Η υπόθεση ξεκίνησε στις 15 του προηγούμενου Μαρτίου ωστόσο ήρθε στη δημοσιότητα μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και μετά από κινητοποίηση τόσο της οικογένειάς της όσο και των διπλωματικών Αρχών της Ολλανδίας.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Η νεαρή κοπέλα είχε επισκεφθεί τη χώρα για τουρισμό και, όπως η ίδια κατήγγειλε, έπινε το ποτό της σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ντόχα στο οποίο μάλιστα επιτρεπόταν η διάθεση αλκοόλ σε ξένους επισκέπτες.

Σύμφωνα με την κατάθεσή της τόσο στην Αστυνομία όσο και στο δικαστήριο, αυτό ήταν και το τελευταίο που θυμόταν, καθώς λίγο αργότερα βρέθηκε να ανακτά τις αισθήσεις της σε δωμάτιο άγνωστου σε αυτήν σπιτιού για να συνειδητοποιήσει πως είχε πέσει θύμα βιασμού.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο δικηγόρος της, «η εντολέας του έπινε ποτό με έναν φίλο της και είχε σηκωθεί να χορέψει αλλά μόλις επέστρεψε στο τραπέζι άρχισε να αντιλαμβάνεται πως κάποιος είχε προσθέσει κάτι στο ποτήρι της. Η γυναίκα δεν αισθάνθηκε καλά και λίγο αργότερα ξύπνησε μόνη της σε ένα άγνωστο δωμάτιο για να συνειδητοποιήσει προς μεγάλη της φρίκη πως είχε βιαστεί».

Αμέσως κατέφυγε στις Αρχές και κατήγγειλε τον βιασμό, χωρίς φυσικά να μπορούσε να φανταστεί πως θα βρεθεί τελικά η ίδια με χειροπέδες και κατηγορούμενη για «σεξουαλική επαφή εκτός γάμου» και τελικά και να καταδικαστεί σε πρόστιμο 824 δολαρίων και σε άμεση απέλαση.

Για «σεξουαλική επαφή εκτός γάμου» ωστόσο κρίθηκε ένοχος και ο δράστης, ο οποίος αρνήθηκε πως επρόκειτο για βιασμό αλλά για «συναινετικό σεξ» και οποίος τελικά καταδικάστηκε σε 100 μαστιγώσεις γι' αυτό, και σε ακόμη 40 για την κατανάλωση αλκοόλ.

Στο θέμα παρενέβη και η Ολλανδική Πρεσβεία στο Κατάρ, που μέσω της πρέσβεως Yvette Burghgraef-van Eechoud καταβάλλει προσπάθειες για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή της 22χρονης στη χώρα της.

Μιλώντας για την υπόθεση στο Al Jazeera  ο δικηγόρος Najeeb αλ-Nuaimi ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης του Κατάρ, είπε πως, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί το έγκλημα του βιασμού, οι δικηγόροι της καταγγέλουσας είχαν την υποχρέωση να αποδείξουν πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε ένδειξη συναίνεσής της, λέγοντας μάλιστα συγκεκριμένα πως ακόμη και αν κάποιος τους έβλεπε «με τα πόδια τους μπλεγμένα» δεν θα μπορούσε να πει πως αυτό δεν ήταν συναινετικό. Ωστόσο το «έγκλημα» της «σεξουαλικής επαφής εκτός γάμου» δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς την σεξουαλική πράξη ομολόγησε η ίδια και μάλιστα επίσημα και ενώπιον των Αρχών.

Έντυπο με οδηγίες τρόπου ένδυσης αλλά και «συμπεριφοράς», για τους τουρίστες που επισκέπτονται το Κατάρ

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 281 του ΠΚ του Κατάρ «όποιος συνουσιάζεται με γυναίκα άνω των 16 ετών, χωρίς καταναγκασμό, εξαναγκασμό ή κάποιο τέχνασμα, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι και 7 ετών, μια ποινή ωστόσο η οποία επιβάλλεται και στη γυναίκα που έδωσε τη συγκατάθεσή της».  

Σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις που δημοσιοποιούν διεθνή ΜΜΕ, με τον ίδιο νόμο, από το 2004, δεκάδες άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης αλλά και μαστιγώσεων, εκ των οποίων τουλάχιστον 45 μεταξύ 2009 και 2011.

Η συγκεκριμένη ωστόσο απόφαση, εκτός από τα τεράστια ερωτηματικά που για μια ακόμη φορά εγείρει για τη συμπεριφορά του κράτους απέναντι στις γυναίκες, δημιουργεί και τεράστιες ανησυχίες για τους χιλιάδες δυτικούς τουρίστες που αναμένεται να φτάσουν στο Κατάρ το 2022 για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, και οι οποίοι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο αν δεν γνωρίζουν τα ήθη αλλά και τη νομοθεσία της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως, σε αντίστοιχη περίπτωση του 2013, μια Νορβηγίδα που πέσει θύμα βιασμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και κατέφυγε στις Αρχές, βρέθηκε με ποινή φυλάκισης 16 μηνών για «σεξ εκτός γάμου» αλλά και «κατανάλωση αλκοόλ».Στη συνέχεια ωστόσο και μετά από διπλωματικές παρεμβάσεις αφέθηκε ελεύθερη και επέστρεψε στη χώρα της.