Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, κατήγγειλε τις χώρες που επωφελούμενες από την υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, συλλαμβάνουν δημοσιογράφους και επιχειρούν να φιμώσουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, εκτιμώντας παράλληλα πως η ελεύθερη πληροφόρηση είναι κρίσιμης σημασίας στη μάχη κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μ.Μπατσελέτ υπογράμμισε ότι «Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης είναι πάντα απαραίτητα, αλλά δεν τα είχαμε ποτέ τόση ανάγκη όσο στη διάρκεια αυτής της πανδημίας, την ώρα που τόσοι άνθρωποι είναι απομονωμένοι και φοβούνται για την υγεία και τα μέσα διαβίωσής τους».

Επεσήμανε ακόμα ότι «Μια αξιόπιστη, έμπιστη πληροφορία, είναι μια γραμμή ζωή για όλους εμάς», παραθέτοντας το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), σύμφωνα με το οποίο από την εμφάνιση της επιδημίας στην Κίνα στα τέλη του 2019, έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο 130 περιστατικά προσβολής των δικαιωμάτων του Τύπου.

Αναφέρεται επίσης ότι τα περιστατικά αυτά συνδέονται κυρίως με μέτρα λογοκρισίας, περιορισμό πρόσβασης στην πληροφόρηση και καταχρηστικές νομικές διατάξεις κατά της παραπληροφόρησης.

Παράλληλα περίπου 40 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί ή έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους επειδή αμφισβήτησαν τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από τις χώρες τους ή τον επίσημο απολογισμό του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων, ενώ άλλοι έχουν εξαφανιστεί και μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει.

Η Ύπατη Αρμοστής εξέφρασε τη λύπη της για τις δηλώσεις ορισμένων ηγετών που «δημιούργησαν ένα εχθρικό πλαίσιο» σε βάρος δημοσιογράφων, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια τους και υποβαθμίζοντας τις συνθήκες εργασίας τους.

Ο εκπρόσωπος της Μισέλ Μπατσελέτ, Ρούπερτ Κόλβιλ έκανε ειδική μνεία στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξαπολύει μετωπικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου για την πανδημία.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου «Είναι μια ανησυχητική τάση να βλέπουμε τα σοβαρά μέσα ενημέρωσης να δέχονται τέτοιες επιθέσεις».

Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δηλώσεις του τη Πέμπτη, στο ίδιο κλίμα με την Μπατσελέτ, υποστήριξε ότι «ο χώρος πολιτών και η ελευθερία του Τύπου είναι ζωτικής σημασίας».