X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Κατακόρυφη αύξηση των αμυντικών δαπανών με μοχλό την «κρίσιμη συγκυρία» διά χειρός Παναγιωτόπουλου

Καθώς στον προϋπολογισμό προβλέπεται η μείωση των δαπανών για την Υγεία με ένα μείγμα δημιουργικής λογιστικής το οποίο περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό ταμείο για τον κορονοϊό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός των Ε.Δ για το 2021 είναι αυξημένος σε 5,44 δισ. ευρώ από 3,35 δισ. ευρώ του 2020 επισημαίνοντας ότι μπαίνει τέλος σε μια μακρά περίοδο αποεπένδυσης και απαξίωσης βασικών αμυντικών συστημάτων και ότι επιστρέφουμε «μ’ αυτό τον τρόπο στα επίπεδα δαπανών της δεκαετίας 2000 - 2010». Επιπλέον, ο ίδιος ενημέρωσε ότι η συμφωνία για τα γαλλικά Rafale θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, και επικαλέστηκε τις «κρίσιμες συγκυρίες» για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, μια κίνηση που ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση φαίνεται ότι στηρίζουν σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα.
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Ο υπουργός τόνισε ότι ο προϋπολογισμός των Ε.Δ για το 2021 είναι αυξημένος σε 5,44 δισ. ευρώ από 3,35 δισ. ευρώ του 2020 επισημαίνοντας ότι μπαίνει τέλος σε μια μακρά περίοδο αποεπένδυσης και απαξίωσης βασικών αμυντικών συστημάτων και ότι επιστρέφουμε «μ’ αυτό τον τρόπο στα επίπεδα δαπανών της δεκαετίας 2000 – 2010».

Αναφορικά με τις προσλήψεις προσωπικού είπε ότι εντός της επόμενης χρονιά θα γίνουν 2.600 προσλήψεις ΕΠΟΠ και βραχείας ανακατάταξης ενώ θα φτάσουν στις 13.000 σε βάθος 5ετίας.

Παράλληλα, θα αυξηθούν και οι εισακτέοι στις σχολές αξιωματικών όλων των σωμάτων.

Στη Βουλή τα Rafale

Κανένα θέμα δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδος-Γαλλίας, διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος, απαντώντας σε σχετικές αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας για τα πολεμικά αεροπλάνα Rafale, ενώ σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το θέμα της αγοράς φρεγατών για την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού και η Ελλάδα συζητά και με τους Γάλλους αλλά και άλλες χώρες, με γνώμονα τη καλύτερη οικονομική και λειτουργική επιλογή.

«Δεν γυρίσαμε την πλάτη στη Γαλλία. Το ζήτημα είναι ανοικτό και το πολεμικό μας ναυτικό ψάχνει τη βέλτιστη λύση και προσφορά για μια ικανοποιητική ενδιάμεση λύση, ώστε να έχουμε καλύτερα πλοία, έτοιμα αποτρεπτικά. Αυτή είναι η βάση και είμαστε ανοιχτοί και για τους Γάλλους και για  άλλους. Επομένως αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα, η πρόσθεση των 4 φρεγατών πολλαπλών ρόλων στο πολεμικό μας ναυτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας σε άλλη αιτίαση σχετικά με τη στάση της Γαλλίας στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και αν συσχετίζεται με την αγορά των φρεγατών, ο Παναγιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν μας γύρισε την πλάτη η Γαλλία. Σε λίγες μέρες θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση την αμυντική συμφωνία για τα Rafale. Μέσα σε 4 μήνες υλοποιήσαμε χάρη στα επιτελεία μας μια τόσο μεγάλη συμφωνία για τα εξοπλιστικά. Αν δεν είχαμε καλή διάθεση και πρόθεση, και δεν είχαμε τη στήριξη των Γάλλων δεν θα φτάναμε σε αποτέλεσμα μέσα σε 3 μήνες, και όχι σε τρία χρόνια όπως στο παρελθόν».

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ο κ. Παναγιωτόπουλος αντέτεινε ότι «ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε θριαμβολογούμε ούτε κατεβάζουμε τα κεφάλια και κλαιγόμαστε».

«Είναι υπερβολές όσα ακούγονται. Η Ευρώπη προχωρά με αργά βήματα. Μετά τις προσπάθειες όμως της ελληνικής διπλωματίας η Τουρκία βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ότι προ ολίγων ημερών, παρά τα συμφέροντα που υπάρχουν και επηρεάζουν. Η ΕΕ λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο και εμείς προωθούμε με επιχειρήματα τις θέσεις μας».

Αυξημένες αμυντικές δαπάνες κατά 2 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε επίσης ότι «για πρώτη φορά υπάρχει ένα οργανωμένο και προτεραιοποιημένο αμυντικό σχέδιο για τη χώρα», ενώ ζήτησε από τα κόμματα να υπερψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού που είναι αυξημένες κατά 2 δισ. ευρώ, λόγω των κρίσιμων συγκυριών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του «θα δώσει τη θετική του ψήφο φέτος μετά την αύξηση, με ποσό μεγαλύτερο των 2 δισ., των αμυντικών δαπανών».

Παράλληλα, κάλεσε τη κυβέρνηση «να εκπονήσει άμεσα και να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τομέα οικονομικής ανάπτυξης».

«Η αμυντική μας βιομηχανία μας απασχολεί και για αυτό εντατικοποιούνται οι προσπάθειες μας για να ξαναστηθεί. Η πολυεπίπεδη πολιτική μας φέρνει κάποια αποτελέσματα και αν  ευοδωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα πάνε καλά τα πράγματα», διαβεβαίωσε ο Παναγιωτόπουλος.

Αρνητικός στην αύξηση των εξοπλιστικά δαπανών δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι εξελίξεις κραυγάζουν ιδιαίτερα για τα ελληνοτουρκικά  και αποδεικνύουν που οδηγεί η πολιτική της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία της χώρας.  Ξοδεύουμε αστρονομικά ποσά για να αναβαθμίσουμε τα εξοπλιστικά μας συστήματα και να ανταποκριθούμε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη. Αγοράζουμε πανάκριβα οπλικά συστήματα, που πρέπει να κουμπώνουν με τα Νατοϊκά. Για αυτό είμαστε αντίθετοι. Κερδισμένοι είναι οι μεγάλοι συμμαχικοί όμιλοι σε μια συμμαχία που δεν μας εγγυάται τίποτα. Δεν μπορεί να στηρίζεστε σε μια συμμαχία  που υπονομεύει τα  συμφέροντά μας».

«Αν ζούσαμε σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα υπήρχε ανάγκη για πρόσθετη αύξηση των αμυντικών δαπανών για ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος. Με ένα ισχυρό αποτρεπτικό σύστημα αποφεύγουμε κάθε σχέδιο για αίμα και πόλεμο», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας.

Σημειώνεται ότι στηρίζουν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις