Στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι οι οποίοι συνελήφθησαν στο Αλγέρι, όπως εξηγεί η Διεθνής Αμνηστία σε σχετική ανακοίνωση της, στα προάστιά του και στην πόλη Μπουλίντα (50 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας) μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην Ταμανρασέτ, περίπου 2.000 χιλιόμετρα νοτιότερα, προτού «εγκαταλειφθούν» από τις αλγερινές αρχές σε μια κοινότητα στα σύνορα, στο έδαφος του Νίγηρα.
 
Παράλληλα, προσθέτει ότι τουλάχιστον 100 άλλοι, που αφέθηκαν στην αλγερινή πλευρά των συνόρων, χρειάστηκε να «περπατήσουν έξι ώρες στην έρημο» για να φθάσουν εκεί, διευκρινίζοντας πως μετανάστες διάφορων εθνικοτήτων απελάθηκαν επίσης στο Μαλί.
 

Συλλήψεις βασισμένες σε «εθνοτικά χαρακτηριστικά»

 
Η Αμνηστία κατήγγειλε ότι γίνονται συλλήψεις βασισμένες σε «εθνοτικά χαρακτηριστικά» και ότι οι δυνάμεις επιβολής της τάξης δεν εξετάζουν καν το «εάν οι μετανάστες έχουν άδεια νόμιμης παραμονής στην Αλγερία ή όχι», τονίζοντας πως ορισμένοι από τους ανθρώπους που απελάθηκαν από τη χώρα διέθεταν έγκυρες βίζες.
 
Οι αρχές της Αλγερίας πρέπει «να τερματίσουν επειγόντως αυτές τις συλλήψεις και τις παράνομες απελάσεις», τόνισε η Χέμπα Μοράγιεφ, επικεφαλής της διεύθυνσης ερευνών για τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία, καταδικάζοντας την «πολιτική διακρίσεων σε βάρος των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική».
 
Οι απελάσεις αυτές αθετούν τις «εγγυήσεις της ορθής διαδικασίας», κυρίως τη δυνατότητα αμφισβήτησης του μέτρου μέσω μιας προσφυγής στη δικαιοσύνη, γεγονός το οποίο αντίκειται τόσο στους διεθνείς κανόνες όσο και στη νομοθεσία της Αλγερίας, υπογράμμισε η Διεθνής Αμνηστία.
 
Μεταξύ των ανθρώπων που απελάθηκαν είναι πολίτες του Νίγηρα, της Γουινέας, της Μπουρκίνα Φάσο, του Μπενίν, του Μαλί, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σενεγάλης, της Νιγηρίας, της Λιβερίας, του Καμερούν και της Σιέρα Λεόνε. Ανάμεσα τους εξάλλου βρίσκονταν 300 και πλέον ανήλικοι, πολλοί εξ αυτών ασυνόδευτοι, υπογράμμισε η Αμνηστία.
 
Διάφορες ΜΚΟ υπολογίζουν ότι περίπου 100.000 πολίτες κρατών της υποσαχάριας Αφρικής ζουν παράτυπα στην Αλγερία, χωρίς καμία νομική προστασία και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.
 
Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο οι αλγερινές αρχές είχαν ήδη προχωρήσει στον επαναπατρισμό χιλίων πολιτών του Νίγηρα που δεν είχαν εξασφαλίσει άδειες νόμιμης παραμονής.