Ο νέος χώρος «βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και προορίζεται να δεχθεί τα απόβλητα των μεταλλείων Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών, καθώς και της μονάδας μεταλλουργίας χαλκού-χρυσού», όπως τονίζεται στην καταγγελία προς το ΥΠΕΝ.

«Οχι μόνο δεν νομιμοποιείται να λάβει την Άδεια Λειτουργίας  που ζητάει για το ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα των μεταλλευτικών της εγκαταστάσεων» αλλά αντίθετα «πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να ανακληθεί» και η ήδη εγκεκριμένη μελέτη, υποστηρίζει το «Παρατηρητήριο»

Όπως αναφέρει η καταγγελία του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων»:

Ο νέος χώρος απόθεσης ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στον άνω ρου του Κοκκινόλακκα που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής προορίζεται να δεχθεί τα απόβλητα των μεταλλείων Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών, καθώς και της μονάδας μεταλλουργίας χαλκού-χρυσού. Η Ελληνικός Χρυσός έχει ανακοινώσει οτι προγραμματίζει την έναρξη παραγωγής του μεταλλείου Ολυμπιάδας τον Απρίλιο του 2017, με την επεξεργασία αρχικά 400.000 τόνων μεταλλεύματος κατ’έτος και αντίστοιχη παραγωγή αποβλήτων. Τον Απρίλιο του 2017 ο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα θα πρέπει  να έχει νομίμως αδειοδοτηθεί και να είναι έτοιμος λειτουργήσει.

Στην ίδια περιοχή, δίπλα στον ΧΥΤΕΑ, μόλις 400 μ από το Στρατώνι, και  κυριολεκτικά επάνω (ιππαστί) στο σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας που έχει δώσει σεισμούς άνω των 7,00 Ρίχτερ, πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο μεταλλευτικό-μεταλλουργικό συγκρότημα του Μαντέμ Λάκκου. Θα περιλαμβάνει τη μονάδα εμπλουτισμού που θα χρησιμοποιεί κυάνιο και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες, τη μονάδα μεταλλουργίας flash smelting, που θα διαχειρίζεται τεράστιες ποσότητες έντονα τοξικών και επικίνδυνων απαερίων και τη μονάδα θειϊκού οξέος που εντάσσεται στην Οδηγία Seveso.

Συνοπτικά, το «Παρατηρητήριο υποστηρίζει ότι:

  • Η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε προς έγκριση στο ΥΠΕΝ ελλιπή ή σκόπιμα ανακριβή “στοιχεία και σχεδιαγράμματα” για το ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα και το χώρο των εργοστασίων Μαντέμ Λάκκου.
  • Η Ελληνικός Χρυσός συνειδητά, με ευθύνη της και εν γνώσει του Υπουργείου δεν εφαρμόζει πιστά την παραπάνω τεχνική μελέτη.
  • Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Κράτους (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος) έχουν διαπιστώσει ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν εφαρμόζει ούτε την τεχνική μελέτη ούτε τη ΜΠΕ και την ΑΕΠΟ.
  • Η μη εφαρμογή της μελέτης και της ΑΕΠΟ από την Ελληνικός Χρυσός συνιστά λόγο προσβολής του Δημοσίου συμφέροντος εξ αιτίας της επικινδυνότητας της εγκατάστασης και του κινδύνου πρόκλησης σημαντικού βιομηχανικού ατυχήματος και σημαντικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Ενώ παράλληλα ζητάει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντοςτην ανάκληση διοικητικών πράξεων και τη μη χορήγηση περαιτέρω αδειών λειτουργίας και εγκρίσεων τεχνικών μελετών μέχρι να αναθεωρηθεί το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Ελληνικός Χρυσός.

Όσον αφορά τα «ανακριβή στοιχεία», το Παρατηρητήριο αναφέρει ως παράδειγμα το ότι «η εταιρεία παραπλάνησε τη Διοίκηση οτι η απόσταση του χώρου των νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων από τον οικισμό Στρατωνίου είναι 3.500 μ, ενώ είναι μόλις 400 μ. Η χωροθέτηση τόσο του χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων όσο και των υψηλής επικινδυνότητας εγκαταστάσεων του Μαντέμ Λάκκου παραβιάζει τα όρια που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία για αποστάσεις από οικισμούς, εθνικές και επαρχιακές οδούς».

Προσθέτει επίσης ότι «το ζήτημα του περιβαλλοντικού χαρακτηρισμού των αποβλήτων είναι κρίσιμο δεδομένου οτι πριν από λίγες μέρες χορηγήθηκε στην Ελληνικός Χρυσός Άδεια Λειτουργίας της μονάδας λιθογόμωσης Ολυμπιάδας. Προκειμένου να αποφευχθεί ο ενταφιασμός επικίνδυνων ουσιών στις υπόγειες στοές και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιβάλλεται να γίνει ΑΜΕΣΑ νέα, σύννομη ταξινόμηση των αποβλήτων».

Ολόκληρο το κέιμενο: