X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Καταγγελία ΟΕΝΓΕ για «τακτική απόκρυψης» κρουσμάτων κορονοϊού

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία αναφορικά με τακτική απόκρυψης κρουσμάτων δημοσίευσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι Κέντρα Υγείας τουριστικών προορισμών, εξέδωσαν δελτία Τύπου, με θέμα τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και έλαβαν εντολή από τις διοικήσεις των αντίστοιχων ΥΠΕ, να μην δημοσιεύουν σχετικές αναφορές, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με τις ΥΠΕ. Ωστόσο σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, εδώ και ένα μήνα που έχει δοθεί η εντολή, τοπικές κοινωνίες και επισκέπτες δεν έχουν ενημερωθεί για τα κρούσματα που υπάρχουν στους προορισμούς αυτούς.
George Vitsaras / SOOC
|

«Ποιόν εξυπηρετεί η ανεπίτρεπτη τακτική απόκρυψης που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, αν όχι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού;», διερωτάται η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωση-καταγγελία που εξέδωσε, στην οποία κάνει λόγο για «τακτική απόκρυψης» επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η ΟΕΝΓΕ, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «επίορκοι για λογαριασμό της κυβέρνηση και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων δε θα γίνουμε», υπογραμμίζει ότι με αφορμή ενημερωτικά δελτία Τύπου Κέντρων Υγείας τουριστικών προορισμών σχετικά με τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, οι διοικήσεις των αντίστοιχων Υγειονομικών Περιφερειών, «έδωσαν εντολή να μην εκδίδονται δελτία Τύπου χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με τις ΥΠΕ.

Ωστόσο, εδώ και έναν μήνα από τότε που δόθηκε η εντολή δεν έχει γίνει απολύτως καμία σχετική ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες ούτε από τις ΥΠΕ, ούτε από τον ΕΟΔΥ», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες αιτιάσεις με αυτές της ΟΕΝΓΕ είχαν προβάλλει και οι δήμαρχοι Πάρου και Αντιπάρου, οι οποίοι υποστήγριξαν ότι παρά τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα στα νησιά τους ουδέποτε ενημερώθηκαν σχετικά με το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτά.

Αντιδράσεις για τα έκτακτα μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο – Τοπικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Μάλιστα η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει πως «δεν είναι η πρώτη φορά που αποκρύπτονται επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες Σωματείων για συγκάλυψη-αποσιώπηση και άρνηση ενημέρωσης των εργαζομένων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους».

Επιπροσθυεως με την ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση έχει το θράσος να κουνάει το δάκτυλο στον λαό και τη νεολαία και να κλείνει σε όλες τις πτώσεις την “ατομική ευθύνη”».

Διαβάστε ολόκληρη την καταγγελία της ΟΕΝΓΕ

Με αφορμή ενημερωτικά δελτία Tύπου ΚΥ τουριστικών προορισμών για τον αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, οι διοικήσεις των αντίστοιχων ΥΠE έδωσαν εντολή να μην εκδίδονται δελτία Tύπου χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Ωστόσο, εδώ και έναν μήνα από τότε που δόθηκε η εντολή δεν έχει γίνει απολύτως καμία σχετική ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες ούτε από τις ΥΠΕ, ούτε από τον ΕΟΔΥ.

Ποιόν εξυπηρετεί η ανεπίτρεπτη τακτική απόκρυψης που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, αν όχι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού;

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που αποκρύπτονται επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες Σωματείων για συγκάλυψη-αποσιώπηση και άρνηση ενημέρωσης των εργαζομένων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση έχει το θράσος να κουνάει το δάκτυλο στον λαό και τη νεολαία και να κλείνει σε όλες τις πτώσεις την “ατομική ευθύνη”.

Η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και να διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού και για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που υπαγορεύει η συνείδηση μας και ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, ο οποίος στο άρθρο 16 ορίζει ότι «ο γιατρός έχει την υποχρέωση να εφιστά την προσοχή της κοινότητας, στην οποία ανήκει, σε θέματα που έχουν σχέση με τη δημόσια Υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών».

Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού δεν θα γίνουμε. Δεν μας πτοούν ούτε απαγορεύσεις, ούτε πιέσεις, ούτε απειλές από οποιονδήποτε κι αν προέρχονται».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις