Η συνδικαλιστική παράταξη «Ενωμένοι Εργαζόμενοι», καταγγέλλει πως η πολυεθνική εταιρία Praktiker προχώρησε σε εκδικητική απόλυση σε βάρος εργαζομένου, που είχε απαιτήσει την τήρηση και ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας.

Οι «Ενωμένοι Εργαζόμενοι» τονίζουν πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που την περασμένη εβδομάδα είχε πέσει θύμα βιαιοπραγίας προϊσταμένου, όταν ζήτησε η θερμομέτρηση του προσωπικού στην είσοδο και η καταγραφή των δεδομένων να γίνεται από επαγγελματίες υγείας, που δεσμεύονται από το ιατρικό απόρρητο, και όχι από αναρμόδια με το αντικείμενο πρόσωπα (security, υπαλλήλους, κ.λ.π). Καλούν την επιχείρηση να ανακαλέσει άμεσα την απόλυση του εργαζόμενου και αφήνει αιχμές για την αντεργατική πολιτική των Praktiker.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ» καταγγέλλουμε την εταιρεία «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» για την παράνομη, εκδικητική και συνεπώς καταχρηστική απόλυση εργαζόμενου-συνδικαλιστικού στελέχους,  με αφορμή την άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων του, για τα οποία είχε προσφύγει και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Είναι το ίδιο πρόσωπο που την περασμένη εβδομάδα είχε πέσει θύμα βιαιοπραγίας προϊσταμένου, όταν ζήτησε η θερμομέτρηση του προσωπικού στην είσοδο και η καταγραφή των δεδομένων να γίνεται από επαγγελματίες υγείας, που δεσμεύονται από το ιατρικό απόρρητο, και όχι από αναρμόδια με το αντικείμενο πρόσωπα (security, υπαλλήλους, κ.λ.π). Κι αυτό διότι σε μια σειρά εργασιακούς χώρους, οι «διαρροές» δεδομένων καθημερινών καταγραφών των θερμοκρασιών των εργαζομένων, συνιστούν υπαρκτό γεγονός, και συνάδελφοί μας με απλές ιώσεις γίνονται αποδέκτες είτε αστειοτήτων και φαινομένων mobbing, είτε καχύποπτης αντιμετώπισης άλλων συναδέλφων τους.

Η «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε επιλεκτική-δυσμενή μεταχείριση όλων όσοι δεν συμπαρατάσσονται με τις αντεργατικές αποφάσεις της, ενώ προχωρά σε πογκρόμ διώξεων συνδικαλιστικών στελεχών που δεν είναι της «αρεσκείας» της.

Την καλούμε να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη και καταχρηστική απόλυσή του συναδέλφου και να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας. Διαφορετικά είμαστε υποχρεωμένοι να κλιμακώσουμε την αντίδρασή μας και να υπερασπιστούμε τη  νομιμότητα και το δίκιο, με κάθε τρόπο και κάθε νόμιμο μέσο.

Με τη ευκαιρία, με αφορμή και το περιστατικό βιαιοπραγίας από προϊστάμενό της που οδήγησε στην απόλυση του εργαζόμενου-θύματος, ρωτάμε δημόσια τη διοίκηση της εταιρείας: Γνωρίζει αν ανάλογα περιστατικά επιθετικής συμπεριφοράς έχουν εκδηλωθεί σε καταστήματά της και σε βάρος καταναλωτών; Έχει υπόψη της περιστατικά απειλών, εκβιασμού αυτόφωρης διαδικασίας και εξαναγκασμού πελατών της να αποδεχτούν την πληρωμή «προστίμου» αρκετών δεκάδων ευρώ για ευτελούς αξίας μικροκλοπές (0.50€, 0.70€, κ.λ.π) ή και ξεχασμένα σε καρότσια πελατών προϊόντα; Ποιος εισπράττει αυτά τα πρόστιμα και σε ποια φορολογικά βιβλία δηλώνονται;

Υ.Γ. Για την εργοδοτικής κατεύθυνσης πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου δεν θα κάνουμε κανένα απολύτως σχολιασμό…ούτως ή άλλως «γαργάρα» έχουν κάνει όλες τις περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ.

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών, μετά την επιβολή του γενικού lockdown, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, είχε καταγγείλει ότι με αφορμή τα μέτρα για την κρίση του κορονοϊού, η διοίκηση των καταστημάτων Praktiker είχε αναστείλει τις συνδικαλιστικές λειτουργίες, παρά το ότι η επιχείρηση παρέμενε ανοιχτή με προσωπικό ασφαλείας σε πολλά καταστήματα λόγω του e-shop.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την αναστολή συνδικαλιστικών λειτουργιών στα Praktiker