Η έντονη οικοδομική δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων στα κενυατικά αστικά κέντρα, την οποία τροφοδοτεί η σχετική ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου, έχει συνοδευτεί πολλές φορές από «εκπτώσεις» των κατασκευαστών στις προδιαγραφές με τις οποίες χτίζουν τα νέα κτίρια: Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων της Κένυας έχει αναφέρει σε εκτιμήσεις του πως περίπου το 50% των κτιρίων στο Ναϊρόμπι δεν πληρούν τις προδιαγραφές.

«Δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια, φοβόμαστε ότι είναι πολλοί ακόμη» ανέφερε η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Αρνόλντα Σιούντου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λέγοντας πως οι έρευνες συνεχίζονται.

Η Σιούντου ανέφερε ότι το κτίριο κατέρρευσε στις 21:30 στη λαϊκή γειτονιά Χουρούμα του βορειοανατολικού Ναϊρόμπι, την οποία έπληξαν την Παρασκευή οι πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις από την έναρξη της περιόδου των βροχών.

Η καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις του εδάφους σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας της Κένυας.

«Μέχρι στιγμής, 44 άνθρωποι (120 μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Ερυθρού Σταυρού) έχουν βγει ζωντανοί από τα συντρίμμια», είπε η εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον αριθμό των τραυματιών. «Οι ομάδες μας βρίσκονται στο σημείο», όπου «επικρατεί πλήρες χάος», συνέχισε.

Η ποιότητα των υλικών και η ταχύτητα με την οποία ανοικοδομούνται συχνά κτίρια στην Κένυα εγείρουν ερωτήματα. Στο Ναϊρόμπι, όπως σε μικρότερο βαθμό και σε άλλες πόλεις της Κένυας, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα λόγω της μεγάλης ζήτησης για κατοικίες, γραφεία και καταστήματα.