Τα έξι αυτά νησιά, θα υπόκεινται πλέον στους συντελεστές των 6%, 13% και 23% οι οποίοι ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, θα εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία θα καταργείται η μείωση των συντελεστών κατά 30% στον ΦΠΑ των νησιών.

Παράλληλα, πρόκειται να θεσπιστούν στοχευμένα μέτρα για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων στα νησιά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Τα νησιά Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος, είναι τα πρώτα στα οποία θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, ενώ για τις άλλες δύο ομάδες νησιών, θα τεθεί σε ισχύ από 1 Ιουνίου 2016 και 1 Ιανουαρίου 2017.

Όπως τονίζεται στην απόφαση του υπουργείου, η εξέλιξη αυτή είναι αναγκαιότητα για την κυβερνητική πολιτική (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ οι αυξήσεις θα αναθεωρηθούν το 2016 με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα.