Η «Λαϊκή Συσπείρωση» (που πρόσκειται στο ΚΚΕ) καταγγέλλει πως στις 24 Οκτωβρίου έφερε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων το θέμα της αποπομπής των χρυσαυγιτών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο, έχοντας ψηφισδτεί με την παράταξη «Ελληνική Αυγή». Καταγγέλλουν πως οι υπόλοιπες παρατάξεις, «κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις τη λέξη νομιμότητα αρνήθηκαν να συνταχθούν με την πρόταση» για λήψη «μιας καθαρά πολιτικής απόφασης».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως οι παρατάξεις της ΝΔ (Κράτσα – Σπύρου), «αφού ύμνησαν την αστική τους δημοκρατία ( λες και η Χρυσή Αυγή δεν γαλουχήθηκε και δεν γιγαντώθηκε στους κόλπους της) για το πόσο ικανή είναι να αμύνεται ενάντια σε φασιστικά μορφώματα όπως της Χρυσής Αυγής θυμήθηκαν, ύστερα, την ανιστόρητη όσο και προσβλητική και προκλητική θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό και οχυρώθηκαν πίσω από αυτή».

Τόνισαν ότι και ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ταχθεί υπέρ της πρότασης για την αποπομπή των χρυσαυγιτών, λέγοντας ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Ελληνικής Αυγής» δεν ήταν κατηγορούμενοι στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, ενώ κάλεσε την περιφερειακή αρχή να τους από τυχόν επιτροπές ή άλλα όργανα που συμμετέχουν. Άφησε αιχμές κατά της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφέροντας πως  με την πρότασή της άνοιγε επικίνδυνα μονοπάτια και έλυνε τα χέρια στη πλειοψηφία να αποφασίζει την αποβολή και άλλων παρατάξεων.

Στην καταγγελία επισημαίνεται πως οι υπόλοιπες παρατάξεις  «μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν και βρέθηκαν λειψές», καθώς δεν θέλησαν να δώσουν στους πολίτες των Ιόνιων Νησιών το ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: