X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Καταλονία: Η νίκη των διλημμάτων

Οι εκλογές στην Καταλονία ολοκληρώθηκαν και ανέδειξαν την πόλωση που υπάρχει στον καταλανικό λαό σε ο,τι αφορά την ανεξαρτησία της περιοχής. Το αποτέλεσμα των εκλογών έφερε πρώτο σε έδρες το μεγάλο συνασπισμό Junts Pel Si (Μαζί για το ΝΑΙ) ο οποίος τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και αναμένεται να χρειαστεί και τις έδρες του κόμματος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς (CUP) για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 135 εδρών.
|

της Θέας Μανούρα

Το ποσοστό των δύο αυτών σχηματισμών έφτασε στο 47,78%. Οι δύο αποσχιστικοί συνασπισμοί έχουν δηλώσει ότι θα ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 18 μήνες, κάτι που η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη λέει πως θα εμποδίσει δικαστικά επειδή το ισπανικό σύνταγμα δεν το επιτρέπει.
 
Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει διπλή ανάγνωση για κάποιον που μελετά την Καταλονία και την πορεία διεκδίκησης της ανεξαρτησίας της. Ο νικηφόρος συνασπισμός του Αρτούρο Μας αποτελεί ένα ποτ-πουρί ιδεολογιών που όμως διακατέχονται από την κοινή αποσχιστική ιδέα. Αποτελείται από ένα δεξιό κόμμα, ένα κεντροαριστερό (ΕRC) κι άλλους δύο κινηματικούς σχηματισμούς (AVC , OC).
 
Στον αντίποδα του Junts Pel Si κατέβηκε ένα συνεργατικό σχήμα το οποίο στήριξαν και οι Podemos, θυμίζοντας τον νικηφόρο σχηματισμό Barcelona en Comun στις δημοτικές εκλογές. ο Pablo Iglesias, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook έδειξε δυσαρεστημένος με το ποσοστό του Si que es Pot, καθώς κατέλαβε μόλις 11 έδρες, αποφάσισε προεκλογικά να κρατήσει μετριοπαθή στάση υποστηρίζοντας πως πρέπει να διενεργηθεί ένα επίσημο δημοψήφισμα και να απαντήσει ο καταλανικός λαός αν επιθυμεί την απόσχιση, καθώς το άτυπο δημοψήφισμα του Νοεμβρίου  του 2014 δεν είχε την έγκριση της ισπανικής κυβέρνησης κι απλώς ονομάστηκε «συμβουλευτικό ερώτημα».
 
Το μέλλον επιφυλάσσει εκπλήξεις, καθώς η αντικαπιταλιστική αριστερά (CUP) η οποία κατέλαβε 10 έδρες δεν φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει τον Αρτούρο Μας, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της δεξιάς, και ζητάει πλήθος αλλαγών σε συγκεκριμένες πολιτικές αλλά και αλλαγή του ίδιου του Αρτούρο Μας.  Ο επικεφαλής της CUP, Αντόνιο Μπάνιος, ο οποίος είναι δημοσιογράφος,  οικονομολόγoς και αντικαπιταλιστής δεν επιθυμεί να στηρίξει τον τελευταίο για την προεδρεία της καταλανικής βουλής, ο οποίος αν δεν βρει στήριξη μετά από τρεις ψηφοφορίες και δεν υπάρξει άλλο κόμμα να τον στηρίξει, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, είναι υποχρεωμένος να πάει σε νέες εκλογές
 
Η εμφανής πόλωση της καταλανικής κοινωνίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά από τον Μαριάνο Ραχόι στις εθνικές εκλογές του Δεκεμβρίου, καθώς θα εμφανισθεί σαν εγγυητής της ενότητας, μιας και η απόσχιση της Καταλονίας θα επιφέρει σημαντική μείωση του ΑΕΠ της χώρας. Σε σημερινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι έδειξε την πρόθεσή του να συνομιλήσει με την πολιτική ηγεσία της Καταλονίας που επιθυμεί την απόσχιση αλλά εντός συνταγματικού πλαισίου. Σίγουρα, δεν θέλει να χρεωθεί τη διάσπαση του κράτους λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, καθώς το 52,22% του καταλανικού πληθυσμού δεν επιθυμεί την απόσχιση.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις