Μία ανάρτησή του στις 22 Ιουλίου, λίγη ώρα μετά από παρέμβαση μελών του Ρουβίκωνα στο κτίριο του ΣΕΒ με μπογιές και τρικάκια, στάθηκε η αιτία για την καταδίκη του Γιώργου Καλαϊτζίδη με βάση το άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα, για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια. Τότε, το μέλος της αντιεξουσιαστικής οργάνωσης είχε συλληφθεί από την αστυνομία, με την ΕΛΑΣ να ανακοινώνει πως σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε φθορά ξένης ιδιοκτησίας και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων.

Στην επίμαχη ανάρτηση, ο Γ. Καλαϊτζίδης έγραφε:

«Εν συντομία: Αν η δεξιά κλιμακώσει την καταστολή απέναντι μας με συγκεκριμένες κινήσεις θα πράξουμε και εμείς ανάλογα. Αν το επόμενο διάστημα κινηθούν με… μηδενικές ανοχές, θα λάβουν χώρα δεκάδες παρεμβάσεις της ομάδας στα πιο τουριστικά μέρη της πρωτεύουσας. Παρεμβάσεις που έχουν ετοιμαστεί ήδη. Σήμερα σουλατσάραμε επί ώρα στο μουσείο της Ακρόπολης και στην Αρεοπαγίτου χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί από κανέναν (Εγώ σήμερα προσπαθούσα να ηρεμήσω τον υπεύθυνο ασφάλειας του μουσείου της Ακρόπολης). Κανονίστε να μην υπάρξει κλιμάκωση από μεριά σας, αλλιώς θα δείτε παρεμβάσεις δεκάδων ατόμων σε όλα τα τουριστικά μέρη και τους νεόφερτους μαυροντυμένους κομάντο με τα αυτόματα και τα βανάκια να κυνηγάνε διαδηλωτές μπροστά στα έντρομα μάτια Γερμανών τουριστών».

«Μου έριξαν 9 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΗ για την κατηγορία (χουντικής προέλευσης)της “διέγερσης για την διάπραξη κακουργημάτων ή διχόνοια”.Και η ποινή αυτή για μια ανάρτηση που έκανα στο Facebook για τον ΣΕΒ!» έγραψε ο Γ. Καλαϊτζίδης στα κοινωνικά δίκτυα για την καταδίκη του, τονίζοντας πως «Ούτε ο Μιχαλολιάκος δεν καταδικάστηκε σε δίκη που είχε με την συγκεκριμένη κατηγορία.Ουσιαστικά δεν θυμάμαι κανέναν να έχει καταδικαστεί για “διέγερση” και ειδικά με τόσο μεγάλη ποινή».

«ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΟΥΝΤΑ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ. ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ» κατέληξε στο μήνυμά του.

Πρίν λίγο έφυγα από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.Μου έριξαν 9 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΗ για την κατηγορία (χουντικής προέλευσης)της …

Gepostet von Γιώργος Καλαϊτζίδης am Dienstag, 28. Januar 2020

Μετά την καταδίκη του, η δικηγόρος του, Άννυ Παπαρούσου έκανε λόγο για «εμφυλιοπολεμικής καταγωγής αδίκημα», τονίζοντας πως παρότι τα δικαστήρια απέφευγαν να καταδικάσουν με βάση το επίμαχο άρθρο, «σήμερα είχαμε μία θεαματική επιστροφή στην δικαστική πρακτική του εμφυλίου και της δικτατορίας». Ακόμη, υπογράμμισε πως ο Γ. Καλαϊτζίδης «έχει επιλεγεί ως το πρόσωπο του οποίου ο λόγος θα είναι αξιόποινος και θα τιμωρείται. Η λογοκρισία, ο έλεγχος του λόγου και της έκφρασης, η ποινική αντιμετώπιση της άποψης που δεν συνάδει με την κυρίαρχη πολιτική τάξη διώκεται και τιμωρείται όπως παλιά, παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις που τέθηκαν από το Σύνταγμα του 1975 και παρά τις κατακτήσεις που διαμόρφωσαν ένα δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του πολιτεύματος».

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση της δικηγόρου του Γ. Καλαϊτζίδη:

Σήμερα καταδικάστηκε από το Β´ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας ο Γιώργος Καλαϊτζίδης σε ποινή φυλάκισης 9 μηνών για το εμφυλιοπολεμικής καταγωγής αδίκημα του ά. 184 ΠΚ (διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια).
Η δίωξη ασκήθηκε για ανάρτησή του στο Facebook που αφορούσε τον ΣΕΒ. Αν και τα δικαστήρια απέφυγαν κατά τους μεταπολιτευτικούς χρόνους να καταδικάσουν σύμφωνα με το άρθρο αυτό, το οποίο στην πραγματικότητα προορίζεται να διώξει την άποψη του εσωτερικού εχθρού και την ελεύθερη έκφραση του πολιτικού αντιπάλου, σήμερα είχαμε μία θεαματική επιστροφή στην δικαστική πρακτική του εμφυλίου και της δικτατορίας. Στο αχανές τοπίο του διαδικτυακού λόγου ο Γιώργος Καλαϊτζίδης έχει επιλεγεί ως το πρόσωπο του οποίου ο λόγος θα είναι αξιόποινος και θα τιμωρείται. Η λογοκρισία, ο έλεγχος του λόγου και της έκφρασης, η ποινική αντιμετώπιση της άποψης που δεν συνάδει με την κυρίαρχη πολιτική τάξη διώκεται και τιμωρείται όπως παλιά, παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις που τέθηκαν από το Σύνταγμα του 1975 και παρά τις κατακτήσεις που διαμόρφωσαν ένα δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του πολιτεύματος. Η επιλογή δικαστικών κρίσεων που διώκουν και τιμωρούν το φρόνημα αποτελεί μία αδιαμφισβήτητη επιστροφή σε κανονιστικές δομές του παρελθόντος ιστορικά και πολιτικά απαξιωμένες.