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών».

«Μετά τον χουντικό νόμο Χρυσοχοΐδη, ακολουθούν και οι χουντικές πρακτικές»

Στο ίδιο έντονο ύφος ακολούθησε και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη.

Όπως σημειώνει, «η ελληνική δικαιοσύνη με μια πρωτοφανή απόφαση επιβεβαιώνει τον αυταρχικό δρόμο της Κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», αναφέροντας παράλληλα τους πρωτοφανείς περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στους δύο αντιφασίστες συλληφθέντες.

Ακόμα, ο Μ. Κριθαρίδης τονίζει πως «μετά τον χουντικό νόμο λοιπόν του κ. Χρυσοχοΐδη, όπως δυστυχώς είχαμε ήδη προβλέψει ακολουθούν και οι χουντικές πρακτικές. Είναι αδιανόητη η συγκεκριμένη απόφαση και παραβιάζει κατάφωρα τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και το Σύνταγμα».

Συμπληρώνει μάλιστα πως «δεν αρκούσε η ποινικοποίηση των αγώνων και της ριζοσπαστικοποίησης από την Κυβέρνηση, έρχεται τώρα και η δικαιοσύνη να απαγορεύσει την συμμετοχή σε διαδηλώσεις και την είσοδο σε περιοχές μη αρεστές στην Κυβερνητική προπαγάνδα και μη φιλικές ιδεολογικά σ’ αυτήν».

Τέλος η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 καταλήγει επισημαίνοντας πως «η δίωξη του πολιτικού φρονήματος που συντελείται, είναι απαράδεκτη, αποκρουστική και αντιδημοκρατική».