X
Πατήστε εδώ για να γίνεται συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Καταγγελία για βίαιη απομάκρυνση διαδηλωτή ενάντια στις εξορύξεις κατά την επίσκεψη Τσίπρα στη Λευκάδα (video)

Αστυνομικοί της Ασφάλειας απομάκρυναν με τη βία διαδηλωτή, τον εκπαιδευτικό Μιχάλη Μαραγκάκη, από το σημείο όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκάδα, την Κυριακή 12 Μαϊου, σύμφωνα με καταγγελία της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις Εξορύξεις, που δημοσιεύει και σχετικό βίντεο.
|

«Η ομάδα είχε πάρει μία πρωτοβουλία για να ανοίξει ένα πανό ώστε να το δει ο πρωθυπουργός από μακριά, χωρίς να έχουν τη διάθεση να χαλάσουν την βιτρίνα της επίσκεψής του, με ένα μήνυμα ενάντια στις εξορύξεις και πριν ακόμα γίνει κάποια προσπάθεια για να ανοιχτεί το πανό, επειδή ήμουνα γνωστός απωθήθηκε από τα μέλη της ασφάλειας της τοπικής αστυνομίας, μου ζητήθηκε εξακρίβωση στοιχείων και με πήγαν για μία ώρα στο αστυνομικό τμήμα, ώστε να αποφευχθεί η προβολή του θέματος των εξορύξεων με το πανό» εξηγεί ο Μ.Μαραγκάκης, μιλώντας στον Prisma 91,6, σύμφωνα με το lefkadatoday.gr.

Πρόσθεσε ότι «εμείς συνεχίσαμε μετά από μία ώρα και κάναμε την ποδηλατάδα και στο γυρισμό σκεφτήκαμε να περάσουμε από το κεντρικό δρόμο της Λευκάδας και την πλατεία για να μοιράσουμε κάποια φυλλάδια ενημέρωσης για τον κόσμο. Εκεί αντιμετωπίσαμε εκτός από την αυστηρή αστυνόμευση και μία παραβίαση της απόφασης να εκφράζουμε ελεύθερα την άποψή μας με ελληνικό τρόπο χωρίς να ενοχλούμε κανέναν».

Σύμφωνα με τον κύριο Μαραγκάκη, αφού συμφώνησαν να φύγουν από την πλατεία, έκατσαν σε ένα παρακείμενο εστιατόριο για να φάνε και εκείνη τη στιγμή έρχονται πέντε άτομα της Ασφάλειας και ζήτησαν να απομακρυνθούμε, προσπαθώντας να το πράξουν με χρήση βίας. «Μας ζήτησαν να απομακρυνθούμε εκτός πόλεως και να μην καθίσουμε σε κανένα μαγαζί, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι πρωτάκουστο, καθώς δεν βάζω ζήτημα μιας προσωπικής αντιπαλότητας και συμπεριφοράς απέναντι στο πρόσωπό μου, όμως θεωρώ ότι αυτή η τρομοκρατική πολιτική απέναντι σε ενεργούς πολίτες, μοναδικό στόχο έχει την καταστολή κάθε φωνής ενάντια στο μέλλον που διαγράφεται για τη Λευκάδα, ιόνιο και ήπειρο μέσα από τις εξορύξεις».

Τα γεγονότα σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, έχουν ως εξής:

Στις 10:30 πμ, μόλις έφτασε ο Μιχάλης ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ, εκπαιδευτικός και μέλος της Πρωτοβουλίας, στο Νοσοκομείο όπου περίμενε αλλά μέλη για να ανοίξουν το πανό της Πρωτοβουλίας το οποίο κρατούσε διπλωμένο μαζί του, τον σταμάτησε η ασφάλεια, του ζήτησε την ταυτότητα και τον πήγε αναγκαστικά στο Α.Τ για εξακρίβωση όπου τον κρατήσανε για μια ώρα.

Στη συνέχεια συμμετείχε στην ποδηλατάδα όπως είχε προγραμματιστεί, και μετά το τέλος της δράσης, χωρίς  να κρατάει κάποιο πανό  έφτασε στην κεντρική πλατεία, στην οποία βρισκόταν και ο πρωθυπουργός σε κάποιο  μαγαζί. Εκεί  αμέσως οι ασφαλίτες τον περικύκλωσαν και του ζήτησαν να φύγει. Μετά την άρνηση του άρχισαν να τον σπρώχνουν και μόλις βάλανε τα χέρια τους στις μασχάλες του για να τον τραβήξουν, έκατσε με το βάρος του κάτω (μη βίαιη αντίσταση). Οι ασφαλίτες προσπάθησαν να τον απομακρύνουν από τη πλατεία, σέρνοντας τον για αρκετά μέτρα. Τους δήλωσε ότι παραβιάζουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και αφού τον άφησαν σηκώθηκε και φώναξε δυνατά ενάντια στις εξορύξεις και την κλιματική αλλαγή.

Σε άλλα μέλη της Πρωτοβουλίας που έφτασαν λίγα λεπτά αργότερα τους απαγορεύτηκε «ευγενικά»  να καθίσουν σε κάποιο μαγαζί της επιλογής τους,  και επί της ουσίας υποχρεώθηκαν να κάτσουν σε συγκεκριμένο μαγαζί που τους υποδείχτηκε.

Στη συνέχεια ο Μιχάλης Μαραγκάκης έφυγε με τη συντροφιά των φίλων του και έκατσε  για φαγητό στο εστιατόριο «Πάει καιρός» στη δυτική παραλία. Μόλις ήρθε το γκαρσόνι να παραγγείλουνε, ήρθαν και πέντε ασφαλίτες και τους ζήτησαν να φύγουνε όλοι από εκεί. Όταν αρνήθηκε προσπάθησαν να τον τραβήξουν και επειδή δεν τα κατάφεραν, ήρθε ο επικεφαλής ταξίαρχος και του ζήτησε να πάνε σε άλλο μαγαζί πιο μακριά. Συμφώνησε να πάνε στο εστιατόριο Μαργαρίτα αλλά καθοδόν, οι ασφαλίτες που τους συνόδευαν με σπρωξίματα και απειλές, τους οδήγησαν και πάλι στην πλατεία με την διαβεβαίωση να κάτσουνε όπου θέλουνε για φαγητό. Μόλις καθίσανε όμως ήρθαν καινούριες διαταγές… αυτή τη φορά να φύγουνε από την πόλη!!!

Ήμασταν παρόντες σε εικόνες που προσβάλλουν κάθε δημοκρατικό πολίτη, κλονίζουν την εμπιστοσύνη του απέναντι στο κράτος και δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας.

Θεωρούμε ότι όλη αυτή η αντιδημοκρατική-τρομοκρατική πρακτική απέναντι σε ενεργούς πολίτες οι όποιοι μοναδικό στόχο και μέλημα έχουν την προστασία του περιβάλλοντος (υποχρέωση και συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη) δεν είναι συμβατή με ένα κράτος δικαίου που σέβεται τις ανθρώπινες ελευθερίες.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις