Το άνοιγμα των καταστημάτων της παλιάς πόλης της Αθήνας, η οποία ορίζεται εντός των περιοχών του Μοναστηρακίου, της Πλάκας και της Ακρόπολης, όλες τις Κυριακές του έτους, σε προαιρετική βάση, αποφάσισε η περιφέρεια Αττικής. Όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η απόφαση που φέρει την υπογραφή του αντιπεριφερειάρχη κεντρικού τομέα Αθηνών Γιώργου Δημόπουλου, αναφέρει πως «στην περιοχή της Πλάκας- Μοναστηράκι – Ακρόπολη επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 και όλες τις άλλες Κυριακές, πλέον εκείνων που ορίζονται στην παρ. 1 του ίδιου άρθρου, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022».

Οι λόγοι που αναφέρονται ως προς την απόφαση είναι οι εξής:

1) Η παραδοσιακή αγορά της Πλάκας, αποτελεί στην πραγματικότητα την «Παλιά πόλη της Αθήνας», όπως οριοθετείται στο πολεοδομικό διάταγμα (Δ΄ 1329/1993, όπου στο άρθρο 1 οριοθετείται ακριβώς η περιοχή της παλιάς αγοράς, που περιλαμβάνει την Πλάκα, το Μοναστηράκι και την Ακρόπολη.

2) Σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, η «παλιά πόλη» παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού και τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν με ειδικό ωράριο.

3) Τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στα σημεία της παραδοσιακής αγοράς της Αθήνας (Πλάκα – Μοναστηράκι – Ακρόπολη), στηρίζονται αποκλειστικά στον εισερχόμενο τουρισμό και η λειτουργία δεν περιορίζεται στις ημέρες της τυπικής λειτουργίας των καταστημάτων, δηλαδή Δευτέρα έως Σάββατο.

4) Στην περιοχή δραστηριοποιούνται κυρίως μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις που είναι στον κλάδο και απασχολούν ως προσωπικό μόνιμους συνεργάτες.

«Η κυβέρνηση μετά από 112 χρόνια καταργεί οριστικά, την κυριακάτικη αργία»

Ο εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, επικρίνει σφόδρα την απόφαση, σημειώνοντας πως μετά από 112 χρόνια η κυβέρνηση «δίνει την χαριστική βολή και ουσιαστικά καταργεί οριστικά, την κυριακάτικη αργία. Επιτρέπει δε, τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όλες τις Κυριακές του χρόνου».

Ακόμα εξηγεί πως η απόφαση, θα ισχύσει από τον Νοέμβριο του 2021, ενώ παράλληλα καταγγέλλει πως αυτή ναι μεν ελήφθη μετά από διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, αλλά από τη διαβούλευση αυτή απουσίαζαν σημαντικοί παράγοντες όπως ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Τέλος ο Δ. Τεμπονέρας επισημαίνει ότι εν μέσω απίθανης πτώσης του τζίρου των καταστημάτων, λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση «βρίσκει την ευκαιρία να καταργήσει το ιερό δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας ”νύχτα” μέσα στον 15Αυγουστο» και συμπληρώνει ότι «λειτουργεί ως ”ντίλερ” των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων και ενεργοποιεί ένα μνημονιακό μέτρο, που κακώς παρέμεινε σε ισχύ όλη την προηγούμενη περίοδο, για να διαλύσει περαιτέρω, ότι απέμεινε από τις κατακτήσεις των εργαζομένων τα τελευταία 100 χρόνια».