X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για την κατάληψη στέγης προσφύγων City Plaza – Αποζημίωση στην ιδιοκτήτρια

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθ΄ρωπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα να πληρώσει 312.500 ευρώ στην ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου City Plaza το οποίο τελούσε υπό κατάληψη για τρία χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια το City Plaza λειτούργησε ως χώρος στέγασης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. «Θα πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα 312.500 ευρώ ή θα τα φορτώσει κι αυτά στους φορολογούμενους;» σημειώνει σε σχόλιο του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
|

Η ιδιοκτήτρια του City Plaza είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ για την υπόθεση της κατάληψης επικαλούμενη το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Η απόφαση του ΕΔΑΔ εκδόθηκε χθες και δικαιώνει την ιδιοκτήτρια.

Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία). Στο ΕΔΔΑ η Ελλάδα υποστήριξε την αδράνεια των αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων από το κτίριο. Το ΕΔΔΑ αναγνώρισε τις ανησυχίες των αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την τριετή αδράνειά τους.

«Το ΕΔΔΑ επιδικάζει αποζημίωση υλικής βλάβης μόνο “για απώλεια ευκαιριών” κατά τη διάρκεια της κατάληψης, καθώς και ένα συμβολικό ποσό για την ηθική της βλάβη, έχοντας λάβει υπόψη και ότι η αστυνομία καθόταν σε διακριτική απόσταση την ώρα που γινόταν η κατάληψη του ξενοδοχείου, συμμετέχοντας στη δημιουργία τετελεσμένων, ότι υπήρχε πολιτική απόφαση για την κατάληψη κι ως εκ τούτου δεν εκτελούνταν οι εισαγγελικές εντολές αλλά και δικαστική απόφαση, ότι οι μηνύσεις της Αλίκης για απόδοση ευθυνών “πάγωσαν” στα συρτάρια του Αρείου Πάγου και δεν διερευνήθηκαν, ότι από την πρώτη στιγμή έγινε δημόσια εκστρατεία δυσφήμισης της Αλίκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα ΜΜΕ, ότι η επικαλούμενη έλλειψη χώρων δεν δικαιολογεί μια τέτοια αδράνεια, όταν μάλιστα η πολιτεία στέλνει και το “λογαριασμό” στην πολίτη, χρεώνοντάς την με φόρο ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ), για μια ιδιοκτησία που το κράτος με τις παραλείψεις του της έχει στερήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η δικηγόρος που είχε αναλάβει την υπόθεση από την πλευρά της ιδιοκτήτριας, Ηλέκτρα Κούτρα.

«Θα πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα 312.500 ευρώ ή θα τα φορτώσει κι αυτά στους φορολογούμενους;»

Αιχμηρή ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Η κατάληψη, για τρία ολόκληρα χρόνια, του ξενοδοχείου City Plaza είναι μια κωμικοτραγική υπόθεση που ξεγυμνώνει την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Πέτσας και συνεχίζει: «Μια κατάληψη που έληξε στις 10 Ιουλίου 2019, μόλις δηλαδή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, προφανώς επειδή οι “αλληλέγγυοι καταληψίες” γνώριζαν ότι η νέα Κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έπρεπε».

«Χθες τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την κατάληψη. Ο λογαριασμός; 312.500 ευρώ. Θα τον πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανεύθυνη συμπεριφορά του; Ή θα τον φορτώσει και αυτόν στους φορολογούμενους;», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα τρία χρόνιας λειτουργίας της κατάληψης στέγης χιλιάδες πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

39 μήνες City Plaza: Ολοκλήρωση ενός κύκλου, αρχή ενός…

Δημοσιεύτηκε από Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza στις Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις