Με τον ημερήσιο αριθμό των νεκρών από την πανδημία να έχει σημειώσει αρνητικό ρεκόρ με 41 θύματα τη Δευτέρα (σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ), ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγιώνονται σε τετραψήφιο αριθμό και ο αριθμός των διαωληνωμένων να βρίσκεται σε νέα υψηλά τη Δευτέρα, με 239 ασθενείς να νοσηλεύονται, η βόρεια Ελλάδα εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς οι ΜΕΘ έχουν «μπουκώσει» λόγω των νοσηλευόμενων. Στην Αθήνα, το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και το Κέντρο Υγείας Περιστερίου ξεκαθαρίζουν πως η κατάσταση οδηγείται εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Αθήνα 9,84», που επικαλείται πληροφορίες της ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης  υπάρχουν διαθέσιμες μόλις 3 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς το ΑΧΕΠΑ, που δέχεται περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ξεκίνησε σήμερα την εφημερία του χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19.

Σε νέα υψηλά ο αριθμός των νεκρών και των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 311 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, με τις 203 από αυτές σε δέκα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή, η πληρότητα του ΕΣΥ Θεσσαλονίκης σήμερα είναι η εξής:

  • Παπανικολάου: στις 37 διαθέσιμες ΜΕΘ Covid νοσηλεύονται 35 ασθενείς με κορoνοϊό (διαθέσιμες κενές κλίνες: 2)
  • Γεννηματάς ΘΕΣΝ: 10 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid – Πλήρης.
  • Άγιος Δημήτριος: 8 ασθενείς στη ΜΕΘ κορονοϊού – Πλήρης.
  • Παπαγεωργίου: νοσηλεύονται 15 ασθενείς, δεν υπάρχει κενή κλίνη.
  • Άγιος Παύλος: νοσηλεύονται 7 ασθενείς. Υπάρχει 1 κενή κλίνη
  • Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424: 4 ασθενείς στη ΜΕΘ κορονοϊού, κανένα κενό κρεβάτι.
  • Ιπποκράτειο: Η γενική ΜΕΘ που μετατράπηκε σε κορονοϊού, δυναμικότητας 10 κλινών, γέμισε αμέσως.

Νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid-19

Στις απλές κλινικές κορονοϊού της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονται σήμερα 660 ασθενείς και 4 παιδιά.

Αναλυτικά:

  • ΑΧΕΠΑ 130 νοσηλευόμενοι ασθενείς
  • Παπανικολάου: 130
  • Ιπποκράτειο: 135 και 4 παιδιά
  • Γεννηματάς: 25 ασθενείς
  • Αγιος Δημήτριος: 20 ασθενείς
  • Παπαγεωργίου: 120 ασθενείς
  • Αγιος Παύλος: 30 ασθενείς
  • 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: 70 ασθενείς

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καταγγέλλει την απαράδεκτη καθυστέρηση της διενέργεια διαγνωστικών τεστ στο σύνολο των υγειονομικών και των λοιπών εργαζόμενων στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου. Επισημαίνουν παρότι τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν έξι υγειονομικοί θετικοί στον κορονοϊό, ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα να μην έχουν διενεργηθεί διαγνωστικά τεστ στο σύνολο των εργαζόμενων, και φυσικά, να μην έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό όσοι εργαζόμενοι ήρθαν σε επαφή με κάποιον από αυτούς.

Συναγερμός έχει σημάνει και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων ανάμεσα σε νοσηλευόμενους και υγειονομικό προσωπικό της μονάδας με την Ορθοπεδική και τη Νευροχειρουργική κλινική να βρίσκονται τη Δευτέρα εκτός εφημερίας. Σύμφωνα με το διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γ. Καρβέλη η κατάσταση πιέζει τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, ενώ από το σύνολο των ηλικιωμένων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία 21. Άλλοι 35 παραμένουν στη δομή και αναμένεται να μεταφερθούν σε μονάδες υγείας, αφού πρόκειται για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με αυξημένα προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»  υγειονομικοί επιμένουν στα αιτήματά τους για περισσότερα μέσα ατομικής προστασίας και για τακτικά προληπτικά τεστ, ώστε να εμποδιστεί η μετάδοση του ιού στους πιο ευάλωτους κλειστούς πληθυσμούς, όπως οι ασθενείς στα νοσοκομεία, αλλά και στους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, χωρίς να έχουν εφεδρείες.

Οι 300 προσλήψεις που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε εκτάκτως είναι «ενδεικτικές της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης στο “δήθεν θωρακισμένο και πανέτοιμο δημόσιο σύστημα υγείας” και ενώ μετράμε ήδη χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Είναι επίσης πολύ λίγες, εφόσον μάλιστα η συντριπτική πλειονότητα αφορά γιατρούς που ήδη εργάζονται στο ΕΣΥ και άρα δεν προστίθενται στο υπάρχον ιατρικό προσωπικό. Πρόκειται για εργαζόμενους επικουρικούς, εξειδικευόμενους επιμελητές στην Εντατικολογία, «άρα δεν πρόκειται για ουσιαστική ενίσχυση αλλά ανακύκλωση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα τμήματα, οι κλινικές στα νοσοκομεία που ήδη υπηρετούν», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου «Λαϊκό» θα αποψιλωθεί γιατί θα φύγουν, αν αποδεχτούν την πρόσληψή τους, 4 γιατροί – 2 επικουρικοί εντατικολόγοι και δύο εξειδικευόμενοι επιμελητές.

Σημειώνεται ότι, στις 18.00, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου μαζί με την υπεύθυνη ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ και καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.