«Ο κρατούμενος στις Φυλακές της Πάτρας Θανάσης Κυριαζής, 28 ετών, είναι υπότροφος τεταρτοετής φοιτητής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και στη σχολή όπου φοιτά (Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών) απαιτείται κατά διαστήματα η παρουσία του στις Συμβουλευτικές Συναντήσεις που διοργανώνει η σχολή του.  Για να μπορέσει να γίνει αυτό θα πρέπει να παρακολουθεί τις συναντήσεις αυτές με βραχιολάκι, κάτι που δεν είναι εφικτό καθώς το  Συμβούλιο της Φυλακής στην Πάτρα απέρριψε το αίτημά του με το αιτιολογικό ότι η Πάτρα δεν χορηγεί βραχιολάκι.  Με αίτησή του τον Δεκέμβριο 2019 στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) ζήτησε να μεταχθεί στον  Κορυδαλλό για να έχει  πρόσβαση στη σχολή του. Μέχρι τις 11 Ιουνίου 2020 δεν είχε λάβει καμία απάντηση από την ΚΕΜ, οπότε  απηυδισμένος από την αναμονή και θέτοντας  σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του, ξεκίνησε απεργία πείνας και στις 25/6 λευκή απεργία, διεκδικώντας το δικαίωμά του στην εκπαίδευση. Μέχρι σήμερα επίσης δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του» υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία, αναφερόμενη στη συνέχεια στην ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση του απεργού πείνας από τις αρμόδιες αρχές, που συνιστούν και βασανιστήριο:

Κατά τη διάρκεια της απεργίας του μεταφέρθηκε κατ’ επανάληψη στο νοσοκομείο του Ρίου και μάλιστα την τελευταία φορά με πατερίτσες γιατί δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος.  Την Κυριακή 5  Ιουλίου εντελώς αναίτια το Συμβούλιο της Φυλακής αποφασίζει να τον βάλει  στο πειθαρχείο και τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Ιουλίου άντρες της ΟΠΚΕ με κουκούλες και τον κατάλληλο εξοπλισμό εισβάλουν στο πειθαρχείο και τον απάγουν, μετάγοντάς τον με την κλούβα στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού.

Εξ όσων γνωρίζουμε, συνήθως οι απεργοί πείνας δεν μεταφέρονται  σε Ψυχιατρείο αλλά σε Νοσοκομείο….

Η Πρωτοβουλία επικοινώνησε με τη διεύθυνση του Ψυχιατρείου και στην ερώτηση πώς -και αν- μπορεί να χορηγηθεί  ψυχιατρική αγωγή σε έναν απεργό πείνας, η απάντηση που πήραμε είναι ότι αυτό είναι θέμα των γιατρών.

Να σημειώσουμε ότι ο Θανάσης Κυριαζής έχει κάνει αναφορά σε τρεις σωφρονιστικούς για τη συμπεριφορά τους απέναντί του και δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε ότι οι δεσμοφύλακες του βρήκαν την ευκαιρία να τον εκδικηθούν.

Η αντίδραση της φυλακής και της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής απέναντι στον Θανάση Κυριαζή  καταδεικνύει χωρίς καμιά αμφιβολία ότι ζούμε σε μια πολύ πιο δυστοπική εποχή απ’ ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Απεργός πείνας με βεβαρυμμένη υγεία -έχει χάσει ήδη πάνω από 10 κιλά και η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο- αντί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο μεταφέρεται με γκανγκστερικό τρόπο στο Ψυχιατρείο μέσα σε κλούβα. Η τιμωρητική μεταγωγή του Θανάση Κυριαζή στο Ψυχιατρείο των Φυλακών  Κορυδαλλού έχει πολλούς αποδέκτες. Προφανώς είναι μια καινούρια μέθοδος την οποία αρρωστημένα μυαλά τύπου Γκαίμπελς σκέφτηκαν να εφαρμόσουν για να κάνουν τους κρατούμενους  να σταματήσουν να διεκδικούν. Κατά την αντίληψη των ιθυνόντων, κάποιος που διεκδικεί τα δικαιώματά του, και μάλιστα κρατούμενος,    θεωρείται ότι ξεφεύγει από τα κατά τη δική τους αντίληψη «φυσιολογικά όρια», και πολύ περισσότερο όταν θέλει να σπουδάσει! Η κρατική καταστολή που εφαρμόζεται πλέον συστηματικά από το Προστασίας του Πολίτη στην κοινωνία είναι μέσα στη φυλακή πολλαπλάσια, με αποτέλεσμα Χρυσοχοϊδης και Νικολάου –ως νέοι καίσαρες- να έχουν πλέον δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους κρατούμενους.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον Θανάση Κυριαζή και στον δίκαιο αγώνα του για το δικαίωμα στην εκπαίδευση και  στέκεται στο πλευρό του.

Καταδικάζει απερίφραστα  τέτοιου τύπου απαράδεκτες και αρρωστημένες πρακτικές  και μεθοδεύσεις σε βάρος ενός απεργού πείνας, οι οποίες, εκτός του ότι συνιστούν ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση, αποτελούν και βασανιστήριο.

Καλεί την ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, αντί να  λειτουργεί εκδικητικά, ταλαιπωρώντας έναν άνθρωπο που διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμά του να σπουδάσει, πηγαινοφέρνοντάς τον φυλακή,  νοσοκομείο, ψυχιατρείο κ.ο.κ., να σταματήσει να παίζει με τη ζωή του κρατούμενου και να κάνει δεκτό το αίτημά του, ώστε ο Θανάσης Κυριαζής να μεταχθεί στις Φυλακές Κορυδαλλού και  συγχρόνως να  του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια με βραχιολάκι για να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του.