Σημαντικές ελλείψεις και εγκληματική αμέλεια ως προς τα μέτρα ασφαλείας στο μοιραίο ανθρακωρυχείο καταγγέλλει ο επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Τουρκίας Ντεβ-Μαντέν, το οποίο ανήκει στη Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων Εργαζομένων Τουρκίας,  Ταϊφούν Γκιοργκούν.

Ο κ. Γκιοργκούν κατήγγειλε μάλιστα τη νέα διοίκηση της εταιρείας ορυχείων στην περιοχή Σομά, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής τουλάχιστον 201 ανθρακωρύχοι, για τις συγκεκριμένες ελλείψεις.

«Όσο τα ορυχεία ανήκαν στο κράτος σχεδόν κανένα ατύχημα δεν είχε συμβεί», ανέφερε. «Από τη στιγμή ιδιωτικοποιήθηκαν και δόθηκαν τα έργα σε εργολάβους στόχος ήταν η μείωση των εξόδων, ενώ οι κανόνες ασφαλείας τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε.

«Το συμβάν στη Σομά είναι ανθρωποκτονία, για την οποία είναι όλοι υπεύθυνοι, από τους συνδικαλιστές μέχρι τους επιθεωρητές ασφαλείας, από τον υπουργό μέχρι τον πρωθυπουργό», σύμφωνα με τον κ. Γκιοργκούν.

Ο βουλευτής της περιφέρειας Μανίσα, όπου βρίσκεται η Σομά,  Ερκάν Ακτσάυ δήλωσε ότι πάνω από 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα στον ιδιωτικό τομέα στη Σομά τα τελευταία 10 χρόνια.

Αντίθετα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλειας ανέφερε σε δήλωσή του ότι σε έλεγχο στις Επιχειρήσεις Άνθρακα της Σομά, που έγινε στα μέσα Μαρτίου, οι επιθεωρητές δεν διαπίστωσαν παραβίαση της νομοθεσίας ως προς θέματα ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας.
 
Τον Ιανουάριο στην ίδια περιοχή είχε συμβεί πάλι ατύχημα για το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης  CHP, MHP και BDP είχαν ζητήσει εξεταστική επιτροπή.

Η πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής απορρίφθηκε με τις αρνητικές ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος AKP.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας κήρυξε τριήμερο πένθος μετά τη χθεσινή καταστροφή στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, που προκλήθηκε από έκρηξη συνοδευόμενη από πυρκαγιά στις στοές σε βάθος 2 χιλιομέτρων.

Ο νέος προσωρινός απολογισμός που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας, ο οποίος βρίσκεται επί τόπου, έχει φθάσει στους 205 νεκρούς. «Οι ελπίδες μας για την ανεύρεση επιζώντων μειώνονται συνεχώς», είπε.

Στους 350 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα του νομού Μάνισα (Μαγνησία), υποστήριξε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση – Κεμαλιστές) Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος έχει εκλεγεί στη Μάνισα.


Πιστεύεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στις υπόγειες στοές, αλλά ο Τανέρ Γιλντίζ αρνήθηκε να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Αλβανία λόγω της τραγωδίας στο ανθρακωρυχείο.