Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Δ1α/ΓΠ.οικ.42887/2020), οι καταναλωτές μέσα σε εμπορικά κέντρα δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκα, ενώ καταργείται και το όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης.

Σημειώνεται ότι η παρούσα απόφαση ισχύει από τις 7 Ιουλίου 2020 έως και τις 12 Ιουλίου 2020.

Επιπλέον, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στα εμπορικά κέντρα μόνο για το προσωπικό, ενώ υποχρεωτική θα είναι στους χώρους προσέλευσης και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, για το προσωπικό και τους επιβάτες.

Στην ΚΥΑ, καταργείται ο περιορισμός που υπήρχε για τον αριθμό των ατόμων που επιτρεπόταν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι στα εστιατόρια. Το πλαφόν ήταν 6 άτομα ανά τραπέζι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Την ίδια ώρα, όμως, διατηρείται ο μέγιστος αριθμός πελατών και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται τόσο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και στα εμπορικά καταστήματα.

Όσον αφορά τις μεταφορές, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 65% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα/συρμό, κάτι που προβλέπεται για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου), σε λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, στα λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, στα μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπως επίσης στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, αυτά εξοφλούνται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, μέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται, είτε απευθείας από την ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/e-paravolo, είτε από τις τράπεζες, είτε από τη Δ.Ο.Υ. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του προστίμου αποστέλλεται από τις αρμόδιες Αρχές, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, ο νόμιμος τίτλος στη Δ.Ο.Υ. κατοικίας του παραβάτη προκειμένου να βεβαιωθεί.

Η ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών έρχεται την ώρα που oι δήμοι Θάσου και Παγγαίου επιβεβαίωσαν το βράδυ της Τρίτης τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού που αφορούν τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού από τουρίστες σε Παγγαίο και Θάσο

Τα τέσσερα κρούσματα στο νησί της Θάσου έχουν ήδη εντοπιστεί και τέθηκαν σε περιορισμό στο ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ για τα δυο κρούσματα στο δήμο Παγγαίου αναφέρεται πως πρόκειται γα επισκέπτες που πέρασαν το Σαββατοκύριακο σε παραθαλάσσιες περιοχές και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, έκκληση για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, αλλά και των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τους επαγγελματίες, απεύθυναν οι τοπικές αρχές στους δήμους Θάσου και Παγγαίου.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, στη χώρα μας καταγράφηκαν 27 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 14 εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα είχε ανακοινωθεί πως 36 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Προμαχώνα. Είκοσι από τα κρούσματα αυτά ήταν άτομα προερχόμενα από τη Σερβία, ενώ τα υπόλοιπα 16 κάτοικοι άλλων χωρών.

«Δεν πρέπει να μας ανησυχούν τα κρούσματα από το εξωτερικό, αλλά τα εγχώρια»

Το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού που «εισάγονται» στη χώρα από τουρίστες, τονίζοντας πως το «σχέδιο Restart Tourism», της κυβέρνησης για την επίσκεψη τουριστών στη χώρα, «είναι ολοκληρωμένο σαφές και σχεδιασμένο για να εξασφαλίσει ασφάλεια σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις».

Τουρισμό χωρίς τεστ και εκατοντάδες κλίνες κορονοϊού στα νησιά ανακοίνωσε ο Θεοχάρης

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι «δεν πρέπει να μας ανησυχούν τα κρούσματα από το εξωτερικό, αλλά τα εγχώρια», προσθέτοντας πως «δεν έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα από τα αεροδρόμια, αλλά πρέπει να είμαστε διπλά προσεχτικοί».